是不是发育不良?

作者: vicky 發表于 2008-5-9 11:26:32
1652 18
全部都是同一时间种的,但只有一盘出左新叶,其他都原地踏步,是不是发育不良定养吾大?
好担心呢
P5090001 (Small).JPG
P5090006 (Small).JPG
winniepooh 發表於 2008-5-9 11:41:47 |顯示全部樓層
塊塊葉吾同都好正常... 做實驗都不會個個result 一樣啦
不過你一次次做咁多... 又用大的盆...
到時出了苗...我擔心你多到種吾晒...
回復

vicky 發表於 2008-5-9 11:59:27 |顯示全部樓層
其实已经种左成个月,都只是一盘出新叶,所以我有D担心
种多都不是问题,起码可以放在地上(细盘).屋企个花笼有D超负荷,所以我才转行种细盘植物.
等它们长大了我可以同其他花友交换或者分享,现在我又对迷岩产生兴趣了,想用种子种大,几有成功感的.
回復

vicky 發表於 2008-5-9 12:00:31 |顯示全部樓層
如果有在澳门的花友可以发短讯给我,我愿意分享上面的植物
回復

winniepooh 發表於 2008-5-9 12:08:29 |顯示全部樓層
你的花是未紫色ga ... 咁似我種那種
回復

vicky 發表於 2008-5-9 12:10:12 |顯示全部樓層
系呀,系紫色的.
花开的很密,很多
回復

peeseela 發表於 2008-5-9 18:59:17 |顯示全部樓層
點解D泥乾枯枯咁嘅, 有可能係你D泥太實又太乾, 我都試過用好實嘅泥, 半年都出唔到葉.
回復

bonnie 發表於 2008-5-9 22:32:45 |顯示全部樓層
我D  BB都長得好慢,近期好熱,冇冷氣!!!
回復

peeseela 發表於 2008-5-10 04:49:52 |顯示全部樓層
天氣熱, 用錫紙包住個盤嘅作用係散熱定係焗熟佢.
回復

rockyyip2002 發表於 2008-5-10 08:39:54 |顯示全部樓層
到現在都冇回應, 好像澳門只有你一個呀.
回復

vicky 發表於 2008-5-10 17:26:27 |顯示全部樓層
真系可能实D,他们讲可以用珠石,是什么来的?有什么区别
我要整松D可能容易长新叶
回復

fireopal001 發表於 2008-5-10 17:45:32 |顯示全部樓層
係啦,你d泥真係幾實幾乾,試下溝多d珠石,加多d水 但泥面唔好見到有好多水 即唔好太亮

我頭兩次都唔成功,自古成功在嘗試
回復

vicky 發表於 2008-5-10 22:11:18 |顯示全部樓層
甘我原本果D泥仲用吾用得?另珠石有没有类型分的?是否所有珠石都适用
回復

vicky 發表於 2008-5-11 17:31:33 |顯示全部樓層
我今日将它换松D泥,点知道出的那个新叶给我整断左,真系好心痛,我想问断左的BB是否可以直接插泥呀?好后悔甘粗鲁呢
P5110183 (Small).JPG
P5110195 (Small).JPG
P5110196 (Small).JPG
回復

peeseela 發表於 2008-5-11 18:24:32 |顯示全部樓層
唔好用番呢d泥啦, 你成棵起出嚟, 用水沖沖, 可能係下面見到好多打橫生的bb, 因為上唔到泥面, 換過d新泥加大粒珠石, 珠石作用就係疏水, 多d空間, DBB容易出, 好快就會標晒出嚟架. (以上係我個人實際經驗)
回復

vicky 發表於 2008-5-11 18:27:22 |顯示全部樓層
哦,明白,珠石是不是用来养金鱼白色一粒粒的果种呀
回復

peeseela 發表於 2008-5-11 18:53:31 |顯示全部樓層
要種好你的花, 最好用時間睇返舊POST.
我唔知養金魚白色個D係乜.
http://www.yp.com.hk/product/tem ... _link=&class_id
回復

vicky 發表於 2008-5-11 20:01:03 |顯示全部樓層
吾该晒,我去花铺问下有无得卖呢,等我买左重新整过,多谢晒
回復

vicky 發表於 2008-6-5 10:49:08 |顯示全部樓層
終於長出新的葉子,幾可愛呀。多想你們的教導呀,我俾綠茶喂架,好快葉子長出,真是一個好方法

大左好多

大左好多

色澤不錯呢

色澤不錯呢
P6050178 (Small).JPG
回復