“利 xx” 的 天然香草種子

作者: 小白 發表于 2008-5-8 11:36:57
1711 8
我換咗 “利 xx” 的 天然香草種子(種子, 20多粒 +泥+花盆), 放係公司種.  現已出芽到 1 寸.  請問有冇網友知道係咩香草及佢會有幾大.  因佢張包裝好似好迷你 , 但現在不似!!!  唔知用不用幫佢搬屋??
FD113 發表於 2008-5-8 12:46:01 |顯示全部樓層
我無換呀,不過打開睇過,佢包裝袋上寫"THYME" 即係百里香。其他問題我就幫唔到你啦,百里香應該都有好多種。
回復

襲人 發表於 2008-5-8 13:24:13 |顯示全部樓層
我都有種丫....不過種左兩個禮拜都係得2CM左右高咋.....
D莖又幼又易斷,我諗唔使換盆住啩
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-9 00:05:10 |顯示全部樓層

到香草區看看

原帖由 小白 於 2008-5-8 11:36 發表
我換咗 “利 xx” 的 天然香草種子(種子, 20多粒 +泥+花盆), 放係公司種.  現已出芽到 1 寸.  請問有冇網友知道係咩香草及佢會有幾大.  因佢張包裝好似好迷你 , 但現在不似!!!  唔知用不用幫佢搬屋??  ...

可看看蠍子的, 草民兄的, 我的都大概知道會有多大了

um....香草都無咩種會細
回復

小白 發表於 2008-5-9 00:17:36 |顯示全部樓層
原帖由 FD113 於 2008-5-8 12:46 發表
我無換呀,不過打開睇過,佢包裝袋上寫"THYME" 即係百里香。其他問題我就幫唔到你啦,百里香應該都有好多種。

回復

小白 發表於 2008-5-9 00:19:21 |顯示全部樓層
我棵個名係 "Sxxxx" 忘記了, 但大得好快, 每天 0.3 cm
回復

FD113 發表於 2008-5-9 00:47:21 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-5-9 00:19 發表
我棵個名係 "Sxxxx" 忘記了, 但大得好快, 每天 0.3 cm

係~ 原來有第二款架,我開過幾盒都係寫 thyme 所以無換lu
回復

小白 發表於 2008-5-10 00:16:25 |顯示全部樓層
個名好似係咁 "sxxxx", 因上網查不到, 現有10 多棵及已換盆, 如可以種得大, 分d 給你  
回復

小白 發表於 2008-5-11 16:57:32 |顯示全部樓層
請問佢叫咩名??
DSC_0062 (Small).JPG
回復