請問有朋友種過火鶴花嗎?

關閉 [複製鏈接]
作者: 花園仔 發表于 2008-5-8 09:23:23
1906 11
請問有朋友種過火鶴花嗎?

幾年前曾種過火鶴花, 起初都算成功, 後來分盆後就唔掂洛!

想分享一下經驗啫! 多謝先!
Donder 發表於 2008-6-5 13:48:47 |顯示全部樓層
有時 D 葉起滿白點, 好似有病, 唔知點解呢 ! ?

啊 ! 原來這花叫火鶴花, 我只知有一種叫白帆, 我自己叫它做紅帆, 其實係咪即係紅掌呢 ? ...

啊 ! 原來這花叫火鶴花, 我只知有一種叫白帆, 我自己叫它做紅帆, 其實係咪即係紅掌呢 ? ...

我覺得唔難種, 我成日唔記得淋水, 有時見D葉乾蚊蚊, 軟奶奶, 才醒起要淋水,

我覺得唔難種, 我成日唔記得淋水, 有時見D葉乾蚊蚊, 軟奶奶, 才醒起要淋水,
回復

花園仔 發表於 2008-6-6 00:02:40 |顯示全部樓層

回復 4# Donder 的帖子

請問你現時有幾盆火鶴花呢?
嗰D白點係乜影張相黎睇吓啦!
火鶴花與紅掌所謂白帆都唔同架! 你講嘅白帆應該係白掌黎嘅!

火鶴花(Anthurium scherzerianum) Flamingo Flower雖然與紅掌即係花燭(Anthurium andreanum) Oilcloth Flower同屬, 但無論葉形花式都有分別架, 火鶴花嘅葉是矛狀形, 蠟質嘅花約長50mm帶有橘紅色嘅尾狀卷曲物。 而花燭嘅葉是心形架, 光亮具皺紋嘅花約長100mm帶有黃色尾狀物筆直或呈孤形。
回復

Donder 發表於 2008-6-6 22:06:42 |顯示全部樓層
如果我果盆是火鶴花, 咁我就只得一盆, 我用一個大約12 CM直徑的盆來種, 它們好迫, 但因D葉起白點, 望落去好似好污租咁, 所以無分盆, 唔想種咁多, 但它又常常開花, 又唔舍得掉左佢. 你睇下圖一, 圖二, 有咩辦法 ?
回復

Donder 發表於 2008-6-6 22:08:50 |顯示全部樓層
有無得救呢 ?
回復

Donder 發表於 2008-6-6 22:12:12 |顯示全部樓層
另外, 以下的圖三, 圖四, 是否就是紅拳呢 ?
回復

Donder 發表於 2008-6-7 16:04:36 |顯示全部樓層

我估這是白帆了 ! ? 是嗎 ?

是嗎 ! ?
回復

Exodus 發表於 2008-6-8 21:31:29 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-6 00:02 發表
請問你現時有幾盆火鶴花呢?
嗰D白點係乜影張相黎睇吓啦!
火鶴花與紅掌所謂白帆都唔同架! 你講嘅白帆應該係白掌黎嘅!

火鶴花(Anthurium scherzerianum) Flamingo Flower雖然與紅掌即係花燭(Anthurium andreanum) Oil ...

hmmm, 中文名上, Anthurium = 花燭屬
A. scherzerianum, A. andreanum都一樣可以叫花燭
其他什麼飄帶花燭水晶花燭一樣沿用花燭呢個詞
點解唔講下白掌同佢地親緣比較遠呢
回復

花園仔 發表於 2008-6-8 22:52:22 |顯示全部樓層
白掌係天南星科架,主要係由A. andreanum及A. scherzerianum兩個雜交而成嘅. 梗係分別好大啦! 我係指紅掌與白掌.
回復

Donder 發表於 2008-6-10 04:06:13 |顯示全部樓層
我盆火    花, 葉上的白紋, 有咩辦法呢 ! ?
回復

Exodus 發表於 2008-6-10 06:11:55 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-8 22:52 發表
白掌係天南星科架,主要係由A. andreanum及A. scherzerianum兩個雜交而成嘅. 梗係分別好大啦! 我係指紅掌與白掌.

我只係等緊你講白掌係Spathiphyllum
回復

花園仔 發表於 2008-6-10 11:06:05 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-6-10 06:11 發表

我只係等緊你講白掌係Spathiphyllum屬

唔使等丫, 你講仲好啦!
我都唔係咁識架乍, 人UP又跟住UP吓啫!
體呢度開帖都係想問吓人點種火鶴花攞D經驗啫!
回復