重瓣向日葵~

關閉 [複製鏈接]
作者: ~JoEy~ 發表于 2008-5-9 01:05:22
2058 10
見到網友种向日葵,好靚.....於是託人去繽紛買向日葵種子,但係我朋友買咗隻重瓣向日葵,包種子嘅圖片同我見到網友种o個D好唔同,好驚呀!你哋有冇人種過呢隻重瓣向日葵??究竟有冇分別,請指教!!另想問o下向日葵o係o米生到好高先有花o架??
Yuffie 發表於 2008-5-9 21:01:11 |顯示全部樓層
呢隻向日葵花見過網上有種籽賣﹐但係無係超市見過同無種過。 除左唔知D葵花籽生係邊之外﹐ 唔知有咩唔同

至于高唔高﹐我經驗覺得同氣候﹑泥土﹑水份有好大關係。  我之前係春天﹑比較好的泥﹑有雨水的情況之下種﹐生到比我高而且朵花成個人頭甘大。  之後我媽見D花甘靚就周圍散播種籽啦﹐之不過之後果D都無甘大。  而且越無水﹑泥土越差的地方生得越細越瘦喇~ 有D得個30cm高﹐朵花得個豉油碟甘大咋﹗
回復

豔豔 發表於 2008-5-9 21:05:34 |顯示全部樓層
依種係Teddy Bear...株高大約40cm... 不過要睇下環境 &用幾大個盆
回復

~JoEy~ 發表於 2008-5-10 01:36:12 |顯示全部樓層
我已經落咗種,遲D咪可以知道有幾大,好心急......
回復

Nox 發表於 2008-5-12 11:43:31 |顯示全部樓層

我都種咗呀...而家得20cm左右大....but己經見佢就來開花..........
回復

向日葵2 發表於 2008-5-12 12:47:54 |顯示全部樓層
係呀,,,佢係重瓣的向日葵,,,,,,好美呀,,,
現在合時侯,,,,,,幾高,,,就視乎生長環境,,,同埋佢個係咩種,,,可看包裝個描述

落地種當然好好多,,,,,,,,按理現在係時侯,,,,,有空post相呀
回復

~JoEy~ 發表於 2008-5-13 00:43:09 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

有冇相呀???有空post相呀!!thanks!
回復

向日葵2 發表於 2008-5-13 09:16:32 |顯示全部樓層
原帖由 ~JoEy~ 於 2008-5-13 12:43 AM 發表
有冇相呀???有空post相呀!!thanks!

這是之前的,
http://hkplants.com/viewthread.p ... E7%86%8A&page=1

今年未種呀
回復

~JoEy~ 發表於 2008-5-13 10:17:18 |顯示全部樓層
好靚呀!!我個D都發左芽lu!!thanks!!
回復

Aalon 發表於 2008-5-13 10:32:25 |顯示全部樓層
我都想種..........
回復

~JoEy~ 發表於 2008-5-13 11:27:16 |顯示全部樓層
我還有種子,可以分俾你,你有興趣嗎??
回復