請問前輩們.......碰碰香 & 左手香

作者: Flor 發表于 2012-9-10 19:13:34
3825 6

我是一個種植新手 , 請問前輩們 圖 1 & 圖 2 是否一樣是碰碰香?如果”是",為什麼它們有不同的幹?
請問在哪裡可以買到細葉左手香 (圖 3)?

圖 1

圖 1

圖 2

圖 2
Left hand.jpg
suki4140 發表於 2012-9-10 19:23:51 |顯示全部樓層

圖1同圖2都係碰碰香,只係圖2的種得耐,莖開始慢慢木質化(新手,有錯請指教)
細葉左手香其實就係碰碰香既別名~~花墟有好多~

至於圖3,呢種叫倒手香,或左手香~
呢個我都係係呢到既花友chan4216到分享番黎..因為我都搵唔到邊到有得賣~~
但係佢岩岩先出晒根..仲好細~d葉先岩岩識開始變大~所以我分享唔到比你呢..sor~~

四少  太子社區園圃示範田, 成塊田都係倒手香, 你去抽下, 會送枝條比你地...  發表於 17 分鐘前
原來有個咁既地方~~!!等我得閒去下先~Thanks ar~~

太子社區園圃示範田, 成塊田都係倒手香, 你去抽下, 會送枝條比你地...  發表於 2012-9-21 12:14
回復

new1 發表於 2012-9-16 08:48:04 |顯示全部樓層
到手香有很多, 如果你來, 我可以比很多你!
回復

Flor 發表於 2012-9-21 03:27:38 來自手機 |顯示全部樓層
多謝Suki4140 分享,圖1及圖2 就是從花墟買回來,現在已成功繁植,非常粗壯。
回復

Flor 發表於 2012-9-21 03:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
多謝 new1, 真的很希望種植到手香,如何聯略及地址。謝謝!
回復

tt28 發表於 2012-9-21 13:35:58 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-119528-1-1.html
這天的活動有好多苗送,到時來參觀下.

多謝幫手宣傳  發表於 2012-9-22 18:01
回復

Flor 發表於 2012-9-22 20:39:42 來自手機 |顯示全部樓層
suki4140 發表於 2012-9-10 19:23
圖1同圖2都係碰碰香,只係圖2的種得耐,莖開始慢慢木質化(新手,有錯請指教)
細葉左手香其實就係碰碰香既別名~ ...

多謝資料,要去看看。
回復