眼膜DIY

作者: jolin 發表于 2007-8-5 21:27:29
3562 5
眼膜DIY

蜂蜜蛋黃眼膜:

把一個蛋黃加入一匙蜂蜜調勻,再加兩滴橄欖油,最適合乾燥缺水的肌膚使用,每週做 1 - 2次。

牛奶眼膜:

用化裝棉沾濕雪凍的脫脂牛奶,放在眼皮處待10鐘。有助去除眼袋,每天或早晚各做 1次。

茶葉眼膜:

可用2個綠茶茶包浸在冷水中,之後放在眼下位置15分鐘,每週1次,可治黑眼圈,亦可用熱水泡菊花茶,待涼及隔了渣之後,用化裝棉浸茶敷眼15分鐘,有助消腫功效,每週可做2次。

八王爺 發表於 2007-8-6 09:33:47 |顯示全部樓層
有冇消除魚尾紋的?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-6 11:10:51 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-8-6 09:33 AM 發表
有冇消除魚尾紋的?

男人有魚尾紋至型仔呀~(我一向都覺得型)
回復

noel 發表於 2007-8-6 12:23:40 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-8-6 09:33 發表
有冇消除魚尾紋的?
八王爺....乜你咁貪靚 ga?    

講開又講,總覺得搽太多嘢上面唔係咁好,尤其係眼,以前有個同事好緊張塊面,差唔多有新嘢就第一時间去試,一發現有"紋"出現,又會搞 lee 搞 lo,的確果三、四年又真係幾索,但之後就慘,塊面好易敏感紅腫,又唔曬得,眼袋仲出現好多油脂粒粒.....

最後要睇皮膚科,醫生話佢塊面因長期使用呢啲 "美白潤膚品",面皮已經變得好薄,你覺得滑 lu lu 紅 po po 係因為已經見真皮層.....嘩!聽見都驚......  

DIY 面膜係好天然,不過可以的話,最好避免用旦白呢類配料,因為覺得好易有菌    
我........會唔會太杞人憂天呢?  
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-6 18:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-8-6 12:23 PM 發表
八王爺....乜你咁貪靚 ga?    

講開又講,總覺得搽太多嘢上面唔係咁好,尤其係眼,以前有個同事好緊張塊面,差唔多有新嘢就第一時间去試,一發現有"紋"出現,又會搞 lee 搞 lo,的確果三、四年又真係幾索,但之後就慘,塊面好易敏 ...

咁講法~~換膚面霜好定唔好呢?有冇天然換膚方法?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-8-6 19:54:32 |顯示全部樓層
有魚尾紋可以用含骨膠成份產品
回復