Clematis Hybrid 'Multi Blue' 鐵線蓮

關閉 [複製鏈接]
作者: KUNO 發表于 2008-5-18 03:13:25
3048 19

Botanical Name 植物名: Clematis Hybrid 'Multi Blue' 鐵線蓮

Family 科名: Ranunculaceae 毛茛科

Genus 屬名: Clematis 鐵線蓮屬

Common Names 英文俗名: Clematis

Chinese Names 中文俗名: 鐵線蓮

羊咩咩 發表於 2008-5-18 10:43:46 |顯示全部樓層
好靚喎~~~~
回復

KUNO 發表於 2008-5-19 00:57:16 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 18/5/2008 10:43 發表
好靚喎~~~~

是喔!
其實鐵線蓮的品種又多而且花又美.
更何況是這種迷幻的花色就更難抗拒啦!
所以就算覺得實在是貴了點都是買下了.
回復

Exodus 發表於 2008-5-19 01:17:35 |顯示全部樓層
你點樣幫佢越夏呀??
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-19 08:56:33 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-5-19 12:57 AM 發表

是喔!
其實鐵線蓮的品種又多而且花又美.
更何況是這種迷幻的花色就更難抗拒啦!
所以就算覺得實在是貴了點都是買下了.

繽繽之前賣$98同$120,不過唔靚,之後賣下又$200
你呢棵咁靚買左幾多錢?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-19 08:58:00 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-19 01:17 AM 發表
你點樣幫佢越夏呀??

唔郁得咪淋少d水同唔落肥囉....
回復

Tony 發表於 2008-5-19 21:50:22 |顯示全部樓層
好靚呀,K大大真係多靚花
回復

KUNO 發表於 2008-5-20 01:41:29 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 19/5/2008 01:17 發表
你點樣幫佢越夏呀??

介質盡量疏水一點,夏天不要直接曝曬和盡量控制介質的濕度,盡可能使介質保持在半濕不乾的狀態.
回復

Exodus 發表於 2008-5-20 01:43:59 |顯示全部樓層
同比利時杜鵑一樣@@
回復

KUNO 發表於 2008-5-20 01:49:54 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 19/5/2008 08:56 發表

繽繽之前賣$98同$120,不過唔靚,之後賣下又$200
你呢棵咁靚買左幾多錢?

我在明一對面買$200.
這店子有自行培植很多不同品種的鐵線蓮,也有一些古怪的東西.
不過她的萱草賣的實在太貴,一芽$250.
所以我一定不會買.
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-21 17:42:29 |顯示全部樓層
有古怪野賣啊~~?
得閒去睇下先~唔該晒!
回復

fnv234 發表於 2008-5-21 17:47:20 |顯示全部樓層
果間店有好多其它店冇嘅花,不過賣得好貴
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-21 17:52:12 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-21 05:47 PM 發表
果間店有好多其它店冇嘅花,不過賣得好貴

咁有咩得意野呀?講黎聽一下得嘛?
回復

fnv234 發表於 2008-5-21 18:19:34 |顯示全部樓層
之前見過有曼陀羅、紫蝴蝶、萱草、千鳥草、嘉蘭,不過全部都$100以上,隔2-3間有間都有賣特別野,但係平好多,我見過有苦苣苔、薑黃同「鳴子百合」(?)
回復

豆豆 發表於 2008-5-21 20:16:35 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 21/5/2008 06:19 PM 發表
之前見過有曼陀羅、紫蝴蝶、萱草、千鳥草、嘉蘭,不過全部都$100以上,隔2-3間有間都有賣特別野,但係平好多,我見過有苦苣苔、薑黃同「鳴子百合」(?) ...
正确位置向边架,我都想去睇吓
回復

fnv234 發表於 2008-5-21 20:35:08 |顯示全部樓層
唔知喺度講唔講得,已經pm咗你
回復

Exodus 發表於 2008-5-21 21:04:39 |顯示全部樓層
>鳴子百合
黃精呀

今日見到d 萱草
個樣好頹, 60蚊我都俾唔落
回復

Monse 發表於 2008-5-22 02:05:32 |顯示全部樓層
香港有個種鐵線蓮高手曾送種子給我試種,8月時間用左兩個方法都發唔到芽,而且知道鐵線蓮很難越夏(除非高手),係繽紛見到時都好想好想買黎試吓,諗吓自己能否提供一個合適的環境給鐵線蓮呢,終於死心了,欣賞人家種的咪仲好,版主你好叻呀,似乎什麼植物落到你手都無難度。
回復

KUNO 發表於 2008-5-22 03:48:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 22/5/2008 02:05 發表
香港有個種鐵線蓮高手曾送種子給我試種,8月時間用左兩個方法都發唔到芽,而且知道鐵線蓮很難越夏(除非高手),係繽紛見到時都好想好想買黎試吓,諗吓自己能否提供一個合適的環境給鐵線蓮呢,終於死心了,欣賞人家種的咪仲好,版主 ...

哈哈~~~~~~過獎了啦!
其實只是它們命硬,而且不甘心死在我這裡而已.
回復

natsuki 發表於 2008-5-22 04:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-5-18 03:13 發表

Botanical Name 植物名: Clematis Hybrid 'Multi Blue' 鐵線蓮

Family 科名: Ranunculaceae 毛茛科

Genus 屬名: Clematis 鐵線蓮屬

Common Names 英文俗名:  ...

回復