種百香果要點樣打理

作者: azumi_hk 發表于 2012-10-10 21:26:06
5082 19

想請教大家,種百香果要幾耐淋一次水及施肥?泥用靚土OK嗎?要陰定要直接晒ga?
同埋想問D蘇蘇係咪可以唔駛理佢ga?上網查唔到太detail,要麻煩各位

tomtomtom 發表於 2012-10-10 21:32:03 |顯示全部樓層
要搭架,室外搭好大嘅架,室內好難種到
回復

fishinglok 發表於 2012-10-10 22:29:51 |顯示全部樓層
我都想知,我都有種,種了四年都未結過果,花就唔係成日見,我用菜檔批發裝菜果種大膠籃都好大個籃種,都有上架5x10呎大嘅架比佢爬,都唔知點解買返來時有果的,但我種就冇結過!

我都見有D網友種極都冇花冇果,所以想搵D有經驗嘅師兄師姐指教  發表於 2012-10-11 00:02
回復

fnv234 發表於 2012-10-10 22:40:26 |顯示全部樓層
你嘅係觀花定食用品種?
一般百香果(西番蓮)都係鐘意熱天
冬天可能會甩葉,不過香港過冬冇乜大問題
回復

lvemoe 發表於 2012-10-10 22:45:15 |顯示全部樓層
來自網上的資料

產期及產地
  百香果植株生長迅速,自種子播種繁植之實生苗,經定植後約8~10個月即可開花結果,經濟栽培年限為4~5年。黃色種百香果(花期5~12月)自交不親和性,柱頭垂下時,不容易與花藥接觸,早期均採用人工異株異花授粉才能結果,台農一號品種與紫色種(花期12~5月),柱頭幾乎接觸到花藥,因此不必行人工授粉,經蜜蜂或其他昆蟲為媒介授粉即能結果。百香果在開花後經60~80天,即可採收。在國內產地分佈,以台東縣、南投縣、台南縣較多,產期在6月上旬~12下旬,盛產期在7~9月。

百香果适应广、粗壮易长、无病虫害、抗热耐寒。喜欢阳光充足、气候温和的环境,适宜种植于排灌条件良好的坡度较小的坡地或旱地,土壤越肥沃其挂果越多。

短片網見到有1樹1季129個百香果的驕人成績!!!

我看過新界一個農場, 見到有很多成熟的掉在地上.....
小弟未種過, 但看似易種的吧
回復

fishinglok 發表於 2012-10-10 22:59:36 |顯示全部樓層
我種的係食用,紫花來的,開時好靚好香,試過人手受粉,兩日度就跌花托!冇佢計仔!
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-10 23:58:21 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-10-10 21:32
要搭架,室外搭好大嘅架,室內好難種到

我見農場果棵只係用幾枝竹俾佢爬都開到花,同埋我就係見佢唔係咁大棵先種佢ga

tomtomtom  呢朵花只能結一個果,如之前花友所講,一棵可以有上百個果,可以想像有幾大抽

吓!又會長到好大棵......唔係掛,兩棵紫滕已經惡搞,又黎多一棵巨野

fnv234  應該係觀花品種

我就係鍾意佢朵花先買佢,所以佢結唔結果都冇所謂,因為我唔會食佢囉

好鬼靚呀~~  發表於 2012-10-11 10:18
如果只觀花咁冇問題啦,到時修剪  發表於 2012-10-11 06:21
呢朵花只能結一個果,如之前花友所講,一棵可以有上百個果,可以想像有幾大抽  發表於 2012-10-11 00:03
應該係觀花品種  發表於 2012-10-11 00:01
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 00:04:39 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-10-10 22:40
你嘅係觀花定食用品種?
一般百香果(西番蓮)都係鐘意熱天
冬天可能會甩葉,不過香港過冬冇乜大問題 ...

我見農場果棵開緊花,係咪應該屬於觀花ga,買時我都冇問
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 00:06:44 |顯示全部樓層
fishinglok 發表於 2012-10-10 22:59
我種的係食用,紫花來的,開時好靚好香,試過人手受粉,兩日度就跌花托!冇佢計仔! ...

我呢棵都係紫花ga,但我都唔知食唔食得ga
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 00:20:31 |顯示全部樓層
fishinglok 發表於 2012-10-10 22:59
我種的係食用,紫花來的,開時好靚好香,試過人手受粉,兩日度就跌花托!冇佢計仔! ...

你放室內定室外ga?有冇咩技巧可以指教吓我D新手呀?唔想買到返黎又種衰佢
回復

LHS1 發表於 2012-10-11 03:22:50 |顯示全部樓層
我在室內種了數年都沒花沒果!
回復

fishinglok 發表於 2012-10-11 05:36:54 |顯示全部樓層
我種係室外的,用膠燈喉搭咗個5呎X10呎大嘅架比佢,佢好爬得下,好大棵,我久不久比夫水,現成有機魚肥(陳正記買的),洗米水,仲有吽過幾日的亞女尿尿!
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 10:14:59 |顯示全部樓層
fishinglok 發表於 2012-10-11 05:36
我種係室外的,用膠燈喉搭咗個5呎X10呎大嘅架比佢,佢好爬得下,好大棵,我久不久比夫水,現成有機魚肥(陳 ...

我買時見農場放喺有光陰處,可能我呢棵還小啦,所以冇放出晒太陽,若果放西南面露台嘅話適合佢生長嗎?夫水係咩黎ga?囡囡尿尿 睇黎你棵野都好壯,有咁多好野,仲想問多樣,你係咪日日都淋水ga?
回復

fishinglok 發表於 2012-10-11 12:05:16 |顯示全部樓層
我都係放平台位置種,上午太陽比大廈遮了,11點開始哂到5點幾,夫水係浸發好耐的花生夫開水吽,每日都淋好多,籃太大又透氣,啲泥睇落好似成日都唔夠水咁,同埋我棵好大又多葉係好食水的,係假日唔駛返工就冇人淋,星期五晚收工前就會勁淋水!星期一返工就一早淋急救!
回復

Miko806 發表於 2012-10-11 13:29:22 |顯示全部樓層
azumi_hk 發表於 2012-10-11 10:14
我買時見農場放喺有光陰處,可能我呢棵還小啦,所以冇放出晒太陽,若果放西南面露台嘅話適合佢生長嗎?夫 ...

我淘寶買個一棵約一米高就經已有花冧,百香果鐘意曬太陽,每日淋水因為花期短,早上開花下午朵花會合番埋,多數要人工授粉先可以結果,好粗生我多數都係俾d雞蛋殼同荼葉等做肥!
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 15:59:03 |顯示全部樓層
fishinglok 發表於 2012-10-11 12:05
我都係放平台位置種,上午太陽比大廈遮了,11點開始哂到5點幾,夫水係浸發好耐的花生夫開水吽,每日都淋好 ...

唔見兩日佢會好掛住你......d水嗰wo
不過唔該晒你呀,我今日同佢換咗個大少少嘅盤,再加咗D羊肥做基肥,同埋將佢定植喺露台欄杆,希望佢會鍾意啦

百香果=熱情果

百香果=熱情果
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 16:02:33 |顯示全部樓層
Miko806 發表於 2012-10-11 13:29
我淘寶買個一棵約一米高就經已有花冧,百香果鐘意曬太陽,每日淋水因為花期短,早上開花下午朵花會合番埋 ...

唔該晒Miko806,有機會都試吓用呢D天然肥先
回復

fishinglok 發表於 2012-10-11 21:14:37 |顯示全部樓層
azumi_hk 發表於 2012-10-11 15:59
唔見兩日佢會好掛住你......d水嗰wo
不過唔該晒你呀,我今日同佢換咗個大少少嘅盤,再加咗D羊肥做基肥, ...

有時假期都幾擔心㗎!不過我果度啲街坊好好人,佢哋星期六有開工,行過見到邊啲個樣好需要水,好自然會係咁咦加一兩桶水落去吊命!因為我好就手放定幾缸水係度,方便有水比人淋!
你換咗個盆又放係柵邊可以比佢爬,不過鐵就熱啲!
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-11 22:36:42 |顯示全部樓層
fishinglok 發表於 2012-10-11 21:14
有時假期都幾擔心㗎!不過我果度啲街坊好好人,佢哋星期六有開工,行過見到邊啲個樣好需要水,好自然會係 ...

應該唔怕掛,都有諗過俾個網佢爬,但係驚唔夠力,試吓先啦,若果佢頂唔順再搬去第二個位
回復

azumi_hk 發表於 2012-10-14 10:30:04 |顯示全部樓層

14-10-2012

Miko806  恭喜!恭喜!嫰葉狂長!
成你貴言 多謝賞花

有嫩葉出啦

有嫩葉出啦

恭喜!恭喜!嫰葉狂長!  發表於 2012-10-16 20:19
回復