乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2208417 19822
sandy329 發表於 2008-12-9 00:27:05 |顯示全部樓層
回#2465{農夫}前輩&#2468{花園仔}老師:
多謝你們的鼓勵,其實我未嫁前外家在洪水橋種菜,但因收地.家人搬了家,已無法種菜,自己又貪靚,鐘意賞花,所以係屋企窗臺己種滿了,有雪藍花,迷你玫瑰,石竹,康乃馨,風雨蘭{粉紅及黃色}..................只係想上來支持下大家
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 11:37:25 |顯示全部樓層
大家好!

剛剛摘咗D楊桃, 可能呢棑雨水少, D果果好清甜呀!
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 11:49:00 |顯示全部樓層
原帖由 alilovebyj 於 2008-12-8 21:06 發表
嘩…勁,白蘿卜好大,成尺長啊!

老師,如果現在下遲水蘿卜,應趕不及新年了,對嗎?

趕唔切囉! 遲水蘿蔔從落種到收成差不多要90日架!

呢款遲水蘿蔔就勉強趕得到!
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 11:52:02 |顯示全部樓層
呢隻與#2521相同嘅大蘿蔔都趕得切整蘿蔔糕過年嘅!
回復

小寶 發表於 2008-12-9 11:57:55 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-12-8 17:54 發表

大家好!

使乜呀! 有尺寸啦!!

剛播種咗混合沙律生菜(試驗)

老師個銅頭花酒壼好靚呀! 有幾多升呀?
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 12:23:33 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-12-9 11:57 發表

老師個銅頭花酒壼好靚呀! 有幾多升呀?

骨子嘢用黎淋番D骨子嘢啫! 4.5升呀!

紫椰菜剩係睇D葉都好靚架!

體防蟲網室

體防蟲網室

體地上

體地上

遲D就係咁嘞

遲D就係咁嘞
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 12:42:07 |顯示全部樓層
原帖由 samann 於 2008-12-8 23:19 發表

呢啲地區咪要渣車去.......? But 我無車 and 家住將軍澳呢...... 
前輩們知唔知西貢區有無?

查察好容易 -- 上網打<園藝工程>咪得囉, 黃頁都得格.
西貢區 -- 你諗吓有冇可能冇先!
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 12:45:05 |顯示全部樓層
原帖由 sandy329 於 2008-12-9 00:27 發表
回#2465{農夫}前輩&#2468{花園仔}老師:
多謝你們的鼓勵,其實我未嫁前外家在洪水橋種菜,但因收地.家人搬了家,已無法種菜,自己又貪靚,鐘意賞花,所以係屋企窗臺己種滿了,有雪藍花,迷你玫瑰,石竹,康乃馨,風雨蘭{粉紅及黃 ...

種花好丫我都種咗好多花架!
回復

farfeifar 發表於 2008-12-9 13:36:17 |顯示全部樓層
真係冇地就好難種到卷心...
回復

sandylam 發表於 2008-12-9 13:45:58 |顯示全部樓層
老師,我想問一下邊隻白蘿蔔做蘿蔔糕最好味架?
我都想種返幾條黎做蘿白糕.,但遲水應該趕唔切.
所以我打算種早水蘿蔔.
我另有一款短身既白蘿蔔,包裝寫45-60日可收.
唔知應該種邊款好.
回復

邦妮 發表於 2008-12-9 13:46:22 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-12-6 22:08 發表
你分得出下面邊D係荷蘭豆或甜豆嗎?

我都好想知道荷蘭豆同甜豆既分別,老師可唔可以開估呀?

另外,睇相片見老師種D菜都好靚,好少蟲咬,係唔係全部都
放喺防蟲網入面種架,因為我種果D菜芯、白菜、羅白等都好多狗虱仔咬呢。
回復

貝貝 發表於 2008-12-9 14:17:18 |顯示全部樓層
嘩,我追post追了幾日先睇完

老師,好佩服你咁好心機,打理得得花園咁靚;又好羨慕你日日都有咁新鮮、無害、有機的蔬果食

以前我都試過種植花花和蕃茄,但可能不夠陽光,最重要係不懂除蟲害,所以大多是失敗收場 ,但E+家裡有個小平台,加上見到各位的大作,搞到我心郁郁,打算在我的平台小種幾盤菜菜,希望成功啦
回復

農夫 發表於 2008-12-9 15:45:24 |顯示全部樓層
原帖由 貝貝 於 2008-12-9 14:17 發表

老師,好佩服你咁好心機,打理得得花園咁靚;又好羨慕你日日都有咁新鮮、無害、有機的蔬果食

以前我都試過種植花花和蕃茄,但可能不夠陽光,最重要係不懂除蟲害,所以大多是失敗收場 ...

好正呀~有平台種植,
有相要post上黎比大家分享呀
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 18:20:32 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-9 13:36 發表
真係冇地就好難種到卷心...

大家好!

卷心菜類好易攪啫! 用花盆咪OK囉! 實靚架!
我現時都用盆種咗D, 都幾正常丫, 等佢包到咁上下就搬去俾朋友玩!

體防蟲網室嗰D因為地方淺窄咪執生囉!
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 18:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 邦妮 於 2008-12-9 13:46 發表

我都好想知道荷蘭豆同甜豆既分別,老師可唔可以開估呀?
另外,睇相片見老師種D菜都好靚,好少蟲咬,係唔係全部都
放喺防蟲網入面種架,因為我種果D菜芯、白菜、羅白等都好多狗虱仔咬呢。 ...

你好! 我部份放體防蟲網室入邊種咋, 體地種嗰D咪一樣受蟲蟲嘅摧殘!

至于荷蘭豆同甜豆嘅分別:
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 18:56:32 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-12-9 13:45 發表
老師,我想問一下邊隻白蘿蔔做蘿蔔糕最好味架?
我都想種返幾條黎做蘿白糕.,但遲水應該趕唔切.
所以我打算種早水蘿蔔.
我另有一款短身既白蘿蔔,包裝寫45-60日可收.
唔知應該種邊款好. ...

遲水蘿蔔好D, 原因種植期間天氣冷凉好少雨水, D蘿蔔又林甜又味濃....

其他蘿蔔都可以試吓格, 唔試過又點知好唔好唧!

豬乸菜大得好快呀!
回復

花園仔 發表於 2008-12-9 19:03:14 |顯示全部樓層
原帖由 貝貝 於 2008-12-9 14:17 發表

以前我都試過種植花花和蕃茄,但可能不夠陽光,最重要係不懂除蟲害,所以大多是失敗收場 ...

你好! 其實好易啫! 種種吓有咗經驗就好辦嘞!

整防蟲網啦一鳥百鳥!

西芹落地好精神啵! 唐芹爸爸聲大嘞!

西芹

西芹

唐芹

唐芹
回復

貝貝 發表於 2008-12-9 19:59:16 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-12-9 15:45 發表

好正呀~有平台種植,
有相要post上黎比大家分享呀

我E+都係收集種籽中;諗住星期6去花墟走一趟,買d種籽,仲有漫漫長路呀
回復

貝貝 發表於 2008-12-9 20:03:15 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-12-9 19:03 發表

整防蟲網啦一鳥百鳥!

我就係睇完老師個post,先知原來可以咁樣做個網網防蟲鳥,簡直大開眼界!  你的寶貴經驗比用錢買的資訊(書本)更難得呀!(當然,書都要參考啦haha)
回復

貝貝 發表於 2008-12-9 20:28:24 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-12-9 19:03 發表

整防蟲網啦一鳥百鳥!

我睇完老師的post, 知道e+種菜菜岩時候,所以諗住先種植菜菜,希望快點有收成,以作自我鼓勵,和令自已增加繼續種植的原動力

但有問題想請教老師的:
(1)“平韮二號”個名我未聽過,但我勁中意韮菜,係咪係鋪頭就咁講平韮二號就得架啦,有冇種子的英文名對照呀?我驚買錯 or 俾人呃!
(2)“粗菜心”,我中意食粗粗的菜心,麻麻地中意d葉太多而幼ge菜心,但點確保買番黎ge種籽條芯係粗粗果隻?
(3) 唐生菜,係咪都有分靚唔靚種架,好味個d通常係包裝 or 散裝架?

thanks

回復