塌橋大災难

作者: 八王爺 發表于 2007-8-3 09:24:26
1879 8
香港咁多橋,好似冇發生過咁 o既事!
如果有,你地奌睇?
jellyfishy 發表於 2007-8-3 09:28:50 |顯示全部樓層
哥哥話美國及英國就有好多呢種steel post 的橋, 會有金屬疲勞的問題, 加上溫差大, deform 的機會就會大d, 但香港就無乜呢d 橋, 又無乜溫差, 所以唔會咁易有類似問題.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-3 10:06:57 |顯示全部樓層
香港d 橋支撐o個碌柱又近又大碌, 冇咁易塌o瓜.
尋日睇新聞話o個條橋中間冇柱 , 支撐點只有兩面末端... 都幾牙煙
回復

八王爺 發表於 2007-8-3 11:11:43 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-3 02:28 發表
哥哥話美國及英國就有好多呢種steel post 的橋, 會有金屬疲勞的問題, 加上溫差大, deform 的機會就會大d, 但香港就無乜呢d 橋, 又無乜溫差, 所以唔會咁易有類似問題. ...

咁即係佢地一早知道有咁o既危險! 很可怕啊!

海底隧道呢? 外面是否金属造?
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-3 11:47:07 |顯示全部樓層

回復 #4 八王爺 的帖子

係~!  佢地一早就知有問題~  其實個處理方法同香港十年前搞 slopes preventive measures 差不多~
回復

八王爺 發表於 2007-8-3 12:07:14 |顯示全部樓層
連大国都係咁無良,

全世界的人民活在不法的政府和公共机构管理下!真可憐!
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-3 17:15:10 |顯示全部樓層
橋底河床d沙比人清走都會有塌橋機會,因為橋身冇左保護同固定點
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-3 17:15:52 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-8-3 12:07 PM 發表
連大国都係咁無良,

全世界的人民活在不法的政府和公共机构管理下!真可憐!

有d樓中間冇加"立青"
回復

八王爺 發表於 2007-8-3 17:42:14 |顯示全部樓層
你講香港呀!

真係嚇親人。
回復