葉莖咁短, 何解?

作者: 任志剛 發表于 2008-5-3 08:12:31
1824 7
舊年買回來的時侯, 葉莖都是長長的. 但之前開完花後, 葉子的生長速度十分慢. 起初還以為佢會死. 點知, 前個星期發現佢有花苞出. 但葉莖很短, 葉子又十分硬, 會不會使花苞長不出來? 點樣先搞到啲葉長番高啲? 3_5_08b.JPG 3_5_08c.JPG
比得大帝 發表於 2008-5-3 09:33:58 |顯示全部樓層
我都想知
回復

雍正 發表於 2008-5-3 10:12:02 |顯示全部樓層
會唔會係太光呀
因為太光所以佢唔使生太長去吸取光照
回復

比得大帝 發表於 2008-5-3 10:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-5-3 10:12 發表
會唔會係太光呀
因為太光所以佢唔使生太長去吸取光照

起初我都以為係, 但我的av減光減到好緊要, d葉都係咁.  
回復

雍正 發表於 2008-5-3 10:30:29 |顯示全部樓層
咁會唔會係蟎呢
症狀都好似,生長停止,葉子變硬,
症狀都好似中左蟎
回復

任志剛 發表於 2008-5-10 11:35:26 |顯示全部樓層
我post完後, 便立即睇睇啲根有無事. 雖然肉眼看不到有什麼毛病, 但也用漂水做了一次浸浴. 然後便換泥上盆.
我最初都驚會影向到花苞成長, 但又估唔到生命力很強, 花苞繼續成長, 希望開番原色啦!

P1010270 (Small).JPG P1010272 (Small).JPG
回復

江江 發表於 2008-5-10 11:40:45 |顯示全部樓層
会唔会係肥料方面出問題?
回復

noel 發表於 2008-5-10 11:50:18 |顯示全部樓層
遇着生長點過份擠迫或葉柄/花菖太短,我會全面減光,
即搬離窗邊二、三尺,幾日後你會發覺中心點會鬆好多,
葉柄亦會返長@@,到時再決定種植位置

葉很肥,之前密密施肥吧...
回復