(分享) 食蟲植物種植指南 - 下載列印版

作者: simoncml 發表于 2008-5-2 11:49:25
2698 13
嗚謝:  香港園藝館達人 "林先生" 提供資料

食蟲植物.rar

21.11 KB, 下載次數: 277

(繁体字版)

肥德 發表於 2008-5-2 23:41:46 |顯示全部樓層
thx a lot..............
wa...好正呀...不過冇時間慢慢浸...得閒先睇.....

回復

cross 發表於 2008-5-3 00:39:00 |顯示全部樓層
原帖由 肥德 於 2008-5-2 23:41 發表
thx a lot..............
wa...好正呀...不過冇時間慢慢浸...得閒先睇.....

其實係d好基本o野食蟲常識類
熟手可作溫故知新
新手可作了解
的確不錯
回復

simoncml 發表於 2008-5-3 09:20:56 |顯示全部樓層
我揾人逐隻字打出嚟, 打到佢嘔血!
回復

cross 發表於 2008-5-3 11:46:26 |顯示全部樓層
借問聲可否轉載至其他論壇
回復

simoncml 發表於 2008-5-3 13:18:36 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-3 11:46 發表
借問聲可否轉載至其他論壇

Welcome!
回復

cross 發表於 2008-5-3 13:43:15 |顯示全部樓層
香港園藝館林先生
呢個名銜...乜林生係樹咩
回復

simoncml 發表於 2008-5-3 15:22:10 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-3 13:43 發表
香港園藝館林先生
呢個名銜...乜林生係樹咩

我都唔認識達人 "林先生" 嫁!

淨喺知佢有個好有用嘅 POST, 可惜係相嚟,
所以揾人用 Microsoft Word 打返出嚟,
希望可以推廣種植食蟲植物, 與衆同樂!

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4360&extra=page%3D1
回復

minmin 發表於 2008-5-3 15:49:36 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-5-3 15:22 發表

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4360&extra=pag ...

謝謝你,可以放係電話度當電子書了!!
回復

IVAN 發表於 2008-5-3 17:53:39 |顯示全部樓層

捕蠅草果到有dd出錯

5. 澆水 : 如保持在透明罩內,每3-4天澆一次即可。
水族箱中則視介質乾溼程度而定。約每1-3天一次。水質之以礦泉水或雨水最佳,酸雨不可用,開水次之。儘量避免用自來水。  

據我所知用礦泉水應該比較催命...
回復

cross 發表於 2008-5-4 00:40:27 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-5-3 15:22 發表

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4360&extra=pag ...

post不是他出的
回復

simoncml 發表於 2008-5-4 21:19:48 |顯示全部樓層

注意!

新校正版本已於 04/05/2008 上載!
回復

cross 發表於 2008-5-5 19:56:11 |顯示全部樓層
有何分別呢     
回復

dryfish 發表於 2008-5-6 00:44:31 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-3 17:53 發表
5. 澆水 : 如保持在透明罩內,每3-4天澆一次即可。
水族箱中則視介質乾溼程度而定。約每1-3天一次。水質之以礦泉水或雨水最佳,酸雨不可用,開水次之。儘量避免用自來水。  

據我所知用礦泉水應該比較催命... ...

據我所知其實都OK的.雖然我都唔提議去用.
點解TMR再講.good night~
回復