新手 -- 請指教!!

作者: cheeche 發表于 2008-5-12 22:05:06
1556 10
我買過好幾盆紫羅蘭, 每次種不到兩星期, o的花就會死晒.  
但係我唔明:

1.        會唔會係因為我屋企比較少開穸, 空氣唔流通呢?
2.        為什麼要通風, 但係又要製造溫室?
3.        如果屋企東, 西, 北面都有穸, 而我又無辦法轉變花盆早晚位置, 我應該放佢響邊度好呢?
4.        盆花咁細, 我每星期淋水應該淋幾多呢? 250ml 會不會太多?
5.        我現在的苗應該施肥嗎?

對不起, 問題很多, 謝謝指教, 希望今次有你們的幫忙, 我會成功!!!

這株已死, 好想再搵到佢呢!

這株送了給媽媽

這株買給自己, 好想自己親手種到開花

這株自己插泥種, 足足等了半年終於出葉啦!  好開心!  不過我插泥係唔插我太深呢?  而家應該點做呢?
cheeche 發表於 2008-5-12 22:09:07 |顯示全部樓層
補個大頭睇下
回復

george 發表於 2008-5-12 22:40:41 |顯示全部樓層
我買過好幾盆紫羅蘭, 每次種不到兩星期, o的花就會死晒.  
但係我唔明:

1.        會唔會係因為我屋企比較少開穸, 空氣唔流通呢?
答:種植非洲紫羅蘭,空氣需流通,太焗會令紫羅蘭容易焗死,不死亦會苟延殘喘:葉黃/生長緩慢

2.        為什麼要通風, 但係又要製造溫室?
答:所謂「溫室」(應該是「溫箱」)其實是用來提高濕度,通常用於插葉/沒有根剛上盆的小苗,因為濕度高的話,根會長快點,但通常只會放在溫箱最多兩個月,待根長定後便會拿出溫箱。天氣太熱不宜使用溫箱,否則亦會焗死小苗

3.        如果屋企東, 西, 北面都有穸, 而我又無辦法轉變花盆早晚位置, 我應該放佢響邊度好呢?
答:不能這樣懶惰哦,種在窗邊一定要定時幫植株「轉身」,否則便會生得唔靚

4.        盆花咁細, 我每星期淋水應該淋幾多呢? 250ml 會不會太多?
答:不應以「淋多少毫升水」作衡量,每次淋水,淋至花盆滴水出來即為合適(代表泥膽已吸夠水)。

5.        我現在的苗應該施肥嗎?
答:小苗可施肥,宜淡不宜濃,但夏天應停肥。

對不起, 問題很多, 謝謝指教, 希望今次有你們的幫忙, 我會成功!!!
不用擔心,有問題即管發問

回復

cheeche 發表於 2008-5-12 22:54:07 |顯示全部樓層
謝謝你的回應!!!

答:所謂「溫室」(應該是「溫箱」)其實是用來提高濕度,通常用於插葉/沒有根剛上盆的小苗,因為濕度高的話,根會長快點,但通常只會放在溫箱最多兩個月,待根長定後便會拿出溫箱。天氣太熱不宜使用溫箱,否則亦會焗死小苗

如果我現在插葉, 應該放在穸邊 (早上太陽猛, 下午沒有太陽), 還是陰的地方, 如洗手間?

3.        如果屋企東, 西, 北面都有穸, 而我又無辦法轉變花盆早晚位置, 我應該放佢響邊度好呢?
答:不能這樣懶惰哦,種在窗邊一定要定時幫植株「轉身」,否則便會生得唔靚

知道, 不過因為要返工, 所以無辦法變位置. 而我今日觀察所得, 發現穸邊早上太陽猛, 下午就比較舒服, 有點難以取捨, 所以有此一問

現在算是夏天嗎? (對不起, 問題很笨!)

謝謝你!!!!!
回復

tongtony 發表於 2008-5-12 23:06:40 |顯示全部樓層
首先歡迎你加入這一個全都是有心人的大家庭
閣下可參考吓以下連接:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=8185
回復

george 發表於 2008-5-12 23:07:04 |顯示全部樓層

如果我現在插葉, 應該放在穸邊 (早上太陽猛, 下午沒有太陽), 還是陰的地方, 如洗手間?
續答:光線不足則難以長根長苗,插葉一定要光線充足,但要切記是「要光」而不是「要曬」,就是所謂「見天不見日」

知道, 不過因為要返工, 所以無辦法變位置. 而我今日觀察所得, 發現穸邊早上太陽猛, 下午就比較舒服, 有點難以取捨, 所以有此一問
續答:其實每日轉一次,每次轉約四十五度已經足夠,無需一日轉多次

現在算是夏天嗎? (對不起, 問題很笨!)
續答:「未吃五月,寒衣不入櫳」,現在還未正式太熱,倘溫度持續達二十七/八度以上便要小心~!

謝謝你!!!!!
不用客氣
回復

cheeche 發表於 2008-5-12 23:08:55 |顯示全部樓層
我剛剛剪短葉莖, 發現中間有黑點, 是爛的現象嗎?
回復

Fleur 發表於 2008-5-12 23:09:25 |顯示全部樓層
我會將我的小苗同其他的AV放在東面, 東面的太陽不會太熱, 西面不可放, 因為太晒,會晒死啲花. 我知好多人都在夏天不施肥,但我就有施,但一星期一次而且是很淡那種,但我唔會將小苗放溫室,如果你咁新手,建議唔放好啲,因為掌握唔好,會焗死啲花.  

建議你可以看看以前的討論,因為如果何種植及如何救苗,其實講了N次.還有似乎已經立夏了,可以看看日曆呀!
回復

cheeche 發表於 2008-5-12 23:48:20 |顯示全部樓層
謝謝你們的指點, 十分感激!

我很贊同這裡是一個充滿有心人的地方!!  

看了許多帖子, 剛才我做了一個很大的工程.  可謂一步一惊心.

不過, 有發現
原來已經有爛根的出現

這是其他剩餘的, 要等多半個鐘至可以入盆.
希望死傷唔會太慘重吧!
回復

p@g 發表於 2008-5-13 09:25:30 |顯示全部樓層
歡迎您

我想提提你#1 第4張相d泥
記住唔好淨用泥炭土
會令到d根好易爛
可以參考:
http://www.hkplants.com/viewthre ... =%E8%8A%B1%E6%B3%A5
回復

cheeche 發表於 2008-5-13 09:35:21 |顯示全部樓層
謝謝你, Piggy, 我會盡快換泥.
回復