我盆 iceberg 應該中左招, 求救 >_<

作者: Dorakaka 發表于 2008-5-11 11:21:22
1439 4
大家好~ 近日我發現我盆Iceberg 朵花既邊邊變左啡色, 好似人地果d 就黎枯死既情況咁
尋日見到連d 就開既花蕾既顏色都好似唔正常咁,而av 中心位置既葉仔部份又變左啡色
我諗應該係中左招.....所以我已經剪晒中心既新葉同d 花.....
我剛剛噴左d 稀釋左既洗潔精水....而家等佢乾
請問d 洗潔精水要幾耐淋一次? 有d 咩地方要注意?
唔該晒~
peeseela 發表於 2008-5-11 13:33:56 |顯示全部樓層
中招, 邊只招, 如果係螨係要........http://hkplants.com/viewthread.php?tid=110&extra=page%3D3
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-11 18:48:11 |顯示全部樓層
不一定的, 可能太多水或d泥有菌.
回復

Dorakaka 發表於 2008-5-12 00:59:03 |顯示全部樓層
今日噴左一次洗潔精水, d 葉唔見變軟,
所以我估d 洗潔精水既濃度應該適中
我想知要幾多日噴一次...同埋要噴到幾時~
請指教
回復

chris 發表於 2008-5-12 20:06:33 |顯示全部樓層
原帖由 Dorakaka 於 2008-5-12 00:59 發表
今日噴左一次洗潔精水, d 葉唔見變軟,
所以我估d 洗潔精水既濃度應該適中
我想知要幾多日噴一次...同埋要噴到幾時~
請指教

你有無過清水架, 要過清水的, 無事就每個月做一次, 不過一定要放係通風的地方等d葉乾透, 唔係好易又中蟎
回復