返回列表 發新帖

係7-11淘1兌1.27

作者: yukyo 發表于 2012-11-8 16:58:27
2471 32
crabcrab 發表於 2012-11-16 17:20:21 |顯示全部樓層
剛剛中通打來,話送來了

佢今次仲居然所有件都不加收偏遠地區運費。
回復

yukyo 發表於 2012-11-17 10:47:27 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2012-11-16 17:20
剛剛中通打來,話送來了

crabcrab,你係咪成日用中通架,係咪信得過架?通常要幾耐同幾錢運黎香港?
回復

crabcrab 發表於 2012-11-17 16:25:40 |顯示全部樓層
yukyo  咦,可以check到晒流程!  發表於 5 小時前

而家大多數嘅快遞公司都可以係網上一路睇住去到邊架
回復

crabcrab 發表於 2012-11-17 16:39:51 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-11-17 10:47
crabcrab,你係咪成日用中通架,係咪信得過架?通常要幾耐同幾錢運黎香港? ...

我見佢免費先用咋,今次來講真係好好

另外我係淘寶訂野九成都是用一間係廣州的集運公司,將所有野發去廣州
佢再同我發來香港,首重$13,續重$3.5

用集運係因為一般國內運費都好平,有好多仲包郵,但如果叫佢地發來香港
有好多又話未發過乜乜物物,一係又開到好貴,仲要拗一大輪。。。煩到癲!

舉例:用集運就算買三、四單發過去,共重 5KG 都只係 27蚊,重點係唔洗單單都討論一大輪
回復

crabcrab 發表於 2012-11-17 16:42:37 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-11-17 10:47
crabcrab,你係咪成日用中通架,係咪信得過架?通常要幾耐同幾錢運黎香港? ...

仲有我買野國內發去廣州果程,都有幾次賣家係用中通的
暫時都無出過事,所以應該都 ok 嘅
回復

crabcrab 發表於 2012-11-17 17:00:04 |顯示全部樓層
Wawaman 發表於 2012-11-9 14:46
如果在銀行兌換1.2504(中銀報價)。便宜一點點,要看是否常用。我聽朋友說好像渣打銀行信用卡海外簽賬低 ...

我頂頭上司係國內人,所以我一般俾現金佢,佢幫我入支付寶
之前一路都俾開始 1:1.22 佢,睇到呢個 post 先為意到升咁多,星期四我再搵佢幫忙入錢都計返 1.244

之前都估始終係升,同埋成日叫佢入錢,話晒係上司,入得密都唔好意思
本來想一次過換多 d 不過又怕多錢放係支付寶戶口唔安全喎 (google 下就知)
回復

Paliny 發表於 2012-11-17 20:35:37 |顯示全部樓層
比錢唔緊要,但件貨12号発,到現在無移动過。
回復

josie 發表於 2012-11-17 23:53:49 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2012-11-17 16:39

另外我係淘寶訂野九成都是用一間係廣州的集運公司,將所有野發去廣 ...

請問点樣用廣州的集運公司,將淘貨發來香港,首重$13,續重$3.5好平呀,我剛淘了花泥$3xx 但運費到香港門口收左$5xx ,好貴呀,但比较都係平。crab crab你可唔可以教下我点様用廣州集運呀,唔該哂。

避免有廣告之嫌, PM link 給你  發表於 2012-11-18 00:51
回復

crabcrab 發表於 2012-11-18 00:50:31 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-11-17 23:53
請問点樣用廣州的集運公司,將淘貨發來香港,首重$13,續重$3.5好平呀,我剛淘了花泥$3xx 但運費到香港門 ...

同平時買野一樣, 只不過將自己個收貨地址改成廣州集運的收貨地址
佢冇限你幾多單嘅,總知你發幾多單過去,就旺旺通知佢快遞公司名同單號就 ok!

例如:

1. 中通: 12345678
2. 韻達: 87654321
3. 圓通: 96385274

咁到齊你就叫佢秤一下加埋晒有幾重, 如果幾單加埋係 4KG 咪係佢度(一樣係淘寶,用支付寶付款)
拍 1 個首重同 3 個續重即係 rmb$23.5 囉~

另外佢派住宅要加 $15 蚊的, 我通常都送去公司, 夜晚拍通常第二朝中午前就送到公司...
(但係星期四拍的話星期五通常下午好遲先到)

thank you very much for your information.  發表於 2012-11-19 15:07
回復

yukyo 發表於 2012-11-19 08:44:18 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2012-11-17 16:39

另外我係淘寶訂野九成都是用一間係廣州的集運公司,將所有野發去廣 ...

crabcrab,

可唔可以PM俾個集運公司旣聯絡資料我?
回復

yukyo 發表於 2012-11-19 08:52:14 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2012-11-18 00:50
同平時買野一樣, 只不過將自己個收貨地址改成廣州集運的收貨地址
佢冇限你幾多單嘅,總知你發幾多單過去, ...

crabcrab 唔該晒。另外又有問題:
“住宅要加 $15 蚊的, 我通常都送去公司” 佢點分架,村屋係住宅,但旁邊都會有好多貨倉,要上樓梯係咪貴d?
回復

crabcrab 發表於 2012-11-19 10:47:28 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-11-19 08:52
crabcrab 唔該晒。另外又有問題:
“住宅要加 $15 蚊的, 我通常都送去公司” 佢點分架,村屋係住宅,但旁 ...

sent 左 link 俾你,你呢個 case 旺旺問下佢好 D (佢旺旺回得唔快)
但我朋友住果度又係好近工商區,以前佢成日買野遇過不少快遞公司,俾 D 資料你參考下:

好多快遞公司到前會打來說你地址是住宅要加錢,佢同快遞公司講工商區步程不過五分鐘,
車行更是一個燈位喞,叫佢停係屋苑外避車處,自己落泥拎多數都 ok!

唯一試過有一間堅持點都唔得,咁佢叫間野停係最近果座商廈門口,自己過去拎咁佢就 ok
不過到最後司機到前打來問邊度等,佢講邊邊邊我行過來, 司機二話不說話: 唔洗啦,我揸過來!
到左仲話做野啫又唔係求氣,有乜所謂! 到你呢度仲快過揸去原先話等果座商廈

集運公司資料如下:

我另一個朋友試過發天水圍公屋都今發明至, 但評語中亦有人話佢住宅區慢

真係唔該晒crabcrab  發表於 2012-11-19 12:32
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-11-19 21:54:28 |顯示全部樓層
原來7仔買到既充值支付寶係預付卡黎~
如果唔係淘寶買野,
純粹係轉去第二個支付寶戶口(如朋友幫我買野,用自己支付寶入翻落朋友既支付寶,預付卡係支援唔到)
或遊戲充值都係支援唔到...

唔該晒tsoiyiu1009提醒  發表於 2012-11-20 08:31
回復