乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209711 19848
mandm2007 發表於 2009-1-6 18:02:51 |顯示全部樓層
多謝老師解話呀~~ 怪唔之得之前種落d野 , 成個幾月至出2塊葉仔喇 ......
咁我可以返去再種多d喇 ~~ (我係芫茜怪)
JicJicmom 發表於 2009-1-6 17:33

哈哈~我都係呀~無整破個殼,到現在都未發芽,唔知可唔可以挖返出來整破佢呢!?
回復

ammonch 發表於 2009-1-6 18:10:19 |顯示全部樓層
我都唔知點答你, 牌頭都寫住咁又點少得丫! -- 你冇睇帖啫!

壇上都有關嘅帖子格, 種植方式好多....

我冇咁複雜, 揾蒜子放入泥內淋水OK!
花園仔 發表於 2009-1-6 16:00

老師, 我之前都試過種蒜頭, 但種左幾個月後挖番出黎,  個球根都無大過, 點解呢?
回復

花園仔 發表於 2009-1-6 18:52:07 |顯示全部樓層
哈哈~我都係呀~無整破個殼,到現在都未發芽,唔知可唔可以挖返出來整破佢呢!?
mandm2007 發表於 2009-1-6 18:02

挖乜丫! 示範完寄埋俾你啦!

睇住嘞:
回復

mandm2007 發表於 2009-1-6 18:57:36 |顯示全部樓層
挖乜丫! 示範完寄埋俾你啦!

睇住嘞:
花園仔 發表於 2009-1-6 18:52

哈哈哈~老師好得意呀!!"挖乜丫!" 1.gif
回復

花園仔 發表於 2009-1-6 19:05:54 |顯示全部樓層
老師, 我之前都試過種蒜頭, 但種左幾個月後挖番出黎,  個球根都無大過, 點解呢?
ammonch 發表於 2009-1-6 18:10

最可能原因係

你想食大舊蒜頭丫馬, 梗係要種大個球根喇, 球根最需要磷鉀肥架,
你有冇俾足夠嘅磷鉀肥佢丫, 如果氮肥過多咪猛咁長葉囉個頭點識大啵!
又或者陽光唔夠D葉顧住長高又點顧得個頭大唔大呢!

講黎講去最緊要夠肥 -- 氮磷鉀都要, 食蒜頭咪偏重磷鉀肥囉, 陽光都好重要架!
回復

may.sun 發表於 2009-1-6 21:39:41 |顯示全部樓層
繼續講生菜喇, 呢排好中意食羅馬生菜呢! -- 好食及...你估吓乜原因嘞!
花園仔 發表於 2009-1-5 23:57

快又大lor~~(后尾g道答案la)
回復

熏衣草 發表於 2009-1-6 23:17:36 |顯示全部樓層
青瓜點種呀,唔該教我呀
回復

jose 發表於 2009-1-7 00:43:31 |顯示全部樓層

3068# 花園仔

看完作品都想試種,我是新手,老師可否也送給我羅馬生菜及玻璃生菜種子?謝謝!
回復

sandylam 發表於 2009-1-7 13:39:27 |顯示全部樓層
3080# 花園仔

老師,我得左啦~
我見有支好細支既莖部露出黎,但仲未伸到個頭出黎喎.
原來生菜有咁多種既.
我想問咁邊種最快有收成架?
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 17:58:48 |顯示全部樓層
青瓜點種呀,唔該教我呀
熏衣草 發表於 2009-1-6 23:17

大家好!

前邊帖子用咗好多篇幅講青瓜架罅! 如果唔明可以分項問架!

青瓜而家唔啱造架最好新歷3月種嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 18:03:48 |顯示全部樓層
3068# 花園仔

看完作品都想試種,我是新手,老師可否也送給我羅馬生菜及玻璃生菜種子?謝謝!
jose 發表於 2009-1-7 00:43

你新黎架, 冇所謂啦!
最後嘅羅馬生菜俾埋你洛, 真正捲心玻璃生菜冇嘞, 唐生菜(都係玻璃架)都俾D你啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 18:06:19 |顯示全部樓層
3080# 花園仔

老師,我得左啦~
我見有支好細支既莖部露出黎,但仲未伸到個頭出黎喎.http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(46).gif
原來生菜有咁多種既.
我想問咁邊種最快有收成架? ...
sandylam 發表於 2009-1-7 13:39

唐生菜啦! 如果細心睇帖我張張圖都清楚拍攝時間架!
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 18:22:10 |顯示全部樓層
近來迷你蕃茄績漸成熟嘞! 有排食囉!

好清甜呀!
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 18:25:26 |顯示全部樓層
蕃茄仔最緊要夠肥夠水夠陽光
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-7 19:08:35 |顯示全部樓層
老師, 我個目標係種到好似你呢棵蕃茄咁好... 現在培苗及推肥中!
你這個盆幾大幾深呀?
回復

花園仔 發表於 2009-1-7 23:16:25 |顯示全部樓層
老師, 我個目標係種到好似你呢棵蕃茄咁好... 現在培苗及推肥中!
你這個盆幾大幾深呀?
kelvinkou 發表於 2009-1-7 19:08

大家好!

個盆係吉吉2號盆10吋盆口徑, 8吋高7吋泥!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-7 23:22:54 |顯示全部樓層
我的大肉茄,第一層花開了結果,但第二層花都謝了!是肥不足嗎?
每星期淋麩水,足夠嗎?

還想問一下,如果每星期keep住有淋麩水,d菜係咪幾時收都無問題?
回復

花園仔 發表於 2009-1-8 00:03:38 |顯示全部樓層
我的大肉茄,第一層花開了結果,但第二層花都謝了!是肥不足嗎?
每星期淋麩水,足夠嗎?

還想問一下,如果每星期keep住有淋麩水,d菜係咪幾時收都無問題? ...
alilovebyj 發表於 2009-1-7 23:22

啱啱去咗睇你個帖, D植物種得好企理好靚啵!
每星期淋麩水差唔多啦, 有時要睇實際情况架, 感覺到D植物冇精神咪提前D囉!(嗰種感覺種嘢種耐D就會有架罅)

第一層花開了結果,但第二層花都謝了!是肥不足嗎?------

咁唔一定架! 當然唔夠肥亦係原因之一, 植物本身有自我調節結果數量架!
例如: 南瓜條蔓出咗個瓜瓜而且健康成長中, 而前面又生多一個乸花,
呢個新出嘅乸花就算成功授粉都好少機會能健康成長架,
原因係俾本來個瓜瓜截曬D養份, 留俾下一個會好少囉,
除非給予充足而平均嘅養份啦, 呢樣好難控制架,
肥多會對植物做成傷害反而得不償失添!

結論留待大家去思考啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-8 00:10:28 |顯示全部樓層
每星期淋麩水,足夠嗎?

還想問一下,如果每星期keep住有淋麩水,d菜係咪幾時收都無問題? ...
alilovebyj 發表於 2009-1-7 23:22

呢個問題唔記得答你添
如果淋麩水最好體採收前四/五日停止, 如果化學肥就起碼十日至安全呀, 農藥更要兩星期保儉呢!
回復

fianfumy 發表於 2009-1-8 00:14:29 |顯示全部樓層
最可能原因係

你想食大舊蒜頭丫馬, 梗係要種大個球根喇, 球根最需要磷鉀肥架,
你有冇俾足夠嘅磷鉀肥佢丫, 如果氮肥過多咪猛咁長葉囉個頭點識大啵!
又或者陽光唔夠D葉顧住長高又點顧得個頭大唔大呢!

講黎講去最緊 ...
花園仔 發表於 2009-1-6 19:05

老師 ...唔該哂 , 我正打算成個舊蒜頭掉入泥種呀 ..... 咁請問我落粒肥夠唔夠呢 ?
回復