我的食蟲植物澆水法

作者: simoncml 發表于 2008-5-14 12:57:55
2643 6
我的食蟲植物澆水法

1.  我們常常用的 "腰水法", 只可作為輔助性的定期補濕
     方法, 原因是 "腰水法" 是沿用 "毛細管作用" 之原理
     運作, 水由下而上作輸送, 不能將食蟲植物葉面積聚之
     塵埃或葉面消化後之殘留物, 植料表面及深層之有害
     物質有效地帶走。

2.  視乎種植食蟲植物環境塵埃之多少, 應考慮每格 3 天
     或最少每格 7 天, 先插走剩水用之碟子, 再用噴壺之噴
     霧由食蟲植物及表土之正上方, 作全面噴洒, 直至盆底
     有水滲出為止, 此方法能將食蟲植物葉面積聚之塵埃
     或消化後之殘留物, 植料表面及深層之有害物質有效
     地帶走。

3.  噴洒後, 亦要將剩水用之碟子, 以及盆底沾著之污漬清
     除后, 方可放回剩水用之碟子, 再用"腰水法"補濕。

4.  噴洒后, 不必擔心食蟲植物葉面之液珠不見了或爛芯
     之問題, 只要放在通風優良之地方, 例用有自然風、冷
     氣, 或有電風扇吹到之地方便行了, 在强光高濕之環境
     下, 食蟲植物很快便會復元。

5.  至於新購回來之食蟲植物, 暫時切勿採用以上之方法,
     因為對新的環境還未適應, 應暫時採用"腰水法"作為
     補濕。

6.  以上方法純屬小弟個人意見, 並不是什麽 "金科玉律"。

IVAN 發表於 2008-5-15 20:09:23 |顯示全部樓層
唔知點解我棵捕蠅草每次林水都會有一兩個夾合埋 !!!!
我又無林中佢個夾 ! 點解都會咁 ?! 點解 ?! 點解 ?!
^1000000000好激氣好激氣 ! 有無人 help me
回復

simoncml 發表於 2008-5-15 22:25:43 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-15 20:09 發表
唔知點解我棵捕蠅草每次林水都會有一兩個夾合埋 !!!!
我又無林中佢個夾 ! 點解都會咁 ?! 點解 ?! 點解 ?!
^1000000000好激氣好激氣 ! 有無人 help me

可唔可以描述吓你淋水嘅程序?
回復

IVAN 發表於 2008-5-15 23:20:01 |顯示全部樓層
1. 打開樽蓋
2. 由大約 30 cm 高度垂直向盆既介質處淋水

(-fact.1開開合合既情況在戶外較嚴重, 可是肯定不是昆蟲引起的
(-fact.2不明原因的閉合似乎跟淋水高度有關
(-估計振動亦有可能引致閉合
回復

simoncml 發表於 2008-5-16 11:32:18 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-15 23:20 發表
1. 打開樽蓋
2. 由大約 30 cm 高度垂直向盆既介質處淋水

(-fact.1開開合合既情況在戶外較嚴重, 可是肯定不是昆蟲引起的
(-fact.2不明原因的閉合似乎跟淋水高度有關
(-估計振動亦有可能引致閉合 ...

由於你嘅淋水高度太高, 經由水同植料撞擊時所產生嘅震盪力傳至整棵,
夾上嘅觸毛因感受到震盪而合埋!

建議改用其他方法淋水, 例如用 "油壺" 近距離淋。
回復

chris 發表於 2008-5-16 12:17:22 |顯示全部樓層
多謝樓主的分享, 我的毛毛一直都無淋花, 都係腰水的, 等我同佢沖下涼先

thanks
回復

神戈 發表於 2008-5-19 19:06:41 |顯示全部樓層
毛冇必要淋,對介質要求不高,隨便種就OK了。捕對鹽分比較敏感。
回復