請教種植Chataspring的要點

作者: dogo 發表于 2008-5-14 16:43:31
1402 8
各位花友好呀
還是忍不住,剛才去了bunbun買左黃蜂花,也買了"Chataspring"
其實初初沒想過種懸垂的,不過見到張相和係黃色鐘形,很靚的樣子,所以也買下來了
不過見希媽在另一貼說較難開花,請問在種植時有什麼地方要特別注意呀?
如濕度、溫度、肥料......
唔該哂

heiheimama 發表於 2008-5-14 17:23:13 |顯示全部樓層
wow,我種chataspring都是初斑,不如你看看圖鑑帖,我記有一位花友種到開花開到天鵝湖咁樣...

我有的是失敗的經驗.原本已經差不多開花,但不知何解植株忽然軟垂,結果要切根再種,現在一直在溫室.因為上次失敗,所以現在十分小心控制水份,似乎又有花蕾長出來呢.~

也聽過有些花友種極都不開花,至於為什麼,我也不太清楚.~
回復

dogo 發表於 2008-5-14 17:31:02 |顯示全部樓層
死啦,真的好有難道呀
哎呀,咁我快啲嘗試找找資料先:hih
怎樣也唔該你先,希望你我都成功開花啦
回復

heiheimama 發表於 2008-5-14 17:44:51 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-5-14 17:31 發表
死啦,真的好有難道呀
哎呀,咁我快啲嘗試找找資料先:hih
怎樣也唔該你先,希望你我都成功開花啦

凍糕你不如改下個post名,唔係我怕其他花友唔敢答你呀(因你指明要我答??)
回復

dogo 發表於 2008-5-14 17:48:52 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-14 17:44 發表

凍糕你不如改下個post名,唔係我怕其他花友唔敢答你呀(因你指明要我答??)

好呀,聽你話呀
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-14 18:09:39 |顯示全部樓層
Hi 希媽妳好, 為安全起見我巳把它帶回公司.
回復

george 發表於 2008-5-14 18:16:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-14 17:44 發表

回復

heiheimama 發表於 2008-5-14 18:24:40 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-14 18:16 發表

靚仔你笑咩呀???~
回復

KIMHO 發表於 2008-5-14 18:27:29 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-14 17:23 發表
wow,我種chataspring都是初斑,不如你看看圖鑑帖,我記有一位花友種到開花開到天鵝湖咁樣...

我有的是失敗的經驗.原本已經差不多開花,但不知何解植株忽然軟垂,結果要切根再種,現在一直在溫室.因為上次失敗,所以現在十分小心控制水份,似乎又有花蕾 ...

都不是太難種..而軟垂(懸垂)品種好生養..cccc
開花都容易..反而要開出多黃色要點時間
回復