我個啊拉仙人掌點解咁

作者: zara4 發表于 2012-9-8 13:02:36
1508 14
買咗一星期.放係toliet..唔係唔使點淋水洋.我一星期比少少水佢..但佢不停咁luck..點算係咪唔要得glaa
八王爺 發表於 2012-9-8 13:23:35 |顯示全部樓層
啊拉仙人掌?咩樣?有曬太陽?
回復

waiting 發表於 2012-9-8 20:15:20 |顯示全部樓層
啊拉?係唔係牌子名?有冇相睇呀?
回復

Monk's 發表於 2012-9-8 22:01:24 |顯示全部樓層
仙人掌luck嘢?會唔會係景天科植物?有相片好確認.
回復

zara4 發表於 2012-9-9 12:21:20 |顯示全部樓層
咪咁..今日仲勁
回復

MAYLAM74 發表於 2012-9-9 22:19:47 |顯示全部樓層
果盆好明顯唔係仙人掌, 好似係景天科嘅其中一種; 仙人掌係可以一星期淋一次水同每日曬6小時; 景天建議三日淋一次水&每日都要曬少少; 見佢甩落黎果d葉都好乾, 應該係缺水; 唔好放棄, 用返正確方法仲有得夠呀;
不過, 建議換過大小小嘅盆, 換d通氣d嘅泥會好d tim
回復

zara4 發表於 2012-9-9 22:34:21 |顯示全部樓層
MAYLAM74 發表於 2012-9-9 22:19
果盆好明顯唔係仙人掌, 好似係景天科嘅其中一種; 仙人掌係可以一星期淋一次水同每日曬6小時; 景天建議三日 ...

但我唔明點解係舖頭買時佢地都好好ga..那度都無陽光ga..咁點解佢生存到一番到我家咁....

會唔會廁所內溫度高通風又不好? 舖頭多數有冷氣.  發表於 2012-9-9 23:20
回復

zara4 發表於 2012-9-9 22:41:06 |顯示全部樓層
e+變得仲勁..無喇今次
回復

Monk's 發表於 2012-9-9 23:15:33 |顯示全部樓層

唔洗死, 用葉子繁殖吧

在網上找到的資料 :

燕子掌 [景天科] [青锁龙属]
别 名:景天、玉树、肉质万年青、乒乓版  拉丁名:Crassula portulacea

产地分布:
    原产非洲南部。
形态特征:
    多年生常绿多肉植物,叶片肉质肥厚,茎叶碧绿,顶生白色花朵,十分清雅别。
生长习性:
    喜温暖干燥和阳光充足环境。不耐寒,怕强光,稍耐阴。土壤肥沃、排水良好的沙壤土为好。冬季温度不低于7℃。

园林用途:
    燕子掌树冠挺拔秀丽,茎叶碧绿。若配以盆架、石砾加工成小型盆景,装饰茶几、案头更为诱人。
繁殖培育:
    常用扦插繁殖。在生长季节剪取肥厚充实的顶端枝条,长8~10厘米,稍晾干后插于沙床,插后约3周生根。也可用單葉扦插,切葉後待晾乾,再插入沙床,插後约4周生根,根長2~3厘米時上盆
    每年春季需换盆,加入肥土。燕子掌生长较快,为保持株形丰满,肥水不宜过多。生长期每周浇水2~3次,高温多湿的7~8月严格控制浇水。盛夏如通风不好或过分缺水,也会引起叶片变黄脱落,应放半阴处养护。入秋后浇水逐渐减少。室外栽培时,要避开暴雨冲淋,否则根部积水过多,易造成烂根死亡。每年换盆或秋季入室时,应注意整形修剪,使其株形更加古朴典雅。
回復

zara4 發表於 2012-9-10 22:54:43 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2012-9-9 23:15
唔洗死, 用葉子繁殖吧

在網上找到的資料 :

用單葉扦插,切葉後待晾乾,再插入沙床,插後约4周生根,根長2~3厘米時上盆。
什麼叫單葉扦插...??? 可否詳細

係咪拿一塊葉放係泥裏加水重新等佢出??

拿一塊葉'風乾幾曰再將斷囗位"放係泥裏加水重新等佢出  發表於 2012-9-11 00:04
回復

MAYLAM74 發表於 2012-9-11 08:51:07 |顯示全部樓層
係呀, 如果真係唔知佢咩原因適應唔到環境....佢甩落黎果d葉, 唔好掉, 由得佢乾兩三日, 然後再放落泥面, 有機會再生d新根出黎呀!
回復

MAYLAM74 發表於 2012-9-11 08:55:50 |顯示全部樓層
插葉法記得要用真嘅泥土種植先有營養, 旺角賣果d植物, 正如您果張相果d, d舖頭加咗d膠珠落d泥到, 其實都唔知果d膠珠有咩成份有咩效用or只係做裝飾。
回復

corina 發表於 2012-9-11 09:52:13 |顯示全部樓層
泥面綠色係咩嚟???
回復

mingfunming 發表於 2012-9-11 11:30:03 |顯示全部樓層
這些唔好睇又唔好駛的水晶沙, 好易積水在盆面, 毆壞植物, 最好換走晒
回復

sunrise 發表於 2012-9-12 00:02:51 |顯示全部樓層
又係d 花鋪搵錢方法,
佢比你d 植料係插花用. 死左再買.

呢d 多肉, 直接係盆面剪一段無問題既, 再播根
用多肉用植料種就ok 架,

回復