Begonia Double Cherry Blossom / Rob's Loose Noodle (完結)

作者: sammy 發表于 2008-5-12 10:41:31
1832 14
去左花墟好多次都撞唔到Little rick ,  想用以下花卉交換:

1) 紅白重瓣秋海棠小苗 (疑是Begonia Double Cherry Blossom)

2) Rob's Loose Noodle 葉片

除了little rick外, Rob's Penny Ante或其他類似花色的AV亦可

份數: 各1-3份
交收方法:  只限郵寄, 請寄回葉片及盒仔(留意秋海棠苗大小), 回郵信封我包, 有興趣者請 PM 給我

cck07123 發表於 2008-5-12 11:43:25 |顯示全部樓層
插句咀, p@g有little rick架
佢俾過葉我
或者你可以問問佢
回復

sammy 發表於 2008-5-12 11:51:32 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

上次唔夠手快, 攤大手板攞唔係幾好, 同埋散D苗出去當backup囉, 呢隻Cherry Blossom多年前花展買, 現在搵唔翻啦
回復

sammy 發表於 2008-5-12 12:17:24 |顯示全部樓層
講少少種呢隻秋海棠o既心得
同AV一樣,,要開花,易;要葉好型態好,難。
最忌曬,只宜散射光,或冬天的晨光。綠葉品種和銅葉品種不同,比較嬌嫩,好易曬傷,尤其係夏天,曬會變紅,繼而黃萎。成熟株或葉質較綠較肥厚者耐曬些。此亦難度所在,不夠光雖不致無花,但亦花小而疏。個人以為種大岩桐的光度較好,宜放東或北位。葉面積水會有水漬,甚至惹細菌病害。乾燥或寒冷會使葉質變差。渡夏要小心,除了生長停頓,悶熱不通風更易有莖腐病,故宜放通風陰涼處。雖多年生,但老株易禿腳難看,泥亦結膠,最好每年扦插重植。宜泥炭土,微酸而富有機質,加河砂或珍珠岩,減少膠結,根系舒展則生長甚速。盆宜寬,因易長側枝側芽;盆宜大,好使葉大而植株有氣勢。
春秋期間短日照,溫度廿多度的環境開花最盛,葉也最靚。

回復

Little_Monster 發表於 2008-5-12 14:07:34 |顯示全部樓層
我有little rick..可以剪塊葉你..想換Rob's Loose Noodle 葉片
回復

sammy 發表於 2008-5-12 18:49:52 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

這個葉柄最長的了, OK嗎
回復

p@g 發表於 2008-5-12 19:18:26 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 12/5/2008 11:51 發表
上次唔夠手快, 攤大手板攞唔係幾好, 同埋散D苗出去當backup囉, 呢隻Cherry Blossom多年前花展買, 現在搵唔翻啦

唔好咁講啦! 我會比架
回復

Little_Monster 發表於 2008-5-12 19:21:03 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

好ar好ar
回復

sammy 發表於 2008-5-12 19:32:04 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

剪左10塊葉都好傷架啦, 多謝你的心意先
回復

p@g 發表於 2008-5-12 23:45:54 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 12/5/2008 19:32 發表
剪左10塊葉都好傷架啦, 多謝你的心意先

我能力做到絕對無問題,
俗語有話:
人人為我, 我為人人嘛
回復

sammy 發表於 2008-5-15 22:48:49 |顯示全部樓層
Little_Monster:
包裝很細心, 已安全到步, 多謝你!!
葉子明早寄出, 希望星期六寄到畀你啦!
D葉曬過有少少黃, 如果插唔生話我知, 我再寄過
回復

Little_Monster 發表於 2008-5-15 23:09:16 |顯示全部樓層
安全到步就好la..話o西都係第一次寄葉
期待你的葉子..多謝
回復

Little_Monster 發表於 2008-5-19 13:58:00 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-5-15 22:48 發表
Little_Monster:
包裝很細心, 已安全到步, 多謝你!!
葉子明早寄出, 希望星期六寄到畀你啦!
D葉曬過有少少黃, 如果插唔生話我知, 我再寄過 ...

今日收到la..謝謝你ar
不過乾o左水..已浸水中..希望ok la..
回復

sammy 發表於 2008-5-19 22:42:03 |顯示全部樓層
原帖由 Little_Monster 於 2008-5-19 13:58 發表

今日收到la..謝謝你ar

不過乾o左水..已浸水中..希望ok la..

下次噴濕佢先寄

有兩塊浸緊根, 唔得我寄過D有根o既, 請放心, 不過要等等

回復

Little_Monster 發表於 2008-5-20 13:38:35 |顯示全部樓層
多謝你sin

塊葉今日比尋日硬番少少la..希望過多一兩日會好o的la
真係唔得sin問你要..謝謝你~
回復