星期六買..新手,好多問題^^"

作者: 芝士波 發表于 2008-5-5 15:11:41
2713 25
星期六去左蘭姐道買左佢地...
d相係用手機影..唔係好清.同d色唔係好出.唔好介意..
其實2棵都係紫色架^0^
但係有問題想問..

白色紫色果棵..佢比我個no..係419..但返黎一睇先知,419係全白既..花形都完全唔同,
有無人可以話我聽佢係咩名呢^^"會唔會係422?有少少似@@
同埋..哩棵其中..DSC00735張相,最下果塊葉,唔同形.仲要係班葉...
一睇,完來有2棵係同一盆0.0但係佢開緊花,可唔可以而家將佢地分開...???

另一盆全深紫既..佢比我個no..係251..
但都係一樣..找不到名字..有無人知?可以告訴我嗎^^"?
同埋佢有側芽..係咪要cut?

麻煩晒各位~~
marrynut 發表於 2008-5-5 16:34:09 |顯示全部樓層
第一盆係Rob's Loose Noodle,我都有一盆,另一盆就不清楚了~
回復

芝士波 發表於 2008-5-5 17:46:58 |顯示全部樓層
THXTHX~~~真係開心..係佢好勒..
岩岩忍唔住將佢同同盆既小苗分開左^^
佢咪話係419既,原來小苗先係419...
同盆張相係422~~kekek~
一個價錢有2種^^..都唔錯~~~
但小苗唔算好硬淨,希望種到啦^^
回復

chris 發表於 2008-5-5 20:44:22 |顯示全部樓層
如果係蘭姐買的av, 係發叔的字花, 如果沒有名字就是無名堇, 無名的
回復

傻朱朱 發表於 2008-5-5 21:46:23 |顯示全部樓層
第一盆好靚 我下次去又睇下有無先
回復

芝士波 發表於 2008-5-6 10:18:49 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-5 20:44 發表
如果係蘭姐買的av, 係發叔的字花, 如果沒有名字就是無名堇, 無名的

原來係咁~~都好靚^^

thx~~~
回復

芝士波 發表於 2008-5-6 13:24:19 |顯示全部樓層
今日發現,琴日分左出黎既小苗419..
軟晒
小葉有啡邊...軟到可反轉塊葉/__\
剪左2塊小葉..無爛根...
仲有咩可以做
回復

candyandbowie 發表於 2008-5-6 13:29:23 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

可能唔肯適應,再觀察吓先啦
回復

mcyan 發表於 2008-5-6 13:33:59 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-5-6 13:24 發表
今日發現,琴日分左出黎既小苗419..
軟晒
小葉有啡邊...軟到可反轉塊葉/__\
剪左2塊小葉..無爛根...
仲有咩可以做

有放入溫室嗎?
回復

芝士波 發表於 2008-5-6 14:07:38 |顯示全部樓層
無溫室可以點做??
回復

mcyan 發表於 2008-5-6 15:01:32 |顯示全部樓層
你用果放士多卑梨、提子盒又或者美心、聖安娜蛋卷盒都可以只要size啱就得又或者透明膠袋(你試下搵番D舊post,都有講關於溫室呢樣東西),因為換完泥、分完株,我通常都會放入盒養佢一排等生好D根之後先放佢番出黎。

參考下呢個丫
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=102&extra=page%3D2

回復

芝士波 發表於 2008-5-6 15:14:28 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-5-6 15:01 發表
你用果放士多卑梨、提子盒又或者美心、聖安娜蛋卷盒都可以只要size啱就得又或者透明膠袋(你試下搵番D舊post,都有講關於溫室呢樣東西),因為換完泥、分完株,我通常都會放入盒養佢一排等生好D根之後先放佢番出黎。

...

唔該晒~~~

等我一陣去買先~~~
回復

芝士波 發表於 2008-5-7 14:35:55 |顯示全部樓層
我同透明膠..做左個小溫室比佢..
本身6塊葉..琴日剪左2塊..
今日又要剪多1塊最大既/__\
中間D葉仔..有生緊...不太硬...但好似有好轉少少..
我估,除左等..真係咩都做唔到LU...

同埋我想問..如果同洗潔精同煙絲開水除虫的話...
份量多左會唔會即死??
我怕太濃0.0....

仲有..我公司同事的無名AV..已經種好耐..
底葉除左好多...變到一棵"椰樹"咁...
有咩方法..好睇D??
回復

雍正 發表於 2008-5-7 20:37:54 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-5-7 14:35 發表
仲有..我公司同事的無名AV..已經種好耐..
底葉除左好多...變到一棵"椰樹"咁...
有咩方法..好睇D??

是山萮莖吧!看看這裡
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=99&extra=page%3D3
回復

lele2245 發表於 2008-5-7 21:45:10 |顯示全部樓層
面条很漂亮
回復

芝士波 發表於 2008-5-8 01:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-5-7 20:37 發表

是山萮莖吧!看看這裡
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=99&extra=page%3D3
\\

thxthx~~~^^明白~~~
回復

芝士波 發表於 2008-5-8 21:19:39 |顯示全部樓層
現真身~唔洗懞查查啦~~
返黎第一日既..422+251...
加影..今日又唔小心買左既287~~
回復

george 發表於 2008-5-8 23:18:33 |顯示全部樓層
287 (Elizabeth)不太耐熱,要多加留神啊
回復

agnespoon 發表於 2008-5-8 23:34:29 |顯示全部樓層
你似乎都幾鍾意深紫色既花架喎, 哈哈!
回復

芝士波 發表於 2008-5-9 08:40:58 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-8 23:18 發表
287 (Elizabeth)不太耐熱,要多加留神啊

知道知道~琴日買完來身仲想放屋企tim...
而家都係決定放公司..涼冷氣^^"
多謝提醒^^"
回復

12下一頁