繼X力多被搶購之後,檸檬茶也有新賣點???

作者: ahgeeinheaven 發表于 2012-9-20 21:48:06
2492 4
現時檸檬茶在廣州、天津、上海及香港都有設廠,但內地市民擔心國產檸檬茶用了問題原料製造,為安全計南下香港買貨。登上淘寶網,每箱檸檬茶(十包)售價已炒至45元人民幣(未計運費),有賣家言之鑿鑿指檸檬茶具壯陽神奇功效,傳言一起,繼奶粉、益力多後形成新一輪搶購潮。
上水新康街一帶10多間雜貨店,近日遭內地檸檬茶水貨兵團攻陷,每箱檸檬茶售15元,記者直擊水貨兵團在上水雜貨店狂掃140箱檸檬茶,有超市負責人指檸檬茶發貨量有限,每日供應500箱,導致缺貨。
有水貨客稱,會將港產檸檬茶賣到廣東及福建,內地價炒高達30.8元人民幣(約37港元),連他亦說「港產檸檬茶配方味道唔同,我哋擔心內地貨用國內拖鞋做,唔安全」。
港人主婦直言近期檸檬茶無貨又賣得貴,「以前雜貨舖門口一棟棟檸檬茶,而家冇晒,連百佳惠康都買唔到,上年賣緊13蚊一排,依家貴到成15, 16 蚊」。
檸檬茶發言人指公司有生產抗癌藥,醫管局都有使用,但屬另一條生產線,與茶氨酸無關。
出處: http://www.facebook.com/MonsterC9s
有傳聞話可以壯陽
山水閒人 發表於 2012-9-21 11:25:47 |顯示全部樓層
以前我喝多了都感覺不舒服, 沒有喝N年了。
回復

技術之達人 發表於 2012-9-21 21:28:40 |顯示全部樓層
維X奶同LEMONT我都唔鐘意飲,我覺得佢地都太甜,飲完仲口渴
反正D大陸人(大部份)都盲目跟風,掃貨,好似之前GE盲腸炎都係啦  (盲腸炎不陌生吧? )   
總之呢,GOV.唔做野囉,派POLICE坐陣睇場睇熱鬧咩,痴鬼線架?  成班水貨客大遙大擺咁去掃貨,D警察唔理+只幫佢地量度舊貨物WO,俗語有云:治標不治本。
唉,雖然我唔係住係上水及北區姐,但係D大陸人簡宜係無理+荒謬 ~!
回復

Juna 發表於 2012-9-21 23:57:25 |顯示全部樓層

佢地好唔得咩?樣樣都傳可以壯陽
回復

jose666 發表於 2012-9-22 09:47:30 |顯示全部樓層
之前就豐胸, 依家又壯陽, 唔係咁攪笑呀~~~
回復