环保育苗盒

作者: vicky 發表于 2008-5-17 12:59:44
2105 13
今日好无聊甘发现一样野.....就系吃完D金莎可以用个盒来做育苗盒架.....
将入面垫金莎既胶垫底部吉穿.....甘就大功告成.....但缺点系装得泥少,出苗无几耐要上盘
如果用响发迷岩度应该几好~~~大家点睇?
P5170172 (Small).JPG
傻朱朱 發表於 2008-5-17 13:06:16 |顯示全部樓層
好主意
回復

豬骨煲 發表於 2008-5-17 17:05:00 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-5-17 12:59 發表
今日好无聊甘发现一样野.....就系吃完D金莎可以用个盒来做育苗盒架.....
将入面垫金莎既胶垫底部吉穿.....甘就大功告成.....但缺点系装得泥少,出苗无几耐要上盘
如果用响发迷岩度应该几好~~~大家点睇? ...

都唔錯喎......我而家用黎發種子果D
都係D咩雪米糍呀,雪糕新地呀
要黎放2件蛋撻既透明兜...厘個我覺得好正
連保鮮紙都慳番,因為佢本身連蓋嘛,嘿
要黎發D迷你種子就岩岩好....
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-17 21:50:03 |顯示全部樓層
都幾好喎, 不過我無食金沙呢.
回復

vicky 發表於 2008-5-17 23:20:30 |顯示全部樓層
Rocky,你买金莎请我地吃啦,甘就有盒啦,有盒吾一定吃金莎架.....
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-17 23:39:42 |顯示全部樓層
請你食冇問題, 澳門都可送到的.
回復

cck07123 發表於 2008-5-17 23:44:22 |顯示全部樓層
有個網友比你早一步lu  
不過唔記得邊個
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-18 01:36:16 |顯示全部樓層
我就用1oz的試飲杯, 因有千幾隻呀,
回復

candyandbowie 發表於 2008-5-18 09:57:23 |顯示全部樓層

雞蛋盒

响超市買嘅雞蛋個盒都幾好架!
回復

peeseela 發表於 2008-5-18 10:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 rockyyip2002 於 2008-5-18 01:36 發表
我就用1oz的試飲杯, 因有千幾隻呀,

嘩, 你有千几只試飲杯定係種左係千几只試飲杯內.
回復

vicky 發表於 2008-5-18 11:28:39 |顯示全部樓層
今日終於下種種啦﹐多謝豆丁媽的種子﹐不過第一次見迷岩種子﹐真系好細呀﹐我 要好小心甘一粒粒甘分﹐一個金莎盒有20幾格﹐我就用左二十幾分鐘去分﹐一格一粒﹐又要帶口罩﹐費事大力呼氣同吸氣都會吹走左~~~~吾知幾時會出芽
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-18 13:40:09 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-5-18 10:00 發表

嘩, 你有千几只試飲杯定係種左係千几只試飲杯內.

係有千幾隻,用咗幾十隻咋. 全屋有百二三盆啦.
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-18 13:50:48 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-5-18 11:28 發表
今日終於下種種啦﹐多謝豆丁媽的種子﹐不過第一次見迷岩種子﹐真系好細呀﹐我 要好小心甘一粒粒甘分﹐一個金莎盒有20幾格﹐我就用左二十幾分鐘去分﹐一格一粒﹐又要帶口罩﹐費事大力呼氣同吸氣都會吹走左~~~~吾知幾時會出芽 ...

下種不用分的, 出了小苗先再分吖.
回復

vicky 發表於 2008-5-18 17:56:48 |顯示全部樓層
我是打算種的時候分開﹐到時候變小苗不用再分呀﹐我粗手粗腳怕一堆分苗的時候整死它﹐到時候我都心痛死啦~~~~~~
回復