help~菠蘿問題??(新手)

作者: 泰坦神 發表于 2008-5-21 13:42:50
1724 4
我家姐係日本買左個觀賞型迷你菠蘿,因為說明書係日文,我只好看圖古古下種,斬左個頭連小小果肉,之後埋左個果肉位落泥度,種左4日,但係個頭d葉越來越黃,咁我唔放心起左睇下,點知見個果肉位黃晒又未出芽,我應該點做好,我第一次種野,咩都唔識,希望大家幫下手,唔該晒
chrisng 發表於 2008-5-22 12:51:30 |顯示全部樓層
i also plant 1 mini pineapple ... it your mini pineapple same like what i plant..
回復

泰坦神 發表於 2008-5-22 13:07:40 |顯示全部樓層
請問你點樣種呀??我斬左個頭連小小果肉,之後埋左個果肉位落泥度,種左4日,但係個頭d葉越來越黃,後來再係網上搵資料,原來話要風乾左個傷口位先可以落泥種,我衣家起左上來諗住風乾再種,唔知得唔得,你可以教下我你點種嗎??仲有係埋落沱幾耐先開始發芽(生根)呢??十萬個唔該~~感恩呀
回復

chrisng 發表於 2008-5-22 14:16:25 |顯示全部樓層
原帖由 泰坦神 於 2008-5-22 13:07 發表
請問你點樣種呀??我斬左個頭連小小果肉,之後埋左個果肉位落泥度,種左4日,但係個頭d葉越來越黃,後來再係網上搵資料,原來話要風乾左個傷口位先可以落泥種,我衣家起左上來諗住風乾再種,唔知得唔得,你可以教下我你點種嗎 ...

I think should be ok . Coz last time I just 把 迷你菠蘿放在泥土上, and I not sure how long it grown up biger ann biger lor. By that time u will have a cute cute mini 菠蘿 and baby tree afther got the fruit. ( sorry my pc cannot keying chinese word and my englis also poor )
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-30 22:25:17 |顯示全部樓層
幾時有鳳梨食
回復