Calling Tony

作者: agnespoon 發表于 2008-5-2 16:47:57
1527 13
tony,

我終於入左發叔度啦, 果度真係有晒我想搵既品種. 我想問圖入面果盆十字花你有冇買到呀? 佢係咪比較唔穩定容易走色架? 因為我見發叔果度有一盆已經走左色, d白色全部冇晒, 葉背變左紅色. 有冇辦法可能令佢keep得耐d or無咁易走色呀? 我真係好怕佢會如發叔所講, 返到黎唔適應而走色呀.

另外, 我終於都明白點解你會濕晒啦, 哈哈! 雖然我唔係成身濕晒, 不過條褲就走唔甩啦, 無計啦成日掛住睇花搵花, 搞到high晒落d水度. 下次帶返條圍裙唔知會唔會好d呢,

Tony 發表於 2008-5-2 18:22:37 |顯示全部樓層
479+~~~我個icon咪係囉~~我果棵返黎個時仲有2個lum,2星期之後開咗,冇走色,個十字仲係度,係條綠邊冇咁明顯~~~
入多幾次就慣ga啦,有晒心理準備會濕
回復

agnespoon 發表於 2008-5-2 22:31:17 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 18:22 發表
479+~~~我個icon咪係囉~~我果棵返黎個時仲有2個lum,2星期之後開咗,冇走色,個十字仲係度,係條綠邊冇咁明顯~~~
入多幾次就慣ga啦,有晒心理準備會濕

點解你果張相同我影果張好似有d唔同咁既? 我問過發叔佢話當溫度唔係18-25度既話, d綠邊係會出唔到架喎. 佢話其他花都會係咁, 所以我都驚緊呀. 你平時係將佢地放係邊度架? 有冇放佢入溫室呀? 定係成日加光比佢架? 分享下心得好喎, 哈哈.

回復

Tony 發表於 2008-5-2 22:59:31 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

唔同樣可能相機問題呱~~~
綠邊就唔係冇,係淡色D,我開冷氣,keep住19-23度(係房門口加塊布可以keep住唔太熱(因人而異)),我擺晒入我個房 仲指意有溫室 ~~~多盆花都......
至於光呢~~~我都幾衰ga,我用電腦就有(大約4pm-11.30pm),不過好彩唔用都有自然光(都好光ga) ,燈同花ge距離就有1.5尺度,哈~~~棵十字又冇紅過喎

回復

ハマナス 發表於 2008-5-2 23:09:48 |顯示全部樓層
我o個盆都開咗d喇
回復

Tony 發表於 2008-5-2 23:15:54 |顯示全部樓層
post上黎睇吓啦
回復

ハマナス 發表於 2008-5-2 23:34:41 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 23:15 發表
post上黎睇吓啦

應該係你O個棵啦呵?!
回復

Tony 發表於 2008-5-2 23:39:39 |顯示全部樓層
係啦係啦~~係佢啦,好靚女呀 ,我個棵要等到過咗summer至有得開lu
回復

k3013 發表於 2008-5-3 22:19:19 |顯示全部樓層
請問479+ 可以插葉嗎?
回復

Tony 發表於 2008-5-3 22:25:12 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

十字花黎ga~~~插葉唔得ga,會冇咗個十字
回復

agnespoon 發表於 2008-5-5 23:44:16 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 22:59 發表
唔同樣可能相機問題呱~~~
綠邊就唔係冇,係淡色D,我開冷氣,keep住19-23度(係房門口加塊布可以keep住唔太熱(因人而異)),我擺晒入我個房 仲指意有溫室 ~~~多盆花都......
至於光呢~~~我都 ...

你將佢地放晒入房, 咁你間房咪好大羅, 哈哈!

我地屋企唔係冷氣長開架, 只係夜晚先開, 不過間屋向南平時都唔會好曬既, 係最怕夏天天氣熱者, 咁睇黎要keep住溫度係18-23度先係最重要喎.
回復

agnespoon 發表於 2008-5-5 23:44:42 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-5-2 23:34 發表

應該係你O個棵啦呵?!

你果盆都開得好好, 好靚呀.
回復

Tony 發表於 2008-5-6 00:22:22 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-5-5 23:44 發表

你將佢地放晒入房, 咁你間房咪好大羅, 哈哈!

我地屋企唔係冷氣長開架, 只係夜晚先開, 不過間屋向南平時都唔會好曬既, 係最怕夏天天氣熱者, 咁睇黎要keep住溫度係18-23度先係最重要喎. ...

我間房好細ga咋
我放學返到屋企都係3點幾(夏令時間,2:45放學 ),一返到去就開冷氣,開到6:00,係8:00開返,一直開到朝早6:00
我間房有上同下2個窗,我平時拉開晒2個窗簾,但熱得滯時(好似而家咁),我只會拉開上面個窗簾(照到D AV),但冇拉開晒2個窗簾咁熱

回復

agnespoon 發表於 2008-5-6 10:24:17 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-6 00:22 發表

我間房好細ga咋
我放學返到屋企都係3點幾(夏令時間,2:45放學 ),一返到去就開冷氣,開到6:00,係8:00開返,一直開到朝早6:00
我間房有上同下2個窗,我平時拉開晒2個窗簾,但熱得滯時(好似而家咁),我 ...

嘩~~~~ 咁你一日都開好多個鍾頭冷氣喎, 哈哈. 你讀咩學校架? 咁快有夏令時間既?
回復