返回列表 發新帖

問題有冇人見過,或者知道係咩名?

作者: C.G.Chow 發表于 2012-10-25 13:52:15
2934 38
C.G.Chow 發表於 2012-10-27 23:52:56 |顯示全部樓層
jwhongkong 發表於 2012-10-25 14:05
~屬"胡蜂"類, 夏日常來我家偷食小蜜蜂, 試過蠅拍一天拍死幾隻!
蜜蜂針幾o野腫幾日而已....但佢針幾o野命都 ...

jwhongkong  其實一般情況胡蜂好少會主動針人!蜂巢受擾例外!我成日用蠅拍打佢失手打...佢都無針我!佢地有色盲㗎!深色衣服小心!移動快又要小心!  發表於 半小時前
-----------------------------------------------------------
知道~~
回復

xx_Luca 發表於 2012-10-28 00:46:21 |顯示全部樓層
天台試過有黃蜂巢, 手掌咁大先發現.
好彩有朋友仔識攪, 用火槍加壓縮氣體, 聽聞係秒殺(得兩隻佬自己晌度攪,我太驚冇上去睇)...

so dangerous@@  發表於 2012-10-28 00:49
回復

yky_farm 發表於 2012-10-28 01:13:57 |顯示全部樓層
前兩日同老公講開如果被蜜蜂針應該點做,
點知咁黑仔開口中,今日企定定都是被蜜蜂飛入衫針左背脊一吓,
摸一摸摸到支針,
好彩係採花蜜小工蜂,
針嗰吓好快唔係好痛,
有小小痕一陣就無事

有一次工作時...到電梯內有個第一日返工既同事...比被蜜蜂針....真係黑到冇朋友XD  發表於 2012-10-28 17:28
Ham sup B  發表於 2012-10-28 09:41
回復

C.G.Chow 發表於 2012-10-28 17:25:56 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-10-28 00:46
天台試過有黃蜂巢, 手掌咁大先發現.
好彩有朋友仔識攪, 用火槍加壓縮氣體, 聽聞係秒殺(得兩隻佬自己晌度攪, ...

回復

singli997 發表於 2012-10-29 00:09:16 |顯示全部樓層
yky_farm 發表於 2012-10-28 01:13
摸一 ...

唔好睇少蜜蜂細隻針到會有機會有過敏..皮膚紅重..小心有無睇醫生.
回復

yky_farm 發表於 2012-10-29 01:48:00 |顯示全部樓層
singli997 發表於 2012-10-29 00:09
唔好睇少蜜蜂細隻針到會有機會有過敏..皮膚紅重..小心有無睇醫生.

多謝關心,因為幾分鐘後唔痕唔痛,只係腫左突起少少,我無理佢,今日無腫,應該無事

回復

tonychan0405 發表於 2012-10-29 05:16:27 |顯示全部樓層
singli997 發表於 2012-10-25 21:57
虎頭蜂...我己年前都比一隻虎頭蜂針過一次隻腳腫過豬馬蹄...叫白車入院得個吉醫生比D止痛藥同消腫膏要過10 ...

我媽比隻蜈蚣咬親去醫院都係得個吉咋!!醫生又係話冇放毒入去~比d止痛藥同消炎藥就算了!
以加d醫生真係...唉...
我媽返到屋企痛左成個星期先慢慢好阿
回復

tonychan0405 發表於 2012-10-29 05:19:13 |顯示全部樓層
yky_farm 發表於 2012-10-28 01:13
摸一 ...

蜜蜂毒性唔算強!止不過要小心有d人體質會過敏!
回復

Katt1 發表於 2012-10-30 19:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
我家天台也曾有蜜蜂巢,找漁農署噴藥後移除了.
回復

singli997 發表於 2012-10-31 01:51:29 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2012-10-29 05:16
我媽比隻蜈蚣咬親去醫院都係得個吉咋!!醫生又係話冇放毒入去~比d止痛藥同消炎藥就算了!
以加d醫生真係... ...

伯友現在沒事嗎....你去藥房買D新加坡出蜈蚣油比你媽媽用..如有朋友在新加坡請他們寄D蜈蚣油.獅子油.紅花油....等等放在家中守門口....
回復

singli997 發表於 2012-10-31 01:59:25 |顯示全部樓層
Katt1 發表於 2012-10-30 19:53

正確的做法....我花也有虎頭蜂巢一個(好大個)我也找漁農署噴藥後移除了.
回復

tonychan0405 發表於 2012-10-31 03:16:33 |顯示全部樓層
singli997 發表於 2012-10-31 01:51
伯友現在沒事嗎....你去藥房買D新加坡出蜈蚣油比你媽媽用..如有朋友在新加坡請他們寄D蜈蚣油.獅子油.紅花 ...

冇事好耐囉!!我媽係因為係街到水溝邊唔小心採到佢,比佢咬到
回復

tonychan0405 發表於 2012-10-31 03:18:01 |顯示全部樓層
Katt1 發表於 2012-10-30 19:53

早響阿麻~等我去捉反來養阿麻~
係蜜蜂巢定係其他蜂類先~
而加係一d田到多左人養蜜蜂
回復

Katt1 發表於 2012-11-3 15:32:39 來自手機 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2012-10-31 03:18
早響阿麻~等我去捉反來養阿麻~
係蜜蜂巢定係其他蜂類先~
而加係一d田到多左人養蜜蜂 ...

問過了是小蜜蜂不是大黃蜂,家人話漁農署拆下時巢內的蜜糖滿到流落地@@
回復

tonychan0405 發表於 2012-11-3 21:20:49 |顯示全部樓層
Katt1 發表於 2012-11-3 15:32
問過了是小蜜蜂不是大黃蜂,家人話漁農署拆下時巢內的蜜糖滿到流落地@@ ...

真可惜!!你其實可以拿反個蜂箱來養  
蜜蜂大多數時候都好溫和!唔會叮人....
回復

Katt1 發表於 2012-11-5 19:46:35 來自手機 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2012-11-3 21:20
真可惜!!你其實可以拿反個蜂箱來養  
蜜蜂大多數時候都好溫和!唔會叮人.... ...

一般人不會在巿區天台養蜂的,不用説自已沒這知識,業主法團也不准吧.
回復

LHS1 發表於 2012-11-5 20:25:07 |顯示全部樓層
我兒時爬山試過撞過一個蜂巢,一大群蜜蜂追著我來針,跟"卡通片"情景幾近一樣,手跟頭又紅又腫. 幸好對蜜蜂針沒有過敏,要不然就不能在這裡跟大家說話了!
回復

tonychan0405 發表於 2012-11-5 23:43:00 |顯示全部樓層
LHS1 發表於 2012-11-5 20:25
我兒時爬山試過撞過一個蜂巢,一大群蜜蜂追著我來針,跟"卡通片"情景幾近一樣,手跟頭又紅又腫. 幸好對蜜蜂針 ...

呵呵~好彩你冇過敏反應姐
回復

tonychan0405 發表於 2012-11-5 23:45:34 |顯示全部樓層
Katt1 發表於 2012-11-5 19:46
一般人不會在巿區天台養蜂的,不用説自已沒這知識,業主法團也不准吧.

哈哈~都唔係架!我知道有人養到,法團係睇人而已!唔係個個法團都唔准,有d法團係唔知,除非有人投訴先會出手
回復