關於台灣團購

作者: fnv234 發表于 2008-5-10 22:34:19
3612 20

呢排見到人地搞團購,自己都想喺台灣買野,但係唔知有乜手續,有冇人知道?
ringring1968 發表於 2008-5-10 22:51:40 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-10 22:34 發表
呢排見到人地搞團購,自己都想喺台灣買野,但係唔知有乜手續,有冇人知道?

最好有朋友在台灣,可以找他幫手,買同寄回香港.
回復

fnv234 發表於 2008-5-10 23:08:06 |顯示全部樓層
聽人講話要申請D唔知乜紙先得
回復

ringring1968 發表於 2008-5-11 00:04:27 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-10 23:08 發表

我叫朋友買種子,唔駛喎,當信寄.
回復

襲人 發表於 2008-5-12 21:50:34 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-10 23:08 發表

只要唔係頻危物種,都應該唔使申報
不過安全起見,最好唔好寄植株.....
因為咁對植株會有好大傷害
仲有台灣好似唔比一d無包裝既食物寄出國外
(之前我想食台中蝦餅....我個fd話好似唔寄得,所以無得食 )
回復

EddieOR 發表於 2008-5-12 21:55:28 |顯示全部樓層
台灣好似係唔俾寄種子到國外的
尤其佢地郵政會將種子當係生物咁睇
只准國內寄
回復

襲人 發表於 2008-5-12 22:22:04 |顯示全部樓層
航空快遞禁運物品
快遞禁運品
難以估算價值的有價證券及易丟失的貴重物品,如:提貨單、核銷單、護照、配額證、許可證、執照、私人證件、匯票、發票、本國或外國貨幣(現金)、金銀飾物、人造首飾、手機。
易燃易爆、腐蝕性、毒性、強酸鹼性和放射性的各種危險品,如:火柴、雷管、火藥、爆竹、汽油、柴油、煤油、酒精(液體和固體)、硫酸、鹽酸、硝酸、有機溶劑、農藥及其它列入化學工業出版社出版的“化學危險品實用手冊”中的化工產品。
各類烈性毒藥、麻醉藥物和精神物品,如:砒霜、鴉片、嗎啡、可卡因、海洛英、大麻等。
國家法令禁止流通或寄運的物品,如:文物、武器、彈藥、仿真武器等。
含有反動、淫穢或有傷風化內容的報刊書籍、圖片、宣傳品、音像製品,影音光碟(VCD 、 DVD 、 LD)、電腦磁片及光碟等。
妨礙公共衛生的,如屍骨(包括已焚的屍骨)、未經硝制的獸皮、未經藥制的獸骨等。
動物、植物以及它們的標本。
難以辨認成分的白色粉末。
私人信函等。

航空禁運品
威脅航空飛行安全的物品,指在航空運輸中,可能明顯地危害人身健康、安全或對財產造成損害的物品或物質。 主要有以下幾類:
爆炸品:如煙花爆竹、起爆引信等;
氣體:如壓縮氣體、乾冰、滅火器、蓄氣筒 ( 無排放裝置,不能再充氣的 ) 、救生器 ( 可自動膨脹的 ) 等;
易燃液體:如油漆、汽油、酒精類、機油、樟腦油、發動機起動液、松節油、天拿水、膠水、香水等;
易燃固體:自燃物質,遇水釋放易燃氣體的物質,如活性碳、鈦粉、椰肉幹、蓖麻製品、橡膠碎屑、安全火柴 ( 盒擦的或片擦的 ) 、乾燥的白磷、乾燥的黃磷、鎂粉等;
氧化劑和有機過氧化物:如高錳酸鉀;
毒性和傳染性物品:如農藥、鋰電池、催淚彈等;
放射性物質;
腐蝕品:如蓄電池、鹼性的電池液。
未加消磁防護包裝的磁鐵、磁鋼等含強磁的製品。
任何藥品。
其他航空禁運品,如:粉末狀物品  ( 不論何種顏色 )  、液體(不論使用何種包裝)、外包裝有危險標誌的貨品、沒有國家音像出版社證明的音像製品(含 CD 、 VCD )、刀具、榴蓮、帶氣火機、涉及“武器”和“槍支”概念的任何貨品(含玩具)等。

以上係參考自以下網站
http://www.ginifab.com/forwarder/express.html
回復

sam 發表於 2008-5-12 23:19:07 |顯示全部樓層
有關進口香港嘅管制,可參考以下漁護署簡介:

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/pu ... s/importcontrol.pdf
回復

fnv234 發表於 2008-5-13 01:18:51 |顯示全部樓層
睇完都唔係好明,即係得定唔得?要做乜手續?
回復

loklok 發表於 2008-5-13 01:35:23 |顯示全部樓層
難以辨認成分的白色粉末
矽藻土係白色,成包白粉
回復

loklok 發表於 2008-5-13 01:38:00 |顯示全部樓層
問下台灣算唔算中國大陸,算就應該得。
根據#8
回復

fnv234 發表於 2008-5-13 01:40:35 |顯示全部樓層
就係唔知算唔算,算又錯,唔算又錯
回復

carmen 發表於 2008-5-13 02:36:59 |顯示全部樓層
其實如果買球根都ok丫!
因為無葉無根的話,
同big onion無分別啦~
無人話一定要種,
買黎食咪唔洗入口証囉!
回復

襲人 發表於 2008-5-13 02:59:24 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-5-13 02:36 發表
其實如果買球根都ok丫!
因為無葉無根的話,
同big onion無分別啦~
無人話一定要種,
買黎食咪唔洗入口証囉!

yes~
只要係填食品佢應該比入口
唔通佢問你點煮咩
回復

loklok 發表於 2008-5-13 03:03:47 |顯示全部樓層
不如寫食材
回復

襲人 發表於 2008-5-13 03:07:00 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-5-13 03:03 發表
不如寫食材

都可以....泰國個種黑珍珠都係咁寄....
回復

sam 發表於 2008-5-13 07:27:27 |顯示全部樓層
台灣 唔算 中國大陸/內地!所以.............
不過.......上有政策,下有對策!有人就......一於好少理!但後果自負!
回復

fnv234 發表於 2008-5-13 21:55:45 |顯示全部樓層
但係大陸唔比寄植物到香港喎…攪到好混亂
回復

襲人 發表於 2008-5-13 22:01:42 |顯示全部樓層
係唔比用寄...
但係可以帶返嚟
回復

fnv234 發表於 2008-5-13 22:04:54 |顯示全部樓層
咁都好難喎,大陸咁大…
回復

12下一頁