照明方面

作者: 肥德 發表于 2008-5-4 16:42:58
2047 9
o尋日同rex 交收完野.....過程幾開心
一時傾到燈照方面,要光但係就唔可以產生大量熱
o甘我就諗...led 可以嗎...用一塊麵包板排一排led,或者鴨記d 射膽型o既超光白led,去照........感覺好似敗家o左d
不過光度,溫度方面絕對可以接受,唔知可....唔知大家有冇特別o既見解,
IVAN 發表於 2008-5-4 18:02:45 |顯示全部樓層
聽講 LED 燈仲係非常慳電,

發光二極體(Light Emitting Diode,LED),是一種半導體元件。初時多用作為指示燈、顯示板等;隨著白光發光二極體的出現,也被用作照明。它是21世紀的新型光源,具有效率高,壽命長,不易破損等傳統光源無法與之比較的優點。加正向電壓時,發光二極體能發出單色、不連續的光,這是電致發光效應的一種。改變所採用的半導體材料的化學組成成分,可使發光二極體發出在近紫外線、可見光或紅外線的光。

from wikipedia

回復

IVAN 發表於 2008-5-4 18:05:14 |顯示全部樓層

from wikipedia

優點
發光效率高
使用壽命長
不易破損
耗電量少
環保無汞
體積小
可應用在低溫環境
光源具方向性
造成光害少
色域豐富[1]

缺點
散熱問題
除非購買高級產品、否則省電性還是輸螢光燈(冷陰極管,CCFL)
成本較高
因光源屬於方向性,燈具設計需考量光學特性
回復

LEUK9884 發表於 2008-5-4 18:29:25 |顯示全部樓層
其實睇你種邊種食蟲植物 , 有d可以光同熱有d淨係要光! 好似捕蠅草,瓶子草我用t5ho晒,溫度28,晒得佢地好開心 , 但係毛就唔係好適合,過熱 , 淨用2支菲利普t8超白光就可以!
回復

IVAN 發表於 2008-5-4 18:32:06 |顯示全部樓層
LED 畢竟係一種新技術, 適唔適合用黎比植物做 光合作用
睇黎要經過一番測試同實驗
回復

肥德 發表於 2008-5-4 18:47:03 |顯示全部樓層
o甘我下個月搞一set 來做做白老鼠la~
以我所知外國有d 水族大廠已經有出珊瑚用o既led...不過就幾皮野一枝.....
回復

IVAN 發表於 2008-5-4 20:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 肥德 於 2008-5-4 18:47 發表
o甘我下個月搞一set 來做做白老鼠la~
以我所知外國有d 水族大廠已經有出珊瑚用o既led...不過就幾皮野一枝.....

"水族果 d 野一向都唔平"窮人曰

肥德]
你諗住點試 ?
用兩種燈做比較 ?
回復

肥德 發表於 2008-5-4 21:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-4 20:26 發表

"水族果 d 野一向都唔平"窮人曰

肥德]
你諗住點試 ?
用兩種燈做比較 ?

係呀...我會用Drosera scorpioides"giant form"  o黎試.o岩o岩同rex 交收完o既...o甘有兩棵個態都差唔多.我打算等佢定定d 就分盆,一隻用philps o個隻慳電膽離五inch到,另外一棵就用5~10粒led 都係離5inch...一個月後再睇睇有冇分別
回復

sundewrex 發表於 2008-5-6 19:31:49 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

Hi tak,
期代你的報告

sundewrex
回復

mlmt 發表於 2008-7-19 21:20:30 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-5-4 18:29 發表
其實睇你種邊種食蟲植物 , 有d可以光同熱有d淨係要光! 好似捕蠅草,瓶子草我用t5ho晒,溫度28,晒得佢地好開心 , 但係毛就唔係好適合,過熱 , 淨用2支菲利普t8超白光就可以! ...

其實毛都未必個個品種都怕熱,好似我右邊兩盤毛距離鹵燈其實都只有一尺,我買回來時是很細棵的,現
在已大了很多很多,但剛買回來不久的另一個品種卻已不幸謝了。
回復