從呵呵笑處團回來的日日春種子 (請留意1樓帖)

關閉 [複製鏈接]
作者: JenniferC 發表于 2008-5-8 16:04:04
4086 23
日日春玫瑰紅及紅暈各播了4粒,玫瑰紅出了兩苗,紅暈出了3苗

(小苗現在長個子了,可以繼續之前的打算了)
我尚有上述的各6粒(即是共12粒)種子,有冇識種的要這些種子?
原用呵呵笑寄來的容器,雖然是兩個細膠鐏仔,但我打算一份過送出去。
因為我懶,所以要求要這份種子的人識種草花,並在這園藝館-園藝植物區-發過貼的。
要這12粒種子又合要求的人(1位ONLY)請跟帖回覆表示要種子,我會PM你的。
只有一份,冇多的了

格子 發表於 2008-5-8 16:33:19 |顯示全部樓層
建議你都係先唔好送住  等d苗大定d先,  太細好難講.
回復

JenniferC 發表於 2008-5-8 16:41:43 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-5-8 16:33 發表
建議你都係先唔好送住  等d苗大定d先,  太細好難講.

我怕過段時間等d苗大d…,手頭上的種子發芽率會下降…,怕會白白浪費掉種子…

格子,你接唔接收這12粒種子?

回復

格子 發表於 2008-5-8 16:50:44 |顯示全部樓層
冇咁快唔得  我d種子都封好放係雪櫃生果格  
07年秋播果d到依家都冇問題
回復

格子 發表於 2008-5-8 16:56:44 |顯示全部樓層
多謝你先
日日春我已經有啦
或者全部播出來  一盆種幾棵  俾佢開到好似花球
回復

littlejojo 發表於 2008-5-8 19:52:31 |顯示全部樓層
我都有麻煩哈哈笑幫買日日春呀...係深藍紫同丁香紫...每種播左2粒....
宜家深藍紫出左2苗....丁香就出左1苗....
DSCF0973 (Small).jpg
回復

jade_a 發表於 2008-5-9 12:24:17 |顯示全部樓層
我今日都播咗
回復

JenniferC 發表於 2008-5-18 13:45:29 |顯示全部樓層
快高長大啊~(右邊的苗給介殼蟲咬了,雖滅了蟲蟲,可出的葉變k型了…)

家中1歲多的日日春仍然盛開,見到都開心。

回復

littlejojo 發表於 2008-5-18 19:56:17 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-5-18 13:45 發表
快高長大啊~(右邊的苗給介殼蟲咬了,雖滅了蟲蟲,可出的葉變k型了…)

家中1歲多的日日春仍然盛開,見到都開心。
http://images5.fotop.net/al ...

我果幾棵唔識大呀唔知點解...同之前post張相無咩分別
回復

呵呵笑 發表於 2008-5-31 10:35:36 |顯示全部樓層
日日春中意曬太陽(但唔好暴曬哦),平時要勤施薄肥,但唔好泥面過濕。想要啲花同葉密啲要4-6對真葉時開始摘心,促進分枝。
我之前播種一批,係我回港後已開佐第一朵花,但俾我摘哂心,迫佢分枝。
你哋播種進展如何啊?
回復

Aalon 發表於 2008-5-31 11:14:04 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-5-31 10:35 發表
日日春中意曬太陽(但唔好暴曬哦),平時要勤施薄肥,但唔好泥面過濕。想要啲花同葉密啲要4-6對真葉時開始摘心,促進分枝。
我之前播種一批,係我回港後已開佐第一朵花,但俾我摘哂心,迫佢分枝。
你哋播種進展如何啊? ...

我上星期播種,已發芽,不過喱幾日落大雨,淋死好多棵
回復

vincentma 發表於 2008-6-1 17:27:34 |顯示全部樓層
我未未種過日日春垂吊,所以唔知小苗是甚麼樣?請各位高手告知這是不是日日春垂吊,定係一些雜草?其他日日春的小苗都像,就是這種有些怪怪的?
回復

littlejojo 發表於 2008-6-1 19:26:40 |顯示全部樓層
呢幾日係咁落下都無咩點大呀....
不過都比之前大左d既...
另外有一棵普通粉紅色既就大得好快....
本身果盆係種辣椒既...唔知點解會出左日日春
DSCF1018 (Small).jpg
DSCF1019 (Small).jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-6-1 23:23:13 |顯示全部樓層
小苗樣子都係一樣嘎,不過係長大之後有懸垂特性而以
回復

vincentma 發表於 2008-6-2 20:45:49 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-6-1 23:23 發表
小苗樣子都係一樣嘎,不過係長大之後有懸垂特性而以

那我附圖的應該唔係日日春囉,應該係雜草啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-6-3 08:57:20 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-6-2 20:45 發表

那我附圖的應該唔係日日春囉,應該係雜草啦!

似酢醬面多啲
回復

vincentma 發表於 2008-6-3 13:53:34 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-6-3 08:57 發表

似酢醬面多啲

啊!原來係咁!
回復

JenniferC 發表於 2008-6-4 10:59:57 |顯示全部樓層
我的小苗上星期已經分盆假植(<<是這樣稱呼麼?)了,不過因為天氣不大好,冇乜太陽,大得慢了點。(照片後補)
(不過我又多手在分盆時在根部落了Hi-Fresh了)
回復

JenniferC 發表於 2008-7-1 14:35:13 |顯示全部樓層

UPDATE一下~

現在只留下了2株紅暈1株玫瑰紅,另外兩小苗送人了^^

要真正的換個大盆了。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 03:42:47 |顯示全部樓層
好多花蕾等住開喎!恭喜晒!
回復

12下一頁