角膜矯視隱形眼鏡

作者: 小Con子 發表于 2012-9-14 09:24:56
4639 17

小朋友配角膜矯視隱形眼鏡
有乜好介紹 (新界區)
jellyfishy 發表於 2012-9-14 09:50:00 |顯示全部樓層
隱形眼鏡對眼部健康, 長遠只有壞影響, 無好影響 ~
我有好友是二十多年眼鏡店老板, 他自己一家戴眼鏡, 我問他點解唔戴con, 佢話con 好難乾淨, 又會影響眼睛呼吸, 所以成家人唔會用con 囉.

con生產商講到幾好都假, 情況就如垃圾食物無咁垃圾咁解. 如非必要, 盡可能不要用con 啦.

效果和奶粉一樣, 廣告搵錢為主囉.

有時間可以上網找找歐美的研究報告了解下.
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 09:54:47 |顯示全部樓層
講開又講, 我問過在醫院行政部工作的朋友和醫生朋友有關激光嬌視, 佢地全部人一致叫我唔好試 (無錯, 係100%). 激光嬌視非常傷眼, 係永久性的傷害, 其實年年都有多宗不成功 case.

都係個句啦, 信不信由你. 身體好地地, 相信身體的能力, 遠遠比相信科技來得實際和健康囉.

而家老花都有得做矯視架, 我朋友做左,但佢聽醫生講,要留番少少老花以抵抗近視喎, 好奇特........  發表於 2012-9-16 22:40
而家老花都有得做矯視架, 我朋友做左,但佢聽醫生講,要留番少少老花以抵抗近視喎, 好奇特........  發表於 2012-9-16 22:40
所以我到依家都無做 =.= 第時老花咪又要戴眼鏡  發表於 2012-9-14 12:33
回復

enemy 發表於 2012-9-14 11:55:35 |顯示全部樓層
15年前左右參與過中大"矯視隱形眼鏡"的測試
嗰時係要戴住瞓,日間戴返正常眼鏡...
大部分一齊參加的同學仔都係唔夠三個月就角膜損咗,
之後follow up睇咗大半年醫生....

記得當年係話因為小朋友成日用手摔眼同因為角膜太幼嫩而對眼藥水敏感,所以好易會整損角膜,
小con子你個小朋友幾大呀? 可以make sure佢唔可以用手摔眼?如果眼鏡掉了下來佢可以自行處理嗎?

期實都真係好易會整損角膜.....  發表於 2012-9-14 12:35
啊~~~好實用的資料~  發表於 2012-9-14 11:59
回復

mono 發表於 2012-9-14 12:02:42 |顯示全部樓層
之前細佬個女八歲。佢媽媽想幫佢做。
最後,我細佬考慮到小朋友又點搞得掂。唔比!

咁細個,係要大人幫佢搞啦,真係幾煩  發表於 2012-9-14 12:36
hahahaaa~~~ 此言甚是~  發表於 2012-9-14 12:16
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-14 12:11:20 |顯示全部樓層
請問配矯視隱形眼鏡是因為近視或有其他原因?

可控制近視~~  發表於 2012-9-14 12:37
回復

wendy_choy_hk 發表於 2012-9-14 12:18:05 |顯示全部樓層

最平靚正就係睇住poly U 幾時做research, 我上次抽中比個女試戴 (有日戴/ 晚戴 / 仲有隻唔記得). 帶左差不多一年冇深過,但之後一年深左100度. 好多小朋友係戴唔到隱形眼鏡.  

無戴所以深左100度?? 話要戴到18歲 ~~  發表於 2012-9-14 12:45
poly u 依家做緊近視之研究 400度以上  發表於 2012-9-14 12:38
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 12:18:36 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-14 12:11
請問配矯視隱形眼鏡是因為近視或有其他原因?

我有朋友買左副矯視眼鏡給她五歲大的女兒用,我問有乜用,佢話用來防止個女出現視力問題喎... (佢個女係正常人,正常智慧)

我心諗:為左驚自己的壞習慣影響老年會行唔郁,所以後生時要學定坐輪椅???  (心諗啫,無講出口)

唔係化 @@ 依家仲有無戴 ?? 無近視 矯乜視 ??  發表於 2012-9-14 12:41
哈哈!比喻得好!  發表於 2012-9-14 12:32
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 12:40:36 |顯示全部樓層
仲有個攪笑case, 都係好友的家人(因為我成日去佢家,比較清楚佢),佢老爷奶奶以前鍾意食肉,成日便秘,所以要每天食瀉葯解決.

現在老人家連行都有問題了,我朋友係咁要佢地食NU Lixx 的健康食品,朋友仲講到好神奇,又話食左之後好左幾多....

我聽完,想笑出聲,明明係自己沒有好好對待身體,但就用錢和葯物遮掩自己問題,哎呀,咁鬼辛苦去釣命,但人地的事,邊敢出聲喎,反面都有,只好扮啞左囉~ 
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-14 12:47:43 |顯示全部樓層
小Con子  唔係化 @@ 依家仲有無戴 ?? 無近視 矯乜視 ??  發表於 4 分鐘前
-----------------
梗係有啦,用左成年了~ 撞鬼~~~~  都係個句,人地阿媽教細路,我和佢幾老友,都唔敢太多comment啦~ 

苦咗阿女,無那那戴多樣野  發表於 2012-9-14 16:19
回復

yukyo 發表於 2012-9-14 14:05:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-9-14 12:47
小Con子  唔係化 @@ 依家仲有無戴 ?? 無近視 矯乜視 ??  發表於 4 分鐘前
-----------------
梗係有啦,用 ...

無近視矯視會唔會攪壞對眼架,為小朋友著想,試吓搵個機會提一提,或者同你朋友講。我老豆媽咪以前都鐘意俾瀉葯我姨甥食,唉!因為自己人就可以大聲鬧!

"小Con子  做乜食瀉藥??

回覆:
因為佢地(公公婆婆)加埋屋企一大班人(姨姨叔叔)猛咁輪流不停俾野佢食,之後唔舒復去唔到廁所。

@@  發表於 2012-9-15 16:41
做乜食瀉藥??  發表於 2012-9-14 16:30
回復

小Con子 發表於 2012-9-14 16:28:25 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-9-14 14:05
無近視矯視會唔會攪壞對眼架,為小朋友著想,試吓搵個機會提一提,或者同你朋友講。我老豆媽咪以前都鐘意 ...

應該唔會壞眼,...教佢 "培 養 良 好 的 閱 讀 習 慣" 好過啦
http://www.studenthealth.gov.hk/ ... /health_ev_nea.html
我依家都成日提點我個仔

我都覺得係,良好旣閱讀同飲食習慣更重要,除左身體好,小朋友學得自侓。  發表於 2012-9-15 01:26
回復

獅頭魚 發表於 2012-9-14 17:26:30 |顯示全部樓層

以前曾問過視光師有關矯視隱形眼鏡,她說是晚上訓覺配戴,原理是將什麼壓平,好以係眼角膜,所以視力好咗,要長期戴唔係會反彈,即是無改善到。

可能今時今日的矯視隱形眼鏡可以斷尾!唔係真係要三思!要監粗將角膜壓平
回復

jack872184 發表於 2012-9-14 21:27:17 |顯示全部樓層
一言以蔽之,預防勝於治療~

當然防到就最好啦,但係近視已成事實囉,咪睇下有乜好方法治療囉  發表於 2012-9-15 16:47
回復

hugopoodle 發表於 2012-9-16 17:30:59 |顯示全部樓層
我有個學生剛開始帶
佢今年先小學二年級
是晚上睡前帶, 早上起床除
每次要消毒
說要帶到十幾歲
話可以矯視
如果你想知, 我可以幫你問下佢喺邊間做
回復

Dreamer 發表於 2012-9-17 00:47:43 |顯示全部樓層
小朋友配角膜矯視隱形眼鏡必須做評估,因不是每個小朋友都可以的!
我的大仔就不適合,因眼太乾易敏感
但我朋友個仔約10歲配戴,當時近視100度
晚上睡前戴,早上除
現在17歲仍然配戴中,近視200度(7年內加深100)
其實小朋友在發育時期,近視加得很快
一年內可以過百升幅,好嚇人

咁辛苦用左7年, 都係會加深, 唔知為乜喎~  發表於 2012-9-17 08:57
回復

Dreamer 發表於 2012-9-17 13:45:28 |顯示全部樓層
小Con子  當然防到就最好啦,但係近視已成事實囉,咪睇下有乜好方法治療囉

聽說如近視較淺約300以下,早上除下,日間視力如沒有近視,好方便
回復

Dreamer 發表於 2012-9-17 13:59:03 |顯示全部樓層
jellyfishy  咁辛苦用左7年, 都係會加深, 唔知為乜喎~

只為減慢近視加深,捱過發育時期!現在Y 世代,電子產品盛行,小朋友冇近視十分難,期望他們較淺而已
可惜不是每人都適合,我的大仔在7年內由0 變500 有些同期就600
呢班90後逐漸轉戴一般隱形眼鏡,要同四眼仔女講 bye bye
回復