回郵須知

作者: loklok 發表于 2007-8-1 13:15:22
4835 21
回郵在這裡即是...

申請者先寄信給分享者,信中要盛著另一封信
而這封信的面要寫上申請者自己家的地址及貼上郵票
好讓分享者把物品郵寄給申請者。

-------------------------------------------------------------------------------------------->

我偷偷說喔(只適用於分享物品為球根、鱗莖、一包包的種子或該物品在市面難購的情況下):
你們向分享者申請物品,分享者實際上是沒有得益,如果要分享者樣樣都要自己做,不如把多餘的當作肥料或垃圾~

我們付出的代價(郵票+信封)其實不多(<$4),這樣就能獲取分享者的東西(種子一包都要六元啦,球根更可達十幾元以上)

最後,我發此話題並不是要抱怨,唔好誤會。
其實有八成是為了日後再分享球根時,費事煩,
sc0506 發表於 2007-8-1 14:14:11 |顯示全部樓層
我贊成 !!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-1 14:28:03 |顯示全部樓層
非常支持 lok168168 的見議 !!  申請者出番郵費,信封,packing盒 亦非常合理!!

若分享者想豪給大家亦歡迎
回復

SUM 發表於 2007-8-1 15:11:09 |顯示全部樓層
agree too!
回復

tata 發表於 2007-8-1 15:22:27 |顯示全部樓層
Good idea
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-1 17:06:56 |顯示全部樓層
想講申請者自己出郵費?呢個只係申請者同分享者唔同心態,冇咩所謂,不如攪個分享區郵費投票,睇下票數點樣,再定個有關分享郵費版規
回復

kwiat 發表於 2007-8-1 17:19:22 |顯示全部樓層
我贊成 !!
回復

loklok 發表於 2007-8-1 18:09:40 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-1 17:06 發表
想講申請者自己出郵費?呢個只係申請者同分享者唔同心態,冇咩所謂,不如攪個分享區郵費投票,睇下票數點樣,再定個有關分享郵費版規

唔係錢問題,也不是想定郵費版規~
我只係覺得...
我送野俾申請者,但要我樣樣搞掂哂,申請者只是等收貨。

如果分享物品數量少且價值低於郵資+信封,就唔使回郵都得喇(寄回郵的成本高於所得),分享者可以直接寄俾物品給申請者。

(先假設分享物品的價值高於郵資+信封) ------>  我話「回郵」,其實係唔想申請者唔使付出就可以獲得物品。

偷偷說:
正如阿媽俾錢你落街玩,但你連少少家務都唔做,阿媽都嬲啦

回復

minmin 發表於 2007-8-1 18:50:01 |顯示全部樓層
其實做法應該由分享者自己訂,如果要回郵的,請在貼中說明就可以了!!
因為不是所有分享者都想用回郵方式的!!
回復

loklok 發表於 2007-8-1 19:07:24 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-8-1 18:50 發表
其實做法應該由分享者自己訂,如果要回郵的,請在貼中說明就可以了!!
因為不是所有分享者都想用回郵方式的!!

可能我表達不好,我唔係想所有分享者都用回郵方式,
我自己本身都係打算在貼中說明要回郵,所以寫定須知。

但我都希望多用回郵方式(如果分享物品的價值高於郵資+信封),始終唔想申請者唔使付出就可以獲得物品。
回復

minmin 發表於 2007-8-1 19:19:52 |顯示全部樓層
原帖由 lok168168 於 2007-8-1 19:07 發表

可能我表達不好,我唔係想所有分享者都用回郵方式,
我自己本身都係打算在貼中說明要回郵,所以寫定須知。

但我都希望多用回郵方式(如果分享物品的價值高於郵資+信封),始終唔想申請者唔使付出就可以獲得物品。:lovelines ...

好,我是明白你的意思的,或者我的詞用錯左,其實回郵的做法很普遍..
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-1 22:38:32 |顯示全部樓層
我都做過兩種角色
做分享者時,自己出郵費寄出埋,我都係想申請者可以同我一齊種,而且唔只一兩個申請者同時一齊種,種的過程大家唔貼相都可以有傾有講好開心,同人分享種子,後而一齊有所交流係好開心0既事,我同人分享種子一向唔駛要回郵,一來一回好癈時(各人有自己喜好)
做申請者時我會問分享者要唔要比回郵,要我就會寄出,雖然有時太開心唔記得問,如果真係有心想種的話,要唔要回郵,等的時候都會好好心,計黎計去有咩好計,只要開心就得啦(我自己)
補充:唔係有心種但又申請就冇左個意思

回復

loklok 發表於 2007-8-1 22:43:41 |顯示全部樓層
睇黎羊咩咩遇到的申請者非常好~
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-1 23:04:13 |顯示全部樓層
分享過野,敎過我野同一齊大笑過0既各花友對我都非常好,在此我都要說聲多謝!
回復

hipo 發表於 2007-8-2 10:19:39 |顯示全部樓層
羊咩咩又真係幾體貼,又善解人意架噃 !

感動中 ~~~~~~~~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-2 15:51:59 |顯示全部樓層
但我有時會唔記得寄出架~~
如果真係唔記得,提我就得架啦!
回復

海豚yan 發表於 2007-8-3 18:55:24 |顯示全部樓層
我覺得如果直接有一個人,
專門負責擔任寄種子既工作會仲好lo..
有咩野要送既種子就俾曬佢,
自己連包裝都唔洗做, 哈哈哈.....

↑(懶人同勤力既人既分別~)↑
回復

海豚yan 發表於 2007-8-4 18:58:22 |顯示全部樓層
不如開多個版啦,係到申請過種子既人,定期向分享者定期匯報,
咁就算貼錢送出去,但係睇到自己送出去既種子慢慢咁大,都開心番曬啦~
回復

carly 發表於 2007-11-5 22:24:32 |顯示全部樓層
我都讚成!

如果寄回郵信封都幾好啊!因為一定唔會寄錯地址,又唔會寄少!

我都發表過頪似意見,如下:
我都係路過!

我冇乜立場!不過

我反而覺得送種子的可以post阿媽張相出嚟,收到種子的又可以係一段時間之後都大家都post阿仔d相上嚟,種唔種得好都可以交流吓d保貴經驗啊!

例如:2007年5月CarCar送的種子近況。

幾有趣喎!

回復

比得大帝 發表於 2007-11-6 10:36:49 |顯示全部樓層
我覺得分享者入番10元作本站經費都好應該, 網站提供了免費服務, 没有這個網站大家都好唔方便.
回復

12下一頁