作者: UNWAILIN821115 發表于 2008-4-30 19:42:30
2335 6
我近排租多咗一行田呀!!總共二行田,二行田長度有84呎長,闊4呎但唔知呢個季節仲可以種,之前我其中一行種咗茄子,粟米,青瓜,苦瓜,節瓜,迷你紅蘿蔔,紅現菜,番薯,令一行暫時未諗到種也希望各位比吓意見,各位幫幫忙啦!!!

Yuffie 發表於 2008-4-30 20:23:40 |顯示全部樓層
84呎長,闊4呎 好似好大唷 (我用開米架﹐除 2.2 嗎﹖)

係邊度租架﹖ 甘大﹐可以試下冬瓜﹑南瓜吧﹗
回復

UNWAILIN821115 發表於 2008-4-30 21:36:26 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 Yuffie 於 2008-4-30 20:23 發表
84呎長,闊4呎 好似好大唷 (我用開米架﹐除 2.2 嗎﹖)

係邊度租架﹖ 甘大﹐可以試下冬瓜﹑南瓜吧﹗
想問吓你冬瓜,南瓜喺直接落種子落泥度好啲定培苗.喺錦田大窩村租thanks!!!

回復

Yuffie 發表於 2008-5-1 18:55:12 |顯示全部樓層
冬瓜幫唔到你啦﹐我都未成功過。  應該係季節唔岩....
南瓜好易架咋﹐ 直播得架啦。   瓜類都唔鐘意被移植﹐好容易傷根﹐我覺得都係直播好D!

我將個爛左的南瓜埋在地裡都收左甘多隻 (看圖)。
回復

UNWAILIN821115 發表於 2008-5-1 20:55:45 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 Yuffie 於 2008-5-1 18:55 發表
冬瓜幫唔到你啦﹐我都未成功過。  應該係季節唔岩....
南瓜好易架咋﹐ 直播得架啦。   瓜類都唔鐘意被移植﹐好容易傷根﹐我覺得都係直播好D!

我將個爛左的南瓜埋在地裡都收左甘多隻 (看圖)。 ...

我想問多你幾個問題,薯仔同白蘿蔔,莞茜,合掌瓜呢嗰時候種唔種得呀!!感謝幫忙!!!!

回復

king168c 發表於 2008-5-2 11:35:21 |顯示全部樓層
呢個時間......
最好種瓜....冬瓜, 南瓜, 西瓜, 節瓜, 青瓜, 苦瓜, 絲瓜, 葫蘆瓜, 矮瓜, 白瓜, 合掌瓜 ......
菜...可種...通菜, 莧菜, 潺菜
其他還有...豆角, 秋葵
番薯...全年可種
回復

UNWAILIN821115 發表於 2008-5-2 12:46:03 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 king168c 於 2008-5-2 11:35 發表
呢個時間......
最好種瓜....冬瓜, 南瓜, 西瓜, 節瓜, 青瓜, 苦瓜, 絲瓜, 葫蘆瓜, 矮瓜, 白瓜, 合掌瓜 ......
菜...可種...通菜, 莧菜, 潺菜
其他還有...豆角, 秋葵
番薯...全年可種 ...
thanks!!!!
回復