英 勇 消 防 員 半 身 癱 瘓

作者: 豔豔 發表于 2008-5-17 00:57:44
2684 16
轉至蘋果日報
http://appledaily.atnext.com/tem ... amp;art_id=11092858

英 勇 消 防 員 半 身 癱 瘓   母 親 節 感 念 :
我 欠 媽 媽 一 餐 飯

本 報 訊 】 今 天 是 母 親 節 。 對 救 人 英 雄 、 消 防 員 吳 志 雄 來 說 , 今 天 卻 是 個 無 法 慶 祝 的 母 親 節 。 雄 仔 於 2 月 表 演 舞 獅 時 , 為 閃 避 一 名 失 魂 女 觀 眾 而 受 傷 , 以 致 幾 乎 全 身 癱 瘓 , 留 院 至 今 。 兩 個 多 月 來 , 母 親 風 雨 無 間 到 醫 院 照 顧 他 , 今 日 吳 母 也 會 陪 他 在 病 房  過 一 個 母 親 節 。 康 復 之 路 雖 然 艱 難 而 漫 長 , 不 過 雄 仔 寄 望 奇  出 現 , 讓 他 兌 現 請 母 親 吃 飯 的 承 諾 , 「 我 要 快  好 番 , 帶 媽 咪 去 西 貢 食 海 鮮 」 。 記 者 : 倪 清 江 、 謝 明 明 、 陳 沛 冰

今 年 初 是 吳 志 雄 ( 雄 仔 ) 的 人 生 轉 捩 點 。 於 1 月 25 日 , 他 在 彩 霞  飛 撲 救 了 涉 嫌 縱 火 後 企 圖 跳 樓 內 地 女 子 , 得 到 「 飛 將 軍 」 稱 號 ; 2 月 21 日 當 日 休 班 期 間 , 他 以 消 防 處 醒 獅 隊 成 員 身 份 在 吉 慶 圍 表 演 時 , 一 名 女 子 走 近 表 演 的 梅 花 樁 , 獅 舞 尾 的 他  地 時 閃 避 她 而 跌 倒 , 被 舞 獅 頭 的 成 員 及 獅 頭 壓  , 頸 部 受 傷 , 失 去 知 覺 。
入 院 初 期 , 雄 仔 頭 部 以 下 癱 瘓 , 經 過 兩 個 多 月 的 醫 治 , 做 過 兩 次 手 術 , 有 些 微 進 展 。 他 昨 在 醫 院 病 床 接 受 訪 問 時 說 , 「  家 兩 隻 手 可 以 郁 , 但 手 指 咬 落 冇 感 覺 , 下 半 身 仍 冇 知 覺 。 」 雄 仔 身 材 魁 梧 , 他 說 意 外 前 體 重 有 85 公 斤 , 滿 身 肌 肉 , 事 後 曾 跌 至 60 公 斤 , 現 已 回 升 至 70 公 斤 。

母 親 的 悉 心 照 料 支 撐  雄 仔 。 他 的 父 母 本 來 是 漁 民 , 十 多 年 前 開 始 改 在 油 麻 地 避 風 塘 駕 駛 水 上 的 士 , 每 日 只 有 百 多 元 收 入 。 吳 母 現 時 每 日 都 從 油 麻 地 家 中 , 跑 到 屯 門 醫 院 照 顧 他 , 餵 他 吃 住 家 午 餐 和 晚 餐 。
雄 仔 說 , 去 年 冬 節 時 , 母 親 在 維 修 船 跣 倒 , 跌 斷 了 手 , 住 了 半 個 月 醫 院 , 想 不 到 現 在 反 過 來 要 她 來 照 顧 。 兒 子 遇 到 如 此 意 外 , 怎 叫 母 親 不 傷 心 , 「 我 知 佢 初 頭 一 個 月 , 對 住 飯 都 喊 , 但  我 面 前 一 定 唔 會 。 」
今 日 是 母 親 節 , 雄 仔 無 法 如 以 往 跟 母 親 與 家 人 外 出 吃 晚 飯 慶 祝 , 也 無 法 購 買 小 飾 物 送 給 她 , 一 句 「 媽 咪 母 親 節 快 樂 」 , 是 他 在 病 床 上 可 給 母 親 的 禮 物 。 他 說 , 日 前 叫 母 親 今 日 毋 須 來 探 他 , 以 便 與 兄 長 外 出 慶 祝 , 「 但 佢 堅 持 話 要  。 」
吳 母 不 掛 心 母 親 節 如 何 過 , 因 現 在 心 中 只 有 一 個 願 望 , 「 希 望 佢 快  好 得 番 , 可 以 出 院 同 我  一 齊 食 飯 。 」
雄 仔 在 病 榻 中 提 及 九 年 前 瞞  父 母 報 考 消 防 員 , 多 年 來 經 常 會 遇 到 危 險 , 「 入 得 火 場 , 都 唔 知 出 唔 出 得 番  , 突 發 事 件 好 難 預 料 。 」 此 時 站 在 旁 的 吳 母 , 頓 然 展 現 一 臉 憂 慮 。
雄 仔 自 言 與 母 親 的 關 係 最 好 , 昨 晚 他 憶 起 去 年 母 親 住 院 時 提 出 一 個 願 望 , 「 當 時 佢 唔 可 以 食 海 鮮 , 話 好 番 要 我 帶 佢 同 阿 爸 去 西 貢 食 海 鮮 , 我 要 快  好 番 , 實 現 呢 個 承 諾 。 」

原 定 跟 女 友 今 年 結 婚
意 外 弄 致 如 此 嚴 重 後 果 , 雄 仔 感 到 對 不 起 很 多 人 , 包 括 他 的 母 親 。 信 奉 基 督  的 他 , 稱 讚 自 己 比 起 想 像 中 堅 強 , 「 媽 , 唔 好 為 我 咁 多 憂 慮 。 」
雄 仔 去 年 12 月 跟 拍 拖 七 年 的 女 朋 友 阿 珊 求 婚 , 原 本 打 算 在 今 年 內 結 婚 , 連 結 婚 戒 指 也 買 了 , 但 現 在 必 須 押 後 。 阿 珊 在 意 外 後 , 辭 去 售 貨 員 工 作 , 以 便 可 照 顧 雄 仔 。
由 於 雄 仔 是 在 休 班 時 受 傷 , 全 薪 病 假 只 能 支 取 三 個 月 , 本 月 21 日 起 只 可 支 取 半 薪 。 父 母 收 入 不 多 , 每 日 只 有 百 多 元 , 兩 名 兄 長 收 入 不 多 和 不 穩 定 , 收 入 穩 定 的 雄 仔 成 了 一 家 支 柱 。 他 說 , 在 98 年 以 約 200 萬 元 購 入 的 居 屋 , 現 時 月 供 15,000 元 , 想 到 收 入 將 大 減 , 及 可 能 無 法 再 當 他 喜 歡 的 消 防 員 , 令 他 很 擔 憂 。
消 防 處 職 工 總 會 上 周 初 發 出 呼 籲 , 促 請 同 工 為 雄 仔 祈 禱 , 再 次 可 在 火 場 上 並 肩 合 作 , 並 呼 籲 他 們 伸 出 援 手 , 捐 助 生 活 費 予 雄 仔 , 以 解 決 他 將 出 現 的 經 濟 困 難 , 詳 情 可 聯 絡 消 防 處 職 工 總 會 : 2771 3122 。

你 的 意 見 ?
● 曾 是 救 人 英 雄 , 如 今 不 幸 變 成 半 癱 病 人 , 你 會 如 何 鼓 勵 雄 仔 繼 續 堅 強 面 對 人 生 ?
● 作 為 子 女 的 你 會 如 何 慶 祝 母 親 節 ? 已 為 人 母 的 你 會 希 望 子 女 怎 樣 跟 你 度 過 ?
請 電 郵 至 : [email protected]
或 傳 真 至 : 2370 3283

最近大家熱心為四川籌款,突然想到我身邊這個朋友其實都好需要幫忙!

以上報導o既雄仔,其實係我認識近十年o既好朋友...
佢發生o左依件事...身邊每個人都好痛心...

如果各位有能力...希望都可以幫幫佢同佢家人...或給他一個祝福,祝願早日康復...感激!

bbcat 發表於 2008-5-17 01:49:09 |顯示全部樓層
佢好似同上次殉職位消防員係同期, 真係邪
回復

豔豔 發表於 2008-5-17 23:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-5-17 01:49 發表
佢好似同上次殉職位消防員係同期, 真係邪

不幸
回復

sam 發表於 2008-5-18 11:22:13 |顯示全部樓層
都捐咗少少!但幫助好有限!
最希望嘅係.......他能早日康復!
回復

豔豔 發表於 2008-5-18 12:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-5-18 11:22 發表
都捐咗少少!但幫助好有限!
最希望嘅係.......他能早日康復!

多謝你一份心意...& 祝福
回復

冷夜 發表於 2008-5-20 16:13:16 |顯示全部樓層
好慘啊.他....................
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-21 01:39:09 |顯示全部樓層

母親真偉大

我睇完都無野講

原來系你朋友, 我覺得佢媽媽系最苦果個

我都希望大家支持下佢

同雄仔講話佢聽做吾倒消防員無緊要, 重有好多野佢可以做
吾好傷心, 奇跡一定會出現
回復

豔豔 發表於 2008-5-22 00:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 冷夜 於 2008-5-20 16:13 發表
好慘啊.他....................

係呀..所以好需要大家支持祝福!
回復

豔豔 發表於 2008-5-22 00:43:14 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-21 01:39 發表
我睇完都無野講

原來系你朋友, 我覺得佢媽媽系最苦果個

我都希望大家支持下佢

同雄仔講話佢聽做吾倒消防員無緊要, 重有好多野佢可以做
吾好傷心, 奇跡一定會出現 ...

我今日又去左探佢...
其實佢爸爸媽媽2個日日都風雨不改去照顧佢...

佢依家已經樂觀o左好多... 多謝你o既關心...
我會轉達你地o既祝福...謝謝..
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-22 01:49:31 |顯示全部樓層

我女朋友都話支持

原帖由 豔豔 於 2008-5-22 00:43 發表

我今日又去左探佢...
其實佢爸爸媽媽2個日日都風雨不改去照顧佢...

佢依家已經樂觀o左好多... 多謝你o既關心...
我會轉達你地o既祝福...謝謝..

我女朋友都算系半個運動員

佢會好明白你個friend既感覺

我send晒比我D friend了
回復

豔豔 發表於 2008-5-22 16:17:33 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-22 01:49 發表

我女朋友都算系半個運動員

佢會好明白你個friend既感覺

我send晒比我D friend了

多謝你地o既關心..祝福..
回復

carolc 發表於 2008-5-22 21:36:04 |顯示全部樓層
"雄 仔 去 年 12 月 跟 拍 拖 七 年 的 女 朋 友 阿 珊 求 婚 , 原 本 打 算 在 今 年 內 結 婚 , 連 結 婚 戒 指 也 買 了 , 但 現 在 必 須 押 後 。 阿 珊 在 意 外 後 , 辭 去 售 貨 員 工 作 , 以 便 可 照 顧 雄 仔 。
由 於 雄 仔 是 在 休 班 時 受 傷 , 全 薪 病 假 只 能 支 取 三 個 月 , 本 月 21 日 起 只 可 支 取 半 薪 。"

希望佢同佢女友可以白頭到老!!!

佢休班都係因為公司活動, 依家得半薪實在係好無奈, 希望你朋友盡快康復, 過正常生活
回復

豔豔 發表於 2008-5-22 23:41:15 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-22 21:36 發表
"雄 仔 去 年 12 月 跟 拍 拖 七 年 的 女 朋 友 阿 珊 求 婚 , 原 本 打 算 在 今 年 內 結 婚 , 連 結 婚 戒 指 也 買 了 , 但 現 在 必 須 押 後 。 阿 珊 在 意 外 後 , 辭 去 售 貨 員 工 作 , 以 便 可 照 顧 雄 仔 ...

對於佢女友... 唔想講太多...
報導內容全部係真ga... 就係except你copy出黎依段有點錯...

佢o既康復之路好好好好.....漫長.. 不過我地一班朋友一定會支持鼓勵佢...
謝謝你o既祝福!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-13 11:59:51 |顯示全部樓層

體諒下佢女友吧

如果我無理解錯的話....

最緊要佢按期康復
回復

bbcat 發表於 2008-6-15 02:13:43 |顯示全部樓層
公會壽款, 我都託老公捐左少少, 雖然幫唔到d咩......其實佢真係好慘好無辜, 我會幫佢祈禱, 希望佢早日康復!
回復

catcatduck 發表於 2008-6-15 05:07:40 |顯示全部樓層
..祝福佢..支持鼓勵佢!希望佢早日康復!
回復

OKBOY 發表於 2008-7-9 02:45:15 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-5-22 23:41 發表

對於佢女友... 唔想講太多...
報導內容全部係真ga... 就係except你copy出黎依段有點錯...

佢o既康復之路好好好好.....漫長.. 不過我地一班朋友一定會支持鼓勵佢...
謝謝你o既祝福! ...

好心你就唔好聽你舅父講o既o野啦!! 雄仔女朋友日日為雄仔同消防o果邊接洽,又要同醫生跟進雄仔的病情仲有咩其他方法去醫好雄仔,日後萬一雄仔好唔返而家又要同緊社工跟進,睇到佢一日比一日瘦,你仲係到講 : "對於佢女友....唔想講太多"。我o地成班徒弟都知道你舅父同舅母o既衰o野,而家雄仔攪成咁仲係度攪屎掍,支持都無句仲係到中傷人,咁得閒不如諗吓有咩可以幫雄仔好過啦......威妹
回復