四月尾交換的迷岩

作者: chris 發表于 2008-5-2 17:21:36
1607 17
四月尾交換了迷岩小苗及種子, 報告一下情況

pearl413 的看看你的 Sinn. Pusilla 小苗, 我同分咗盆

小苗新居

打開個蓋俾大家睇下先

兩盆 sinn pusilla 都好健康

而且隻 Sinn Apricot Boutquet 落咗種子一星期, 今日睇過出咗一棵苗仔呀

chris 發表於 2008-5-2 17:27:52 |顯示全部樓層
rockyyip 2002 的幼苗一樣都係大咗少少, 而 raccoon 的 Sinn Beauty 因為太少泥, 加多咗少少泥俾佢

jess 大大, 你給我的球球落咗盆成個幾星期都無野睇, 而且在等待..............

三盆 Sinn Mark Twain 小苗, 這盆最大隻

三盆 Sinn Mark Twain 小苗, 這盆最大隻

Sinn Beauty

Sinn Beauty
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-2 17:30:55 |顯示全部樓層
加油
回復

tongtony 發表於 2008-5-2 17:38:25 |顯示全部樓層
等待著看你的收成
回復

jess 發表於 2008-5-2 19:32:36 |顯示全部樓層
Chris ,
我幾時人做咗大大架 ~~
球球落咗盆成個幾星期都無野睇----->可把球球露出 1/2 在泥面 , 再唔得我比過隻有牙球給你 (千萬唔好叫我做大大就得喇 !! )

回復

pearl413 發表於 2008-5-2 19:45:41 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-2 17:21 發表
四月尾交換了迷岩小苗及種子, 報告一下情況

pearl413 的看看你的 Sinn. Pusilla 小苗, 我同分咗盆

而且隻 Sinn Apricot Boutquet 落咗種子一星期, 今日睇過出咗一棵苗仔呀 ...

good job ar~~   how come your seed grow faster then mine ka
回復

chris 發表於 2008-5-2 20:57:29 |顯示全部樓層
原帖由 jess 於 2008-5-2 19:32 發表
Chris ,
球球落咗盆成個幾星期都無野睇----->可把球球露出 1/2 在泥面 , 再唔得我比過隻有牙球給你 (千萬唔好叫我做大大就得喇 !! ) ...

妳叫我大大, 禮貌上我都要叫番你先得, 而且迷岩你係我前輩, 應該都要叫妳做大大先可

等我再試下先, 請問落咗盆幾耐佢先會出呀架 ?

回復

chris 發表於 2008-5-2 20:59:17 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-5-2 19:45 發表

good job ar~~   how come your seed grow faster then mine ka

無乜特別, 只係每日照燈照足十幾個鐘, 我當佢係毛氈苔種子咁種, 不過就無咁光
回復

jess 發表於 2008-5-2 21:20:28 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-2 20:57 發表

妳叫我大大, 禮貌上我都要叫番你先得, 而且迷岩你係我前輩, 應該都要叫妳做大大先可

等我再試下先, 請問落咗盆幾耐佢先會出呀架 ?

我諗一兩星期內 , 有太陽就得晒喇 ~~
回復

莉莉 發表於 2008-5-3 12:15:31 |顯示全部樓層
恭喜晒呀
回復

heiheimama 發表於 2008-5-3 12:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 jess 於 2008-5-2 19:32 發表
Chris ,
球球落咗盆成個幾星期都無野睇----->可把球球露出 1/2 在泥面 , 再唔得我比過隻有牙球給你 (千萬唔好叫我做大大就得喇 !! ) ...

球球係有脾性架,只要唔爛,應該有得佢留在泥內,佢係根,原本就唔應該露出泥面的.

幾個星期唔係太長時間,俾d耐性,佢在泥內如果不長芽,可能是在儲球,即係球球會自己越變越大,仲正呀!~
回復

chris 發表於 2008-5-3 19:00:30 |顯示全部樓層
多謝希媽, 之前我的super orange 枯咗留番個球球, 落咗泥後唔多理佢, 間中澆下先, 成個幾月先出苗, 我要耐心d等下佢先
回復

raccoon 發表於 2008-5-3 22:57:08 |顯示全部樓層
幾好成績呀,一齊努力,你d super orange都極速長大中。
回復

chris 發表於 2008-5-9 12:11:58 |顯示全部樓層
又要報告一下小苗近況

pearl413 你的Sinn. Pusilla 小苗長大了, 比之前真係大好多,

至於 Sinn. Apricot Bouquet 種子就只係得果粒種子發到芽, 到而家都係得一棵小苗, 不過就大了少少

ps 因剛澆完水, 所以比較多少, 曬下太陽就好快乾

回復

chris 發表於 2008-5-9 12:13:12 |顯示全部樓層
rockyyip 2002, 你的當然都長大了, 看看你的 bb
回復

maywong918 發表於 2008-5-9 12:26:58 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-9 12:13 發表
rockyyip 2002, 你的當然都長大了, 看看你的 bb

咦?下面果兩棵係咩來呀? 5[2].gif 點解要游水既? 44[1].gif
回復

chris 發表於 2008-5-9 14:59:08 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-5-9 12:26 發表

咦?下面果兩棵係咩來呀?36805點解要游水既?36806

哈哈哈~~~~~, 細細個就要俾佢學多d野, 游水梗係要學喇,

其實係剛剛加完水, 曬一陣就會乾架喇, 唔會沈死的 (識游水, 唔怕)
回復

chris 發表於 2008-5-10 20:06:31 |顯示全部樓層
jess 個球球終於出芽仔喇, 得咗
回復