乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209685 19822
farfeifar 發表於 2009-1-2 14:47:04 |顯示全部樓層

咁如果我根據呢個
"混合咗氮磷鉀肥料嘅泥經淋水又日曬發酵後用黎種嘢嘅稱謂<已發酵基肥泥>"
溝o左放係膠袋入面要焗幾耐先用得而又不傷根呢?我點先知佢已經發o左酵呢?
用個時仲要唔要加普通泥呢?
回復

花園仔 發表於 2009-1-2 16:39:54 |顯示全部樓層
咁如果我根據呢個
"混合咗氮磷鉀肥料嘅泥經淋水又日曬發酵後用黎種嘢嘅稱謂"
溝o左放係膠袋入面要焗幾耐先用得而又不傷根呢?我點先知佢已經發o左酵呢?
用個時仲要唔要加普通泥呢? ...
farfeifar 發表於 2009-1-2 14:47

混合咗氮磷鉀肥料嘅泥淋水揾個厚膠袋或有密封盖嘅桶放曬落去吽囉, 不過間中要揭開個口通吓氣啵!
吽幾耐至得? 當然時間梗要長D啦! 大約10日-20日度啦, 長D添仲好放體各落又唔阻地方嘅!

點先知佢已經發咗酵? 揾膠袋焗住十幾日肥料同泥混埋一齊顏色都差唔多喇--變黑囉!

用個時仲要唔要加普通泥? 隨便你啫, 如果種D柔弱嘅咪再溝少少囉, 如果種D粗壯嘅就唔使溝嘞.
講黎講去都係邏輯, 自己衡量啦, 真正份量都係要靠自己試驗實淺嘅!
回復

farfeifar 發表於 2009-1-2 16:56:13 |顯示全部樓層
好, 今晚就搞搞佢先!
回復

花園仔 發表於 2009-1-2 17:31:15 |顯示全部樓層
明了, 但魚肥不是氮肥黎咩?
ammonch 發表於 2008-12-31 09:15

<魚C肥>就含氮多.
<魚肥>唔係啵! <魚肥>係用D魚仔魚雜魚內藏黎整嘅含磷鉀多D喎!
回復

farfeifar 發表於 2009-1-2 17:33:01 |顯示全部樓層
咁用平時魚缸d水淋花ok嘛??
回復

花園仔 發表於 2009-1-2 17:39:38 |顯示全部樓層
咁用平時魚缸d水淋花ok嘛??
farfeifar 發表於 2009-1-2 17:33

梗係得啦! 如果冇過濾嘅仲正!
我都係用種睡蓮養熱帶魚仔個缸水(冇過濾)淋花嘅!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-3 00:17:20 |顯示全部樓層
太好啦~ 肥料對於植物好重要,但我一直唔清唔楚
現在睇完老師既圖表同講解明白啦~~
多謝老師!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-3 10:07:25 |顯示全部樓層
我都明白哂肥料要點落喇 ~~ 多謝老師 !
另外 , 前一次有幸分享到老師0既七彩靚椒種子 , 尋日發現有一棵發左芽喇 ~~~ 今晚影相貼上黎  ~~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 10:42:28 |顯示全部樓層
太好啦~ 肥料對於植物好重要,但我一直唔清唔楚
現在睇完老師既圖表同講解明白啦~~
多謝老師!!
mandm2007 發表於 2009-1-3 00:17

大家好!

唔使客氣! 我嗰D都係自己嘅經驗啫唔知合唔合其他朋友用架,
但有咗基本模式就易辦啦, 加加減減就OK嘞!

試驗中嘅6種沙律生菜 -- 盆仔都種到好大棵架
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 10:56:19 |顯示全部樓層
我都明白哂肥料要點落喇 ~~ 多謝老師 !
另外 , 前一次有幸分享到老師0既七彩靚椒種子 , 尋日發現有一棵發左芽喇 ~~~ 今晚影相貼上黎  ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-1-3 10:07

唔使客氣啵! 我都希望大家種到靚嘢好嘢架馬!
至于上次分享嘅靚椒及七彩靚椒種子我都發咗D苗苗準备送俾朋友,
目的係睇吓邊種環境適合呢兩種椒椒啫, 希望大家都成功啦

冇牌仔係七彩靚椒苗苗

冇牌仔係七彩靚椒苗苗

七彩靚椒苗苗特寫

七彩靚椒苗苗特寫

左邊七彩靚椒苗苗右邊紅菜頭苗苗

左邊七彩靚椒苗苗右邊紅菜頭苗苗
回復

sandylam 發表於 2009-1-3 10:57:22 |顯示全部樓層
2910# 花園仔
老師,你比我既甜椒,26號落種,到宜家都未出椒,正常嗎?
我屋企放唔到咁多盆,我放左二粒種子咋.
我有加蓋比佢,但都係唔得.
我諗住發唔到就再落種.
回復

龍姑娘 發表於 2009-1-3 11:01:42 |顯示全部樓層
給花園仔老師:
一直以來都是來偷偷學習各位前輩的心得,
直至今日新手上路特意來給老師打招呼,
祝願各位前輩新年進步,身體健康,
請各位多多指教!!
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 11:11:12 |顯示全部樓層
2910# 花園仔
老師,你比我既甜椒,26號落種,到宜家都未出椒,正常嗎?
我屋企放唔到咁多盆,我放左二粒種子咋.
我有加蓋比佢,但都係唔得.
我諗住發唔到就再落種. ...
sandylam 發表於 2009-1-3 10:57

你好! 正常丫而家都唔夠十日门啵!

你睇吓嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 11:42:53 |顯示全部樓層
給花園仔老師:
一直以來都是來偷偷學習各位前輩的心得,
直至今日新手上路特意來給老師打招呼,
祝願各位前輩新年進步,身體健康,
請各位多多指教!! ...
龍姑娘 發表於 2009-1-3 11:01

你好! 大家分享吓種植經驗同樂趣啫, 呢度幾好丫!

我啱啱睇過你D南瓜啵!
我都有種架!

人工授粉嘅長條南瓜大咗好多囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-3 11:51:12 |顯示全部樓層
唔使客氣啵! 我都希望大家種到靚嘢好嘢架馬!
至于上次分享嘅靚椒及七彩靚椒種子我都發咗D苗苗準备送俾朋友,
目的係睇吓邊種環境適合呢兩種椒椒啫, 希望大家都成功啦 ...
花園仔 發表於 2009-1-3 10:56

*0*
老師 ~~~ 我可以做你朋友嘛 ? ( 真有福氣耶 ~~~ ) 我要努力揍大阿靚椒佢! .V."
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 12:48:12 |顯示全部樓層
*0*
老師 ~~~ 我可以做你朋友嘛 ? ( 真有福氣耶 ~~~ ) 我要努力揍大阿靚椒佢! .V."
JicJicmom 發表於 2009-1-3 11:51

呢度個個都係好朋友呀!

你落咗靚椒同七彩靚椒幾粒種籽呢? 出咗幾粒?
回復

小寶 發表於 2009-1-3 12:53:14 |顯示全部樓層
老師我果d七彩椒未種呀, 諗住春天來到才落種囉
老師咁我地幾時見面呀
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 12:58:11 |顯示全部樓層
想唔想知<根纏土塊>係乜丫?

係用軟膠苗盆黎育苗, 等D根生滿盆泥內然後剝下軟膠盆....咁樣等於無郁過棵苗苗囉!

棵嘢移種後即刻四面八方都係肥沃土壤你話佢會點丫? 咪快高長大啦!
回復

花園仔 發表於 2009-1-3 13:06:10 |顯示全部樓層
老師我果d七彩椒未種呀, 諗住春天來到才落種囉
老師咁我地幾時見面呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(2).gif
小寶 發表於 2009-1-3 12:53

都好嘅! 而家太凍比較耐至出芽嘅!

遲D啦, 一陣又有朋友黎嘞真係好唔得閒架!

個個都中意食我D羅馬生菜呀!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-3 13:07:01 |顯示全部樓層
老師

午安呀

呢個係咪紫色芥蘭頭
回復