唔信都要講

作者: 比得大帝 發表于 2008-5-14 21:35:05
2977 26
一向都唔信邪(謝謝, 改番), 但都要講吓, 真係有咁啱得咁"橋"

2004年12月25日去咗dubai
Dubai 051225 (Small).JPG
2008年5月10日去咗福崗
IMG_3168 (Small).JPG

一切從熊貓開起
太太早年去城都公幹, 順道探朋友, 回來約好一起再去探朋友, 去抱抱熊貓,
panda7 (Small).JPG

後來朋友回了香港, 就掉低了幾年没有去城都, 今年太太又舊時重提, 於是決定了上個星期去城都玩幾天

出發前的一個星期, 我突然提出改去日本吃東西, 到達之後, 晚上在電視就看到地震這大災難, 相信就是去了城都, 也不至於出事, 但一定很麻煩,

回想:

2004年12月25日前計劃了兩個多月馬以代夫過一個sun and sea 的聖誕, 在出發前的兩星期, 為了某些原因, 突然改變主意去了杜拜, 同樣是在酒店看到南亞海潚, 那次我相信如果去了就回不來了.

為受難者感到悲痛, 亦覺得上天為我們作出的安排, 今天我們每個人在這裏, 都是很幸運的

羊咩咩 發表於 2008-5-14 22:02:46 |顯示全部樓層
上主保佑~~~
回復

jacky 發表於 2008-5-14 22:08:45 |顯示全部樓層
有d野係 " 整定 "  ge  
回復

Tony 發表於 2008-5-14 22:22:19 |顯示全部樓層
你真係好好彩,但好多人都冇你咁好彩
仲有你地覺唔覺真係咁啱得咁喬,呢個地震係佛誕,而海嘯就係聖誕節,全都係宗教人物ge"生日",會唔會真係個天整定ge呢

回復

lolo 發表於 2008-5-14 22:36:31 |顯示全部樓層
Peter    唔好意思     係咪想寫 ---> 一向都唔信 ~ "斜" ~ 呢??
回復

jacky 發表於 2008-5-14 22:44:02 |顯示全部樓層
一向都唔信 ~ "邪" ~ ?
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-14 22:49:23 |顯示全部樓層

天災不及人禍

香港既朋友當然為中國同胞死傷者心痛
但地球的另一邊每天有人過著地獄式的生活: 伊拉克

我差不多每天都會上網看報紙, 而美加的報紙差不多每天都報伊拉克什麼什麼
反正美國就是跨過聯合國打人地個國家, 正義之名....what the

我們的中國同胞死傷可以在yahoo, youtube, 電視新聞等看到
伊拉克的市民們, 上鏡時都是被抹黑, 拿住支炮, 蒙面系地下look 尼look去....好像每個伊拉克人都是在恐怖特訓

當看見中國的市民們因為天災在哭, 我想起伊拉克
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-14 22:51:58 |顯示全部樓層
peter, 你真的好幸運呀~
記得分一點給有需要的人呀 ~ (我知你實有既~ )
回復

lolo 發表於 2008-5-14 22:52:12 |顯示全部樓層
抱住熊貓果位靚女好面熟          (好似玩 facebook 咁)

咁去旅行會唔會有d心驚     好有壓力驚選錯地方呢
回復

jacky 發表於 2008-5-14 22:52:40 |顯示全部樓層
我係電視睇倒溫總安慰d孤兒
睇到我喊呀
個心好唔舒服
回復

lolo 發表於 2008-5-14 23:00:23 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-14 22:49 發表
香港既朋友當然為中國同胞死傷者心痛
但地球的另一邊每天有人過著地獄式的生活: 伊拉克

我差不多每天都會上網看報紙, 而美加的報紙差不多每天都報伊拉克什麼什麼
反正美國就是跨過聯合國打人地個國家, 正義之名.... ...

我都有位朋友個仔去左伊拉克當兵      一日唔停戰 一日冇屋企返    好可憐
回復

Monse 發表於 2008-5-14 23:05:16 |顯示全部樓層
Peter,
係2004年12月25日南亞海嘯呀,唔係2005呀,當時我係埃及都係完全唔知咁大件事,直至係尼羅河遊船上從歐洲遊客帶來的報紙才知道啊。

當時我上司仲衰,發生海嘯後好多朋友唔知道我去左邊度旅行便紛紛打電話到公司問我的情況,佢同我啲朋友講“基於私隱條例,我唔方便講你地知佢去左邊度旅行”,跟著我啲朋友再問“係咪去左安全地方”, 我上司就話“都話唔方便答你咯”,你地有無見過啲咁衰既上司呀
回復

Monse 發表於 2008-5-14 23:08:04 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-5-14 23:00 發表

我都有位朋友個仔去左伊拉克當兵      一日唔停戰 一日冇屋企返    好可憐   

lolo
你朋友個仔係咪香港人,都好危險吓喎。
回復

lolo 發表於 2008-5-14 23:09:38 |顯示全部樓層
衰到貼地喎      唔怪得你炒佢魷啦
回復

connie925 發表於 2008-5-14 23:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-14 23:05 發表
Peter,
係2004年12月25日南亞海嘯呀,唔係2005呀,當時我係埃及都係完全唔知咁大件事,直至係尼羅河遊船上從歐洲遊客帶來的報紙才知道啊。

當時我上司仲衰,發生海嘯後好多朋友唔知道我去左邊度旅行便紛紛打電話到公司問我 ...

Monse, 你上司真賤格
回復

Monse 發表於 2008-5-14 23:13:11 |顯示全部樓層
原帖由 jacky 於 2008-5-14 22:52 發表
我係電視睇倒溫總安慰d孤兒
睇到我喊呀
個心好唔舒服

我睇到黎段都喊到收唔到聲
回復

lolo 發表於 2008-5-14 23:13:32 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-14 23:08 發表

lolo
你朋友個仔係咪香港人,都好危險吓喎。

係香港人去左花旗讀書    一去冇回頭      替佢媽可憐
回復

小白 發表於 2008-5-14 23:14:37 |顯示全部樓層
你好幸運   
回復

Monse 發表於 2008-5-14 23:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-5-14 23:09 發表
衰到貼地喎      唔怪得你炒佢魷啦   

佢出左名心地唔好架喇(係公司的聲譽),仲好自我架,成日話身邊既人變左質,佢為了上位出買晒曾經是好朋友既我地成個人變得不擇手段,唉佢真係無得救
回復

dick 發表於 2008-5-14 23:22:06 |顯示全部樓層
是福不是禍, 是禍躲不過
回復

12下一頁