我的廚房小角落種植記 (芫荽 / 綠豆 / 蔥 / parsley)

作者: kytam 發表于 2012-10-28 15:45:45
7803 20

我係新手農民 , 咩都5識架.....
但上網research過, 見好多人都話芫茜算粗生, 5難種, 咁咪試下囉, 真係估5到, 用種子種, 幾日就已經變到咁, 好鬼開心呀

多謝蛙哥 & 2020評分~

評分

查看全部評分

週日農夫 發表於 2012-10-28 22:15:26 |顯示全部樓層
你在那裡買種子?
回復

kytam 發表於 2012-10-28 22:39:53 |顯示全部樓層
週日農夫 發表於 2012-10-28 22:15
你在那裡買種子?

我喺元朗陳p記買
回復

xx_Luca 發表於 2012-10-28 23:47:12 |顯示全部樓層

樓主好好運氣, 買到幾日就發芽既芫茜種子.
我買過好多款, 包括3兄度買既, 全部都要起碼半個月先肯發芽 ...

esmonhk  芫茜的外壳有冇輕輕壓碎呢
<<< 有啊, 用玻璃樽碌碌碌, 碌到開哂半咁囉....

我都係,落了好多次芫茜,但發芽嘅好少,最近見到3棵,但係都唔識大嘅,要死要死咁 @@  發表於 2012-10-29 22:35
芫茜的外壳有冇輕輕壓碎呢  發表於 2012-10-29 00:27
回復

silicon 發表於 2012-10-28 23:49:15 |顯示全部樓層
有點徒長 ,可以俾佢再光d
回復

kytam 發表於 2012-10-29 00:43:03 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-10-28 23:47
我買過好多款, 包括3兄度買既, 全部都要起碼半個月先肯發芽 ...  ...

我買前扒左好多文, 見好多人都話種子好難發得起......
我去陳p記買時, 個老闆都同我講, 芫茜種子要一段時間先出芽, 叫我耐心d, 5好見幾日都未發芽就掉左佢, 其實, 我落左泥幾日後, 有翻開d泥睇過, 見到粒種子生左好長既根, 我先安心d咋....其實我都好擔心佢5發芽
回復

kytam 發表於 2012-10-29 00:45:44 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-10-28 23:49
有點徒長 ,可以俾佢再光d

多謝c hing意見......
其實我盤芫茜已經放係廚房個窗口位架啦, 逢朝早重特登移去有太陽晒到既位置, 我有唸過係咪晒5夠, 所以好似幾日就生到咁高.....
如果真係5夠日照, 重有咩可以補救呢, 用燈照是否ok ?
回復

silicon 發表於 2012-10-29 00:50:53 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-10-29 00:45
多謝c hing意見......
其實我盤芫茜已經放係廚房個窗口位架啦, 逢朝早重特登移去有太陽晒到既位置, 我有 ...

一般光管光度不能滿足它需要
回復

tonychan0405 發表於 2012-10-29 05:21:30 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-10-28 23:47
我買過好多款, 包括3兄度買既, 全部都要起碼半個月先肯發芽 ...  ...

用暖水先浸一浸佢在種會好d
又或者將種子放落育苗盤到  淋完水在用保鮮紙包好佢!令佢保持溫度和濕度

現在唔會特登用一個盆去種喇, 反而係逐個盆邊都落一d, 到時見到就見啦 ...  發表於 2012-10-29 17:54
回復

tonychan0405 發表於 2012-10-29 18:30:22 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2012-10-29 05:21
用暖水先浸一浸佢在種會好d
又或者將種子放落育苗盤到  淋完水在用保鮮紙包好佢!令佢保持溫度和濕度 ...

哈哈~~以數量取勝阿
回復

kytam 發表於 2012-10-30 19:09:59 |顯示全部樓層

update下先, 因為陰天, 加上本身廚房都係得幾個鐘有太陽晒, d芫茜b好似淨識長高, 但5出真葉 (灰)
而家暫時比佢照住燈先, 點知照左半日, 佢又高左
見芫茜b高到有點搖搖下, 即刻加泥鞏固, 希望佢地快高長大啦~

多謝2020評分~

評分

查看全部評分

回復

mmui 發表於 2012-10-31 10:53:44 |顯示全部樓層
咁岩我都種左, 一星期出牙, 你果啲好似真係徒長了..

約10日大

約10日大

約5日大

約5日大

補充我家花槽向西北  發表於 2012-11-2 07:48
想問下芫茜難種嗎??需要俾怎樣環境佢?  發表於 2012-11-2 07:46
回復

kytam 發表於 2012-10-31 14:58:48 |顯示全部樓層
mmui 發表於 2012-10-31 10:53
咁岩我都種左, 一星期出牙, 你果啲好似真係徒長了..

我都知係徒長呀, 但無計, 5夠陽光, 而家唯有照燈~

我重慘,冬天唔見太陽,唉~都唔知有咩菜可以學黎試種,情係得水種植物。  發表於 2012-11-1 00:41
回復

kytam 發表於 2012-11-1 08:56:16 |顯示全部樓層
貓頭鷹  我重慘,冬天唔見太陽,唉~都唔知有咩菜可以學黎試種,情係得水種植物
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

其實可以上網search下有咩植物係小日照都種植到既, 不過我見好多都係要最小半日照~
5太須要日照既, 又未必係我想種既, 而家我都係比植物儘量吸光.....
我上網search過, 其實可以用led紅藍燈去補救日照不足令植物生長得5好既問題.....
回復

kytam 發表於 2012-11-6 13:53:34 |顯示全部樓層

update下先, 之前話屋企日照5夠, 香草死晒, 芫荽徒長, 個心真係好鬼灰, 曾經好想放棄, 因為發覺自己種乜都死, 有唸過買燈照 (但始終都5多想), 但因為5知應該用咩燈, 5想買錯又嘥左錢, 結果一路未行動.....
早幾日, 開始試下將芫荽掛去廳既窗邊比佢狂晒2個鐘, 幾日後發覺效果好過喺廚房晒太陽, 家下芫荽已經出左新葉啦, 開心死我.....雖然重係好細好細既葉, 不過總算解決左佢徒長既問題.....

p.s. 再次多謝蛙哥評分

評分

查看全部評分

回復

kytam 發表於 2012-11-8 10:52:47 |顯示全部樓層
update下植物生長情況~

蔥~ 採收左一條仔 點知又神奇地再出多2條, 好amazing~

綠豆~ 亞仔喺學校攞返嚟夾硬要我種, 但吽左蚊滋出嚟呀, 好煩

芫荽~ 生長情況良好

回復

sanwah 發表於 2012-11-8 23:08:15 |顯示全部樓層
泥太淺,可加些泥以增加日照和空氣

多謝師兄教路^^  發表於 2012-11-8 23:28
回復

kytam 發表於 2012-11-9 10:56:48 |顯示全部樓層

想問下各位師兄/姐, 成日有黑色細細隻既野圍住喺泥面飛嚟飛去.....我5太肯定係咪叫蚊滋, 請問可以點處理呢?
thanks~

--------------------------------------------------------------------------------------------
csw_sylvia  有無試過用黃色那些貼紙 ? 無呀, 剛發現咋, 不過頭先我成盤泥翻左一次, 咁啱比我見到有一隻係泥入面囉 , 我上網摷料, d人話泥太濕會惹蚊滋, 我唸我呢幾日淋小d水+晒多d太陽先, 睇下有無改善啦~

有無試過用黃色那些貼紙 ?  發表於 2012-11-9 13:13
回復

kytam 發表於 2012-11-18 20:59:29 |顯示全部樓層

落左種11日既parsley, 終於發芽啦, 落左3粒, 有2粒發左芽, 希望淨返果粒都會發芽啦~

多謝斑比姐姐評分

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2012-11-18 21:12:36 |顯示全部樓層
kytam 發表於 2012-11-18 20:59
落左種11日既parsley, 終於發芽啦, 落左3粒, 有2粒發左芽, 希望淨返果粒都會發芽啦~ ...

kytam

歡迎加入種毒樂園~

回復

12下一頁