大家贊唔贊成政府於大埔建龍尾泳灘?

作者: 劍狼 發表于 2012-10-26 11:16:58
2633 14
大家投完票, 請發表下意見.

單選投票, 共有 46 人參與投票

投票已經結束

6.52% (3)
91.30% (42)
2.17% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
劍狼 發表於 2012-10-26 11:54:51 |顯示全部樓層
小弟住大埔的, 真係看不出新界東的居民有幾渴望建人工沙灘.
其實除左原居民和地產商, 有幾多人會支持政府? 我好憎政府成日做d假諮詢莫視民意.
政府話會做保育, 你地信唔信? 你地都見羅漢松和土沉香的下場啦.
之前建觀音像和骨灰龕已另到鳳園d蝴蝶和沙螺洞d蜻蜓大幅減小, 再多d工程車在附近出出入入, d小動物隨時絕種.
加上附近一帶交通已飽和, 間中有塞車情況, 起完泳灘後多左旅遊車出入, d居民點樣生活呀? 一陣又話要填海擴闊馬路. 諗都覺得恐怖.
回復

Christopher 發表於 2012-10-26 14:56:19 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2012-10-26 11:54
小弟住大埔的, 真係看不出新界東的居民有幾渴望建人工沙灘.
其實除左原居民和地產商, 有幾多人會支持政府?  ...

"人工沙灘" 根本系私家野, D大眾未必享受到, 所以又系官商勾結既借口!  

要起點解唔系其他地方起公共泳池? 咩 "墾丁" E D 野幾時系D市民要求既? E 個政府簡直屈得就屈!
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-10-26 15:00:55 |顯示全部樓層
跟本係地產商+土豪惡霸整出黎,浪費納稅D錢~
回復

地獄死神D2 發表於 2012-10-26 16:45:08 |顯示全部樓層
龍尾泳灘... 可說得個笑字

吐露港是"全球知名" 的紅潮觀賞地點
1980至2005年間,的紅潮有41%在吐露港發生。
只要在合適的晚上即在見到發光的海水.....(其實是紅潮引發的發光現場)

另外由於本身是內港,需時約28-42天才能將污水沖出大海
可是夏季港內常出現海水溫度和鹽度分層現象,妨礙水團混和,容易導致海底缺氧情況
因此大夕污染物都會沈積在海床...(即是沒有排出)

留意一下昨晚t?b 說政府會重新處理污水,離開100米(另一角度想即是100米便可見到新鮮的痾華田...
華田..提供NPK( 氮;磷;鉀) 給浮游植物(紅潮)生長, 生物即食華田及植物....(因此那麼多生物)
有釣魚的人都會污水口最多魚的

到時即使建好...都可腳踏華田, 呼吸"新鮮"空氣,,,,
在晚上水中感受發光的美境~~(上水後身體有問題請自行處理)
回復

yukyo 發表於 2012-10-26 17:15:48 |顯示全部樓層
主要覺得果度係個內海裏面旣內灣,水流唔通水質唔會好。汀角路而家週末係連單車徑都塞,重話要有沙灘,水療,大佛
回復

神農侍 發表於 2012-10-26 17:52:54 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-10-26 17:15
主要覺得果度係個內海裏面旣內灣,水流唔通水質唔會好。汀角路而家週末係連單車徑都塞,重話要有沙灘,水療 ...

大佛?乜 0吾係觀音 0羊?

哦,原來係觀音,其實都無清楚睇過! 隔離係乜野寺?我唔知道有間寺!  發表於 2012-10-26 19:22
回復

神農侍 發表於 2012-10-26 17:58:41 |顯示全部樓層
依家政夾硬上馬﹐我 0地反對都冇用!
回復

maybabe 發表於 2012-10-26 18:03:34 |顯示全部樓層
下唔通佢要起風水陣

xd 笑左 xdd  發表於 2012-10-28 13:10
回復

jose666 發表於 2012-10-26 18:26:45 |顯示全部樓層
唔贊成~
回復

劍狼 發表於 2012-10-26 21:16:34 |顯示全部樓層
我覺得觀音像和泳灘, 為吸引大陸遊客而設.
回復

lameric 發表於 2012-10-28 11:49:22 |顯示全部樓層
上晒馬! 反乜都冇用啦!
回復

purplestar 發表於 2012-10-28 11:50:43 |顯示全部樓層
以為之前發現管海馬會有轉機添
回復

gunbuster363 發表於 2012-10-29 14:12:28 |顯示全部樓層
反對.........
不過是但啦 係唔係佢都硬推嫁啦
浪費公帑
水質污糟
都唔知邊個會去

咁咪正好俾大6人去!  發表於 2012-10-30 17:21
回復

AIR 發表於 2012-11-10 22:13:31 |顯示全部樓層
十萬個反對, 果度絶對要保護生態, 坦白講, 連政府所謂保護海岸.... 都無海馬..等..呢啲要求要海水非常高.. 尤其香港一個人多, 垃圾多個人GA 地方, 竟然有... 嘩.. 好似回到三十年前, 維多利亞港見到水母一樣 ..
回復