去年..今年

作者: kelly 發表于 2008-5-10 13:35:49
1184 10
兩姊妹好鐘意一齊開 ~
去年瘦瘦弱弱的, 今年成熟長大了 ~

舊年個樣

舊年個樣

今年變咗大隻妹

今年變咗大隻妹
Oskar 發表於 2008-5-10 13:48:05 |顯示全部樓層
好靚靚呀~
請問種a53有什麼訣竅? 我的不肯開花.....
回復

kelly 發表於 2008-5-10 14:04:19 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2008-5-10 13:48 發表
好靚靚呀~
請問種a53有什麼訣竅? 我的不肯開花.....

謝謝賞花 ~
A53 (Emerald Love) 夏天的葉子長得很醜, 冬天時用平均肥, 葉子長壯後, 施以磷肥為主的花肥 (每次都落,沒有隔用清水, 但要緊記很淡很淡) 就出花了 ~
回復

dogo 發表於 2008-5-10 14:16:19 |顯示全部樓層
好靚呀,又多花,正呀
我都有一盆呀,不過之前照顧得不好,很弱呀
現在正努力補救,希望能好好成長又能開花啦
回復

kelly 發表於 2008-5-10 14:19:08 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-5-10 14:16 發表
好靚呀,又多花,正呀
我都有一盆呀,不過之前照顧得不好,很弱呀
現在正努力補救,希望能好好成長又能開花啦

學阿高生話齋, 用心去種一定得ga ~
回復

dogo 發表於 2008-5-10 14:44:31 |顯示全部樓層
希望下次到我能貼它靚靚開花相上來啦
回復

花貓貓 發表於 2008-5-10 15:02:21 |顯示全部樓層
kelly: 你盆A53 好美美啊!  去年...跟今年開花, 花色何解又會差這麼遠的,
       請問點解我盆 A53會咁白白既, 它是第一次開花, 還是我放錯牌仔呢!
       謝謝指教!

一點都不像A53呢

一點都不像A53呢
PICT0098 (Small).JPG
回復

Oskar 發表於 2008-5-10 16:27:33 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2008-5-10 14:04 發表

謝謝賞花 ~
A53 (Emerald Love) 夏天的葉子長得很醜, 冬天時用平均肥, 葉子長壯後, 施以磷肥為主的花肥 (每次都落,沒有隔用清水, 但要緊記很淡很淡) 就出花了 ~ ...

收到收到~
上年夏天的確很醜..外圍的葉仲一塊一塊咁變黃掉落..以為就此一命嗚呼..
切頭再種,今年的確大了不少~
回復

kelly 發表於 2008-5-10 20:44:59 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-5-10 15:02 發表
kelly: 你盆A53 好美美啊!  去年...跟今年開花, 花色何解又會差這麼遠的,
       請問點解我盆 A53會咁白白既, 它是第一次開花, 還是我放錯牌仔呢!
       謝謝指教! ...

指教不敢, 大家研究吓~
去年葉片種得不好, 是因為沒有放在冷氣房種, A53葉子又黄又小, 盤十字就更加長不大~之後十字花就帶番公司渡夏(24小時冷氣), d 葉就靚番哂 ~ 秋天後再帶回家中~ 總括而言, 只要令到葉片壯健, 開出的花自然OK~  
你的A53葉片好似 Emerald Love, 但開出的花完全不同, 不過都好靚靚呀!
我對數字花不熟悉 , 不知是插錯牌還是變咗種~
回復

cck07123 發表於 2008-5-10 21:02:41 |顯示全部樓層
我都收到啦
別外邊個係家姐邊個係細妹呀?

原帖由 kelly 於 2008-5-10 14:04 發表

謝謝賞花 ~
A53 (Emerald Love) 夏天的葉子長得很醜, 冬天時用平均肥, 葉子長壯後, 施以磷肥為主的花肥 (每次都落,沒有隔用清水, 但要緊記很淡很淡) 就出花了 ~ ...
回復

kelly 發表於 2008-5-10 21:09:08 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-5-10 21:02 發表
我都收到啦
別外邊個係家姐邊個係細妹呀?

我估 Emerald Love喺家姐, 有咗佢先sport到盤十字嘛 ~
回復