寶貝 av 中招

作者: ayclui 發表于 2008-5-13 09:58:47
3276 52
今日返公司, 迎接我嘅係 3 盆懷疑中招嘅 av, 激死我, 放假前乜事都無o架 ...

明明一買佢地返o黎就換哂d泥, 用 biokixx 沖涼, 無理由仲會出事

中間d葉仔有d啡色點點...已經馬上剪咗, 再用biokixx 沖涼...晏 d 會cut 葉做定保險

各位高人...請指點迷津呀...
tata 發表於 2008-5-13 10:21:53 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-5-13 09:58 發表
今日返公司, 迎接我嘅係 3 盆懷疑中招嘅 av, 激死我, 放假前乜事都無o架 ...

明明一買佢地返o黎就換哂d泥, 用 biokixx 沖涼, 無理由仲會出事

中間d葉仔有d啡色點點...已經馬上剪咗, 再用biokixx 沖涼. ...

一點點啡色???可能係肥料鹽嚟架, 影張相嚟睇吓啦
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-13 10:24:52 |顯示全部樓層
啡色點點? 係咪office放假時無開空調, av焗到出啡色點點?
你有無拍照? 咁快就滅跡喇???
回復

heiheimama 發表於 2008-5-13 10:27:01 |顯示全部樓層
定係熱得滯燶左?~係咪斑葉?~
回復

ayclui 發表於 2008-5-13 10:40:35 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-5-13 10:21 發表

一點點啡色???可能係肥料鹽嚟架, 影張相嚟睇吓啦

原帖由 kim 於 2008-5-13 10:24 發表
啡色點點? 係咪office放假時無開空調, av焗到出啡色點點?
你有無拍照? 咁快就滅跡喇???

原帖由 heiheimama 於 2008-5-13 10:27 發表
定係熱得滯燶左?~係咪斑葉?~

以上高人嘅意見都有d似喎...唔通我太敏感?
有d 燶葉已經剪咗(太驚恐之下)...應該仲有d可以映相...晏d再post 上o黎比高人會診...
回復

lolo 發表於 2008-5-13 13:42:03 |顯示全部樓層
ayclui    駛唔駛幫你揍d AV返我家
回復

cck07123 發表於 2008-5-13 13:51:12 |顯示全部樓層
可能你今次斷錯症lu
其實係公司種應該無乜大問題
可以的話post 張相黎睇睇啦

原帖由 ayclui 於 2008-5-13 10:40 發表

以上高人嘅意見都有d似喎...唔通我太敏感?
有d 燶葉已經剪咗(太驚恐之下)...應該仲有d可以映相...晏d再post 上o黎比高人會診...
回復

ayclui 發表於 2008-5-13 14:43:42 |顯示全部樓層
相片到...請高人指點...

1A 留意啡黃色的點點

1A 留意啡黃色的點點

1B

1B

2A 留意啡黃色的一角

2A 留意啡黃色的一角

2B

2B

3A 葉子有燶邊

3A 葉子有燶邊

3B

3B
回復

lolo 發表於 2008-5-13 15:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-5-13 14:43 發表
相片到...請高人指點...

唔識睇       但圖1A/B&圖3B都好似喎  
回復

lolo 發表於 2008-5-13 15:09:29 |顯示全部樓層
咁係咪要   

可憐囉
回復

lammanfung 發表於 2008-5-13 15:11:37 |顯示全部樓層
我也覺得有點像中了蟎。蟎是無處不在,其實在公司裡也會有機會中蟎,主要是空氣不流通所致。
回復

george 發表於 2008-5-13 15:14:53 |顯示全部樓層
花友A
1A 1B 3B 似係肥料鹽積聚
2A 2B 3A 似係澆水後有水積左o係葉面曬到/焗到
1A 1B 3B ,建議同佢地沖下涼,但記住要放o係通風位置
回復

kendrew 發表於 2008-5-13 15:17:26 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-13 15:14 發表
花友A
1A 1B 3B ,建議同佢地沖下涼,但記住要放o係通風位置

Very good description..
回復

lolo 發表於 2008-5-13 15:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-13 15:14 發表
花友A

ayclui話買左佢地返黎    已經立刻沖了花浴     咁都會有肥料鹽積聚架
回復

lammanfung 發表於 2008-5-13 15:22:54 |顯示全部樓層
還是佐治兄經驗豐富。
回復

kendrew 發表於 2008-5-13 15:26:46 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-5-13 15:20 發表

ayclui話買左佢地返黎    已經立刻沖了花浴     咁都會有肥料鹽積聚架   

肥料鹽 were probably accumulated before you got the plants, difficult to be removed and sometimes burnt the leaves already. Better try doing this again more comprehensively and try rubbing leaf surface gently, we can still observe a lot of dust and peats on leaf surface. ...
回復

lolo 發表於 2008-5-13 15:33:06 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-5-13 15:26 發表

肥料鹽 were probably accumulated before you got the plants, difficult to be removed and sometimes burnt the leaves already. Better try doing this again more comprehensively and try rubbing leaf surf ...

哦 ...... thankyou Kendrew and George, very informative
回復

cck07123 發表於 2008-5-13 15:38:39 |顯示全部樓層
佐治真係利害
我有 av 都有小小鹽積聚喎,佢係由母葉開始種架
係咪由盆底供水會出現呢個清況?
對av 問題大嘛?
thx

花友A
回復

tata 發表於 2008-5-13 15:47:03 |顯示全部樓層
快啲同佢哋洗白白啦
回復

george 發表於 2008-5-13 16:24:46 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-5-13 15:38 發表
佐治真係利害
我有 av 都有小小鹽積聚喎,佢係由母葉開始種架
係咪由盆底供水會出現呢個清況?
對av 問題大嘛?
thx

cck 請別說我厲害,
都是經驗分享而已
棉心供水會增加肥料鹽積聚,
泥面澆水一樣會有肥料鹽積聚,但比起棉心供水,當然會少D肥料鹽
肥料鹽太多的話,當然是不好,所以需要定時換泥
回復

123下一頁