Maybabe 玩打皂

作者: maybabe 發表于 2012-9-20 01:13:26
5843 68

到我開舖...哈哈好多問題要問呀

第一皂 - 鹽皂 (水母配分)

配方:        椰子油        350        70%       
                菎麻油        100        20%       
                酪梨油        50        10%       
                油總量為         500                       

氫氧化鈉          84         (減鈉2%)               
                 水                 219         2.6倍鈉               

添加物:                               
                 鹽                250                       
                 紫草粉        3                       

精油:        柑桔        , 廣蕾香, 苦橙葉                       

總重量        1064         g        INS        210

紫草粉比配方多, 因為個磅玩我, 加左好多都唔跳
因為遲左切, 所以個邊好肉酸, 一切就裂開

評分

查看全部評分

maybabe 發表於 2012-9-20 23:39:31 |顯示全部樓層

第二皂 - 蜂蜜馬騫皂
呢底比佢嚇親, 因為第二日出汗, 唔知點算好, 再睇完你地d文發玩唔對路, 因為我係好快半個小時就trace又落錯油 (應該係棕櫚油但落左崑麻油), 好驚唔成功, 而且3日重好軟 (個時未知馬騫係咁架, 要等多幾日)所以....把心一橫做左再生皂

配方:        EV初榨橄欖油        260
                椰子油                45
                 菎麻油                45
                 油總量為         350

氫氧化鈉          49
                 牛奶                118

添加物:       
                水                       10
                蜜糖                       10
                青黛粉               2
                 玫瑰粉              2

精油:        玫瑰天竺葵        16D

因又落多左粉, 所以做出黎既再生皂好深色 (但個樣好似bownnie喎), 考慮緊用黎做hand soap

prodorothyhkg  硬軟啦,馬賽皂已經唔硬,再加埋小蓖 ~
--> OH 咁真係RIP

最后呢底比我做左洗手皂液

嘩.... 紅毛泥...  發表於 2012-9-21 09:27
硬軟啦,馬賽皂已經唔硬,再加埋小蓖 ~  發表於 2012-9-21 00:20
回復

maybabe 發表於 2012-9-20 23:50:41 |顯示全部樓層

第三皂 - 蜂蜜馬騫皂2
今次40分鐘trace, 入左箱后又係出汗, 抺左去又起白粉...唯有放濕既紙巾係面, 係無出白粉呀, 但....紙巾既周圍係到出汗....真係唔知佢想點
可能係因為打皂時有開冷氣, 但入膜后就關左冷氣有温差, 但有蓋蓋架同埋包保鮮紙
等足一個星期切佢, 但...切得好肉酸 :> 因個時未有切皂器, 皂又軟(無諗到係咁軟)

配方:        EV初榨橄欖油        260
        椰子油        45
        棕櫚油        45

氫氧化鈉          50
        牛奶         119

添加物:       
        水        10
        蜜糖        10
        青黛粉        2
        玫瑰粉        2

精油:       
        薰衣草        16D
        廣霍香        16D

總重量        544  INS 133

prodorothyhkg  一粒粒可能係奶粒/未溶鹼/氣泡,試ph先好用呀~~面白色係水點乾左+失溫
--> 切個時試左PH 係7-8啦

皂入面有白點, 唔知係咪奶粒黎呢

皂入面有白點, 唔知係咪奶粒黎呢

個面好似發霉咁

個面好似發霉咁

太軟啦,個名印得好差

太軟啦,個名印得好差

我依家都習慣...入唔入保濕箱都先用廚房紙蓋住,己經係基本動作。 廚房紙可以吸左一倍份多餘既水份....天熱我就咁蓋張毛巾就算數..  發表於 2012-9-21 07:52
一粒粒可能係奶粒/未溶鹼/氣泡,試ph先好用呀~~面白色係水點乾左+失溫  發表於 2012-9-21 00:23
回復

maybabe 發表於 2012-9-20 23:58:34 |顯示全部樓層

第四皂 - 華陀皂(因為同我係台灣買既皂既配方一樣, 所以我估係差唔多掛)
呢底皂都有出汗, 我抺左之后嘖左少少水係面再封返佢就無再出汗啦
又因為唔知做乜野...唔記得落香薰油, 但因為呢底係比我姑姐既, 佢唔鐘意有味, 所以佢話無所謂

配方:        EV初榨橄欖油        80        23%
        椰子油        60        17%
        甜杏仁油        60        17%
        乳木果脂        60        17%
        荷荷芭油        20        6%
        棕櫚油        70        20%

氫氧化鈉          49        
        牛奶         100         2.6倍鈉

添加物:               
        水        28       
        紫草粉        2       
        甘草粉        2       

總重量        532         g   INS 135

prodorothyhkg  拉得幾好,都係有起白粉問題,可能同個模有關  發表於 10 秒前
--> 多谢菲媽加分, 個膜係香港買架喎, 係矽膠黎架, 有乜問題呀, 太厚呀?

出汗相

出汗相

皂面

皂面

皂底

皂底

切開, 右上個對發現有個樹熊頭同埋一隻熊bear bear, 下面係tvbb buddy

切開, 右上個對發現有個樹熊頭同埋一隻熊bear bear, 下面係tvbb buddy

最好打 耐d,trace d 博一博  發表於 2012-9-21 10:59
矽膠就係皂而保唔到溫  發表於 2012-9-21 10:57
紋到花,都算成功啦~  發表於 2012-9-21 09:35
本來都打算試玩拉花,點知依幾日又落雨(期實係借口)  發表於 2012-9-21 07:52
拉得幾好,都係有起白粉問題,可能同個模有關  發表於 2012-9-21 00:25

評分

查看全部評分

回復

maybabe 發表於 2012-9-21 00:07:08 |顯示全部樓層

第五皂 - 橄欖乳木果皂
呢底.....我太心急啦

配方:        橄欖油        120        34%
        菎麻油        30        9%
        乳木果脂        80        23%
        棕櫚油        60        17%
        油總量為         350        1

牛奶         131         2.6倍鈉

添加物:               
        水        0       
        青黛粉        2       
        粉紅粉        2       
        精油:                
        玫瑰天竺葵        3       
        sandawood        3       

總重量        542         g   INS 141

naoh+奶 40度, 油42度               

prodorothyhkg  檀香!!!!!!!!

--> 咩呀........

花紋唔明顯

花紋唔明顯

皂底

皂底

皂面, 無出汗但有少少白粉, 己嘖水

皂面, 無出汗但有少少白粉, 己嘖水

富貴啊 ~  發表於 2012-9-21 10:37
--> 咩呀........ <====精油?  發表於 2012-9-21 10:37
切到咁長既.... 用時比較唔好拿. 家下似蘿蔔糕~  發表於 2012-9-21 09:34
檀香!!!!!!!!  發表於 2012-9-21 00:26
回復

maybabe 發表於 2012-9-21 00:13:27 |顯示全部樓層
第六皂 - 甜杏仁皂
呢底...幾香 :>

配方:        甜杏仁油        100        29%
        酪梨油        100        29%
        荷荷巴油        20        6%
        棕櫚油        70        20%
        油總量為         350        1

牛奶         129         2.6倍鈉

添加物:               
        水        0       
        紅礦物粉        2       

精油:                
        快樂尾草        3       
        檀香        3       
        cederwood        1       

總重量        539         g   INS 164

naoh+奶 40度, 油40度               

評分

查看全部評分

回復

maybabe 發表於 2012-9-21 00:20:05 |顯示全部樓層

第七皂 - 再來馬騫皂
終於成功, 打左一個鐘, 用普通橄欖油, 但.......原來個牛奶盒係好軟, 我又貪心入到好滿, 所以....要用多個盒托住佢先搞得掂用到保鮮紙包佢...
所以如果用牛奶盒既, 記住唔好開咁大個口同埋入到咁滿......
但唔知點解, 白色個到會起一粒粒白點既, 有無人問到我呀

No. 7        蜂蜜馬賽皂                9/9/2012
        馬賽皂是75%以上橄欖油               

配方:        EV初榨橄欖油        491        74%
        椰子油        85        13%
        棕櫚油        85        13%
        油總量為         661        1

氫氧化鈉          94        
        牛奶         234         2.6倍鈉

添加物:               
        水        10       
        玫瑰粉        2       

精油:               
        玫瑰天竺葵        3       
        sandawood        2       
        沒藥        2       

總重量        1009         g   INS 133

記著要最少存盒5天才脫膜               
        naoh+奶 40度, 油39度               

今次只係就咁倒有色既皂汁係無色既上面, 效果係開左之后先知

今次只係就咁倒有色既皂汁係無色既上面, 效果係開左之后先知

檀香、沒藥... 呢底我最愛。  發表於 2012-9-21 12:17
是否溫度太熱?睇樣係溫度高,d皂可能已發生過果凍,有熱脹過,冷後再收縮就有蛛網狀線紋  發表於 2012-9-21 10:54
是否太早脫模?邊邊還很黏的樣子。我通常會試下掰開,若還黏著邊就要等多一兩日。  發表於 2012-9-21 10:26
呢底似乎最好~  發表於 2012-9-21 09:33

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2012-9-21 07:54:44 |顯示全部樓層
嘩...一次咁多皂...依幾日又碰巧落雨....

如果可以,人為製做個乾燥環境比佢好D喎...
唔係既話...一齊出事就好慘喇...

babe 佢應該係一次過晒冷 ^o^  發表於 2012-9-21 11:01
咁.....我要泰返公司呀.............. 好大工程呀.........  發表於 2012-9-21 09:19
回復

joeybt007 發表於 2012-9-21 08:54:32 |顯示全部樓層
樓主, 牛奶盒其實不太軟
下次試下咁樣開盒, 應該會好啲

牛奶盒

牛奶盒

係喎...可以咁樣開喎...  發表於 2012-9-21 09:44
我家中打皂人都是這樣開盒。  發表於 2012-9-21 09:19
係咯......我一時手快剪多左 ~.~  發表於 2012-9-21 09:18

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-9-21 09:31:40 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2012-9-20 23:58
第四皂 - 華陀皂(因為同我係台灣買既皂既配方一樣, 所以我估係差唔多掛)
呢底皂都有出汗, 我抺左之后嘖左少 ...

嘻~唔洗抹汗啦,放過佢幾日左右,甩模時,用紙巾抺下佢就得.皂皂在溫箱時,我從來唔會用紙巾攪皂面,100%出白粉架.

唔放係面...可以放係旁邊啫....我比較討厭D水....白粉我唔太介意..(我D皂自己用多,身邊無乜人會要我D皂)  發表於 2012-9-21 09:45
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-21 09:43:48 |顯示全部樓層
濕度高打皂,有濕度高的好處:
1.只要保溫適宜,好難起白粉.
2.溶鈉時用少d水,減到1.9至2倍水.一來可以快少少混好底皂,二來皂唔會因吸水太多而過軟.
3.晾皂地方...許可的話拿回公司晾,或開抽濕機.

好, 又學到野啦  發表於 2012-9-21 09:50
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-21 09:49:27 |顯示全部樓層
皂皂有白粉面,男丁覺得似發毛唔鍾意用~ 都係講樣~ 

菲媽...yeah :>  發表於 2012-9-22 01:58
哈哈哈哈~~~~~  發表於 2012-9-22 00:39
不過我會寫 :切左個粉樣 XD~  發表於 2012-9-21 11:03
babe 比個5  發表於 2012-9-21 11:02
切左佢咯 :> 我話個白粉面呀  發表於 2012-9-21 09:51
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-21 09:59:48 |顯示全部樓層
白粉面薄薄地,切面都ok,但太厚白粉的話,就好難切走佢.所以我仍然幫皂皂做適度保濕和保溫,出水好過出白粉.

明白  發表於 2012-9-21 10:11
回復

mono 發表於 2012-9-21 10:11:47 |顯示全部樓層
一次過搞咁多底,勁呀!仲越打越好!
我而家都無乜位晾皂,所以未打住。
回復

maybabe 發表於 2012-9-21 10:21:39 |顯示全部樓層
jellyfishy  切到咁長既.... 用時比較唔好拿. 家下似蘿蔔糕~  發表於 半小時前,

都唔係架, 長長地幾好JAR 架, 我買X原個D咪係長長地咯, :>
回復

claudiatang 發表於 2012-9-21 10:23:19 |顯示全部樓層
你日日開工打呀?勁過我初學時那股熱情。你的油和鹼液溫度是多少?兩者相差不能太大啊﹗
後來那兩底幾好呀﹗
加油。

都唔係, 只係2個星期六每日打左2底 :> 我用晒馬騫啦, 要打啦麻, 同埋打定做聖誔禮物, 再打多2底就打鉀皂, 因為有人唔用皂要用LIQUID呀, 佢地又肯試用.  發表於 2012-9-21 10:42
回復

maybabe 發表於 2012-9-21 10:43:32 |顯示全部樓層
claudiatang  是否太早脫模?邊邊還很黏的樣子。我通常會試下掰開,若還黏著邊就要等多一兩日。
都打左5日,唔太黏, OK呀

正常四邊和底都會好滑溜溜的。我見你的邊邊不夠平滑﹗到時要修邊就浪費了。  發表於 2012-9-21 10:48
回復

maybabe 發表於 2012-9-21 11:00:11 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  是否溫度太熱?睇樣係溫度高,d皂可能已發生過果凍,有熱脹過,冷後再收縮就有蛛網狀線紋  發表於 4 分鐘前
呢底因為用牛奶盒, 所以我用厚既枕頭袋蓋住佢呀
下次留意返先
但我覺佢好似西米露咁 :>
回復

maybabe 發表於 2012-9-21 11:02:10 |顯示全部樓層

好, 我真係要學水母話齋...介急用忍 ...:> 等佢TRACE多D先

重有多謝咁多位大大比分我呀, 一日之間就有12分, 好勁呀

多謝呀
回復

Springonions 發表於 2012-9-21 11:09:02 |顯示全部樓層
maybabe, 你好勁, 一打就打咗咁多底, 仲唔同款. 你咁叻都有白粉, 出汗等問題, 我更加唔肯試. 睇嚟我有排都未敢試.

出汗、白粉唔問題,唔出油斑就OK...白粉抹左就無囉,出汗晾下佢會消失架...  發表於 2012-9-25 08:49
葱葱,不要找藉口了﹗找個清涼的周五或周六開工啦﹗時間長了又忘記。到時又要去補習。快快交工課呀﹗  發表於 2012-9-21 14:21
都唔係呀, 似乎呢到每位都試過有白粉, 你當白粉係必然, 你無要買六合彩咁你就可以試玩架啦 :>  發表於 2012-9-21 11:10
回復

1234下一頁