求敎!有白點,點算?

作者: amy1 發表于 2012-10-10 07:25:44
2261 6

我的通菜葉底出了白點,不會動, 我估係蟲疍, 有無人知是什麼?應怎樣處理?用辣椒得嗎?

有白點

有白點

有白點

有白點
Cedric_ys 發表於 2012-10-10 10:50:14 |顯示全部樓層
用膠紙"痴”走先,好像是蚜蟲.
回復

一o一lll 發表於 2012-10-10 12:28:22 |顯示全部樓層
D I Y 蒜頭辣椒水(天然殺蟲藥)

先準備一碗指天椒 及蒜頭一個 各大街市有售

先準備一碗指天椒 及蒜頭一個 各大街市有售

再把材料倒入至攪拌機加入四份三滿嘅水一同攪爛

再把材料倒入至攪拌機加入四份三滿嘅水一同攪爛

攪爛後再隔渣 將蒜頭辣椒水倒入噴壺即大功告成! 唔用嗰陣請放入雪櫃 基本上絕大部份害蟲包括曱甴都會抵 ...

攪爛後再隔渣 將蒜頭辣椒水倒入噴壺即大功告成! 唔用嗰陣請放入雪櫃   基本上絕大部份害蟲包括曱甴都會抵 ...
回復

panfa 發表於 2012-10-10 12:51:35 |顯示全部樓層
我依家種緊菜. 希望無虫啦
回復

dincat 發表於 2012-10-10 13:22:42 |顯示全部樓層
d粒粒輕力捽得甩嗎?

我果時d通菜葉底都有少少呢d粒粒, 正常架
回復

amy1 發表於 2012-10-10 13:58:25 |顯示全部樓層
謝謝各位!輕力捽是捽得甩的.   剛上網找到用洗衣粉3~4克,加水 100克,攪拌成溶液後,連續噴2~3次,都有防治蚜蟲效果。但想問用完洗衣粉,咁d通菜是否仍可以食。

園圃導師教不用在食用植物用洗衣粉開水, 因為部份洗衣粉含磷作增白劑, 會附在植物表面, 食入肚不安全, 最好用泥黃色果款勞工皂/洗衣皂  發表於 2012-10-10 17:34
用蒜頭辣椒水啦 有效 天然 安全  發表於 2012-10-10 14:09
回復

C.G.Chow 發表於 2012-10-10 14:59:50 |顯示全部樓層
amy1 發表於 2012-10-10 13:58
謝謝各位!輕力捽是捽得甩的.   剛上網找到用洗衣粉3~4克,加水 100克,攪拌成溶液後,連續噴2~3次,都有 ...

有效~ 不過落完藥最好等一星期先食~
仲有通菜開始過時LA~ 考試下種過第二D 野LA~
回復