乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215224 19848
花園仔 發表於 2009-11-9 22:30:06 |顯示全部樓層
9759# vicky
请教花老师:
过期的豆浆,我放在密封罐内,已经2--3个月,可否当肥水用?如果可以,需要再加水开稀吗?
另磨完后的豆浆渣,可否同样放在密封罐内吽2--3个月当肥水用呢?因为我没有地方堆肥,放入泥中吽。
多谢~~
=======================
vicky好!
我冇呢個經驗啵! 用磨完後嘅豆渣藏泥做基肥就試得多嘞!

你地D薄荷開花未亞?
回復

花園仔 發表於 2009-11-9 22:47:28 |顯示全部樓層
9760# alice
花老師
請問翠玉瓜如何增加多d雌花呢?
=====================

你好!
<翠玉瓜>棵嘢好似大山婆禁大件, D葉又多又大塊....
我會俾多D肥佢架, 氮肥, 磷肥囉, 鉀肥都落定少少嘅, 開花期揾紅牛(鉀肥)幫吓咪多瓜瓜囉!
不過多都冇用格, 好難個個咁高咁大架!
回復

小寶 發表於 2009-11-9 22:57:32 |顯示全部樓層
9761# 花園仔
你地D薄荷開花未亞?
=================
老師好,  我d薄荷開花得少少架喇, 點解你果d成個球咁多架
回復

alice 發表於 2009-11-9 23:06:57 |顯示全部樓層
你好!
<翠玉瓜>棵嘢好似大山婆禁大件, D葉又多又大塊....
我會俾多D肥佢架, 氮肥, 磷肥囉, 鉀肥都落定少少嘅, 開花期揾紅牛(鉀肥)幫吓咪多瓜瓜囉!
不過多都冇用格, 好難個個咁高咁大架!
=================================================
老師~我都有比d骨粉盆翠玉瓜~~仲係成長中~都好大塊葉~~擋左其他植物曬太陽
我可唔可以剪走一d或底層果d葉?
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-9 23:12:06 |顯示全部樓層
我覺得<鳳眼果>D花仲得意呢!

翠玉瓜都好快大架!

而家最好係種菜嘞!

=========================================

前面兩個三叉,唔通係果,如果係,就比花更得意了!

對了,翠玉瓜幾時落種先岩??而家算唔算遲?如果仲趕得切,我要搵黎種下!

老師你講得好岩,種菜真係好岩時,我種了一點菜心,都食咗三輪啦…雖然比蝴蝶蟲大蠶食,一盆就捉咗六條大蟲,但都算生性,食咗兩次側芽啦!add6icon
回復

soy 發表於 2009-11-10 11:42:26 |顯示全部樓層
小佛手瓜好可愛呢!!!
而家發芽種唔種得呀老師?
================

你好!
而家落種都可以嘅, 最好體聖誕前後啦!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thanks 老師!
睡蓮第三張拍得好靚呀!
回復

kussklimt 發表於 2009-11-10 16:04:51 |顯示全部樓層
呢隻靚真係好正架 -- 又香又好食!
食過嘅老友記都讚不絕口, 嘻嘻!
花園仔 發表於 2009-10-28 23:09

我係新人,  第一次入嚟拜訪老師, 你好~

請問圖中既蔥係咪用紅蔥頭種架?  如果用蔥白種既水蔥, 係咪會越來越幼,  最後唔要得架?

仲有仲有,  請問老師邊到有韭菜既頭根賣呢?
回復

花園仔 發表於 2009-11-11 23:35:47 |顯示全部樓層
9763# 小寶
你地D薄荷開花未亞?
=================
老師好,  我d薄荷開花得少少架喇, 點解你果d成個球咁多架
=================================

小寶及大家好!

哦! 冇修剪唔理佢嘅結果啫!

又黎睇吓花先啦!
回復

花園仔 發表於 2009-11-11 23:39:59 |顯示全部樓層
9764# alice
老師~我都有比d骨粉盆翠玉瓜~~仲係成長中~都好大塊葉~~擋左其他植物曬太陽
我可唔可以剪走一d或底層果d葉?
===================

你好!
得! 我亦係剪走瓜瓜底以下嘅老葉殘葉架!
回復

花園仔 發表於 2009-11-11 23:54:38 |顯示全部樓層
9765# alilovebyj

前面兩個三叉,唔通係果,如果係,就比花更得意了!

對了,翠玉瓜幾時落種先岩??而家算唔算遲?如果仲趕得切,我要搵黎種下!

老師你講得好岩,種菜真係好岩時,我種了一點菜心,都食咗三輪啦…雖然比蝴蝶蟲大蠶食,
一盆就捉咗六條大蟲,但都算生性,食咗兩次側芽啦!
=================================

Alison好!

係呀, 係BB鳳眼果黎架, 大咗好多囉!

雖然賣菜種嘅話而家翠玉瓜落種仲得, 但我認為春天先種仲好,
原因瓜瓜而家大得比較慢呢!

係喎, 我D45日菜心都食唔切, 而家又落咗80日菜心種籽呢!

鳳眼果BB

鳳眼果BB

45日菜心

45日菜心
回復

花園仔 發表於 2009-11-11 23:58:50 |顯示全部樓層
9766# soy
thanks 老師!
睡蓮第三張拍得好靚呀!
===================

蛙太好!
有乜咁靚吖, 我報告吓啫!
個池仔變咗生態池乜都有呀!
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:21:20 |顯示全部樓層
9767# kussklimt
我係新人,  第一次入嚟拜訪老師, 你好~

請問圖中既蔥係咪用紅蔥頭種架?  如果用蔥白種既水蔥, 係咪會越來越幼,  最後唔要得架?

================================

你好!
我種咗幾個品種嘅蔥, 嗰張圖嘅蔥係紅蔥頭種架, 又香又滑!

用蔥白種嘅水蔥的确會有此可能, 其中原因係採收不得其法也!

我種嘅蔥係以整條掹食嘅,  一般蔥群會越掹越旺架!

露地種嘅紅蔥頭香蔥:
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:31:01 |顯示全部樓層
9767# kussklimt
==========================

邊度有韮菜頭根賣就唔清楚嘞, (動吓腦筋冇話唔掂格!)
所以我咪周時要整D盤種韮菜送俾朋友囉 -- 佢地冇耐性吖馬!

準備送俾朋友嘅盤種(平韮二號)韮菜!
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:44:29 |顯示全部樓層
11月3日落咗好多種籽呢.

<薄荷>
<洋金菊> -- 出芽!(6)
<洋蘇草>
<縐葉歐芹>
<冬季百里香 -- 出芽!(6)
<意大利巨型歐芹>

<芫荽> -- 出芽!(11)
<羅馬生菜> -- 出芽!(6)
<沙律生菜> --出芽!(6)

<45日菜心> -- 出芽!(6)
<白菜心> -- 出芽!(6)
<紅菜頭> -- 出芽!(10)
<縐葉豬乸菜>
<各種辣椒>

(11落種籽)<80日菜心>

芫荽今日出芽囉! 用咗8日啫!
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:46:44 |顯示全部樓層
今日收咗D<桂花>及<紅潺菜>種籽
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:50:49 |顯示全部樓層
係呀, 漏咗本地生菜添! 出苗苗囉!
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:52:45 |顯示全部樓層
露地上種嘅<沙律生菜>兀兀地頭嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-11-12 00:55:50 |顯示全部樓層
睇埋盤<小麥草>至瞓啦!
回復

grand 發表於 2009-11-12 10:08:05 |顯示全部樓層
請問,我在花墟買左盆無花果3個月啦,它有葉出(但得兩3片),出完右落,落完右出.
重有番茄是不是要用棚架呢?
我是新手請多多指教

grand上
回復

kussklimt 發表於 2009-11-12 12:58:50 |顯示全部樓層
9772# 花園仔

老師老師, 好多謝你解答, 不過死啦, 唔係好明 " 整條掹食 " 既意思, 咁係咪即係掹斷綠色部份就得架?
回復