初試葉插繁殖法 !!

作者: nickyhk 發表于 2008-5-4 09:57:28
6532 39
最近有塊葉浸水浸到莖爛, 本來想放棄, 但記得有網友說葉插方法, 希望留番條命仔.  

近幾日見佢唔死,又仲係好綠, 好奇之下, 攞佢出黎睇下, 發覺佢原來出左根啦.

材料 :  2號珠石, 一小賿盆, 唔需要好濕, 二三日用唧唧噴濕珠石便可, 唔好濕到塊葉

奉勸網友, 只要仲有塊葉未爛, 佢仲有得救, 唔好放棄呀

評分

查看全部評分

connie925 發表於 2008-5-4 10:43:38 |顯示全部樓層
恭喜你,好神奇呀!
回復

cck07123 發表於 2008-5-4 11:27:25 |顯示全部樓層
咁都得
好野
回復

小蜜蜂 發表於 2008-5-4 14:10:05 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-5-4 09:57 發表
最近有塊葉浸水浸到莖爛, 本來想放棄, 但記得有網友說葉插方法, 希望留番條命仔.  

近幾日見佢唔死,又仲係好綠, 好奇之下, 攞佢出黎睇下, 發覺佢原來出左根啦.

材料 :  2號珠石, 一小賿盆, 唔需要好濕, 二三日用唧 ...

我是插葉泥種的,由2月11日開始,4月26日才生小苗,本來有四塊葉,只得呢塊成功,真係望到頸都長埋
回復

starlightfish 發表於 2008-5-4 15:07:58 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-5-4 09:57 發表

材料 :  2號珠石, 一小賿盆, 唔需要好濕, 二三日用唧 ...

我都係最近開始試用 2 號珠石插葉呀~~~
但見到 d 2號珠石似乎好快乾, 所以用保鮮紙包住個盆保濕~~
請問各位花友,唔知咁樣做啱唔啱啦?會唔會焗爛塊葉?

回復

茄星人 發表於 2008-5-4 15:34:45 |顯示全部樓層
不言敗 .. 好野   
遠睇塊葉好似浸緊泡泡浴 咁  
回復

nickyhk 發表於 2008-5-4 20:26:50 |顯示全部樓層
原帖由 小蜜蜂 於 2008-5-4 14:10 發表

我是插葉泥種的,由2月11日開始,4月26日才生小苗,本來有四塊葉,只得呢塊成功,真係望到頸都長埋
...

你斱好仲有條莖, 我爛到得塊葉面. 我覺唔需要太多水架.
回復

edward 發表於 2008-5-4 22:15:02 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

不會的,你在保鮮紙頂吉幾個洞,比佢吸下空氣,一星期打開保鮮紙就可以了。
回復

starlightfish 發表於 2008-5-4 23:32:50 |顯示全部樓層
原帖由 edward 於 2008-5-4 22:15 發表
不會的,你在保鮮紙頂吉幾個洞,比佢吸下空氣,一星期打開保鮮紙就可以了。

edward, 多謝你既回覆~~~
我會試下咁做~~~
回復

edward 發表於 2008-5-5 01:06:44 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

祝願你成功......
回復

傻朱朱 發表於 2008-5-5 21:40:34 |顯示全部樓層

努力不懈,欣賞
回復

agnespoon 發表於 2008-5-6 00:02:49 |顯示全部樓層
只係用2號珠石黎插葉真係得架咩??
回復

nickyhk 發表於 2008-5-6 10:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-5-6 00:02 發表
只係用2號珠石黎插葉真係得架咩??

得架, 我係得2號, 但用葉插始終好似無用莖插, 咁快出根. 比較緩慢少少.
回復

agnespoon 發表於 2008-5-6 10:35:15 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-5-6 10:19 發表

得架, 我係得2號, 但用葉插始終好似無用莖插, 咁快出根. 比較緩慢少少.

我冇試過用葉插喎, 我多數都連埋莖咁成塊泥插架, 不過次次都黑晒之後死左既, 點搞都唔成功. 不過我唔係用珠石插架, 我係用發叔d泥黎插架.
回復

carlo 發表於 2008-5-7 19:56:09 |顯示全部樓層
上年我用呢個方法成功左 ! 而家仲開花 tim !

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=15888
回復

cck07123 發表於 2008-5-7 20:02:34 |顯示全部樓層
發叔D泥有問題

原帖由 agnespoon 於 2008-5-6 10:35 發表

我冇試過用葉插喎, 我多數都連埋莖咁成塊泥插架, 不過次次都黑晒之後死左既, 點搞都唔成功. 不過我唔係用珠石插架, 我係用發叔d泥黎插架.
回復

klau 發表於 2008-5-8 03:00:19 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-5-7 20:02 發表
發叔D泥有問題

吓, 發叔d泥有問題? 佢都係用這些泥種av架啦, 點會有問題架!
我在5月2日都試咗泥插繁殖這個方法, 不會有意外吧
回復

cck07123 發表於 2008-5-8 16:37:39 |顯示全部樓層
睇我笑得咁奸就知講笑啦
其實唔成功可能塊葉本身唔夠健康,如太老 / 變黃
或者係插泥方法出問題o者
唔洗太担心

原帖由 klau 於 2008-5-8 03:00 發表

吓, 發叔d泥有問題? 佢都係用這些泥種av架啦, 點會有問題架!
我在5月2日都試咗泥插繁殖這個方法, 不會有意外吧
回復

孖吉 發表於 2008-5-9 00:55:54 |顯示全部樓層
原帖由 小蜜蜂 於 2008-5-4 14:10 發表

...

我個人覺得咁樣插法太潮濕太糊了,我用2號珠石2份,金泥2份加泥1份,加適量水,全密封令佢有100%濕度,表面唔會乾,反而d根有得呌氣 ...

呢棵2-3星期,有芽,插得好淺(<.5cm),見到泥面的根有根毛,呌到氣,我覺得咁樣會健康d ...

回復

隨風 發表於 2008-6-30 13:04:49 |顯示全部樓層
你地咁強,教教我!!
回復

12下一頁