求救﹗白色細虫

作者: k1508 發表于 2012-11-1 17:47:17
1865 6
係龍骨的葉上,唔知係咩虫,好似塵咁,一掂佢就飛,請問各位可以用咩方法處理?
silicon 發表於 2012-11-1 21:00:50 |顯示全部樓層
白粉虱~
回復

tt28 發表於 2012-11-1 21:07:26 |顯示全部樓層
你去這裹睇睇有教怎樣殺佢.http://hkplants.com/thread-124016-1-1.html
回復

週日農夫 發表於 2012-11-2 07:58:28 |顯示全部樓層
我用過花椒水噴 冇效
仲越來越多添﹐最後植物 C 了
回復

Vienne 發表於 2012-11-2 14:52:39 |顯示全部樓層
呢個好難搞,我抗戰左半年,半數植物陣亡先清晒。最快處理方法,如果你d植物唔係好難買得返,掉晒佢最好,因為白粉虱繁殖得好快,今日噴左藥以為有用,過兩三日又有大量,如果盆栽數量多,一盆冇殺清好快又傳開晒。我試過噴biokill,苦楝油,清源保,完全冇用,後來用毒性勁d o既殺蟲水噴就少左好多,但易有藥害,噴多兩次棵植物都捱唔住。呢個亦唔治本,你反轉葉底睇,會見到好多蟲蛋,要清埋呢d,我用少少洗衣粉開水,逐塊葉捽走d蟲蛋,再keep住噴洗衣粉水,隔幾日再檢查下,又有的話再抹。我大部分係玫瑰,盡量剪走晒d有問題o既葉,最後終於清晒,但係經過咁多拆磨,好多花都好虛弱,我頭像棵玫瑰因為虛弱開始枯,好彩一早留左種。我o既建議都係掉得就掉算。
回復

pan123pan 發表於 2012-11-14 18:06:09 |顯示全部樓層
我之前嬲到晚晚用火槍燒佢地,一開頭都就住黎燒一燒就算,但燒左幾日都仲有好多,繁殖勁快,於是燒死哂D植物再種算數!!不過我燒死左O個D 辣椒同茄子O個時剪剩3吋高放埋一邊無哂葉,點知依家又出返葉仲有辣椒TIM!!
回復

pan123pan 發表於 2012-11-14 18:16:18 |顯示全部樓層
一開始有你貼D黃色虫貼先啦,再落D濃少少GE苦楝油.唔得就用火槍燒一燒佢,你一燒佢就跌落泥上,記得再燒一燒D 泥!!當你見到燒死左好多,就剪走多餘ge葉佢,留返3-4塊算數!!留o係度ge葉用洗衣粉水抹走d蜜露佢
回復