出咗事呀~

作者: maywong918 發表于 2008-4-28 01:50:16
1688 16
棵A41今晚出咗事呀, 因為之前我去睇花時見到放嚮杯度既A41既花壓住杯邊,就打算用鉗仔夾佢出來擺返好下面"啷"住盆花既乳酪蓋,點知我夾唔住跌咗佢落地呀~ 當時我慘叫一聲~我果個仲以為我發生咩事~ 本來諗住開完花先同佢換泥同做手術(棵花有兩個頭)而家唯有提早同佢分頭喇~ 不過自己仲係新手,唔係好識,結果分時有一塊葉同一支花冧cut 跌埋,而家一分三,入晒溫室,唔知手術成唔成功呢?希望全部都ok喇~

之前棵A41

之前棵A41
神秘人 發表於 2008-4-28 02:18:45 |顯示全部樓層
cut 花俾佢休養下會唔會好d 呢??   始終做完手術~~
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 09:39:27 |顯示全部樓層
cut花?一定要嗎? 我就係因為D花先買架~我都未睇夠~
回復

David 發表於 2008-4-28 09:53:28 |顯示全部樓層
Yes, cutting the flowers will help it concentrate its energy to recover.  However, judging from the amount of root you have on each plant, I guess it will "survive" without removing the flower buds.  May be you can keep the flower buds for now and only remove them if your Peppermint girl starts to show signs of deterioration?
Very soon, you'll have 3 Peppermint Girls la
回復

noel 發表於 2008-4-28 10:06:56 |顯示全部樓層
唔怕嘅~  佢係乖女一族
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 10:18:08 |顯示全部樓層
我去睇過D花,好硬淨,似乎無事喎~ 我打算觀察下先,有唔妥再cut 花,(真係唔舍得,所以先將支花梗拿去插 )
回復

heiheimama 發表於 2008-4-28 10:20:27 |顯示全部樓層
may,多口一句,你的花多得太快了,有時會因此而顧此失彼.而且就黎夏天,如果你未諗到點同佢地渡夏,好易 ,咁你就會好失望!~
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 10:26:32 |顯示全部樓層
係呀~我都有諗過呢個問題, 所以我無再添花喇~我都打算先專心養好呢D先
回復

tata 發表於 2008-4-28 10:37:24 |顯示全部樓層
maymay,

你個花菖不如用第二個盆插啦, 如果佢枯的話驚佢影響插嗰塊葉呀~
回復

chris 發表於 2008-4-28 10:54:33 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-28 10:18 發表
我去睇過D花,好硬淨,似乎無事喎~ 我打算觀察下先,有唔妥再cut 花,(真係唔舍得,所以先將支花梗拿去插 )

插花梗唔係咁插架, 你只係插花
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 11:03:48 |顯示全部樓層
嘻嘻, 唔好意思,其實,我真係當插花咋~ 因為就甘掉左,有D唔舍得,我會另外插既喇~ 唔該晒ta ta &chris
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 11:16:05 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-28 10:26 發表
係呀~我都有諗過呢個問題, 所以我無再添花喇~我都打算先專心養好呢D先

其實我盆A41已經係我現時買既最後一盆AV,只係自己心思思仲挂住迷岩~
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-28 11:24:26 |顯示全部樓層
呢個 peppermint girl個本質好壯架,好難會整得死佢架喎~
你隨時一開三盆花仔啦,咁就變左多囝媽媽喇~
回復

maywong918 發表於 2008-4-28 11:52:24 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-28 11:24 發表
呢個 peppermint girl個本質好壯架,好難會整得死佢架喎~
你隨時一開三盆花仔啦,咁就變左多囝媽媽喇~

係?甘我又唔"區"啊
支花梗分開左喇~仲開花先~

另外,希媽記唔記得盆422呀?又有花喇
回復

fannychan922 發表於 2008-4-28 21:51:12 |顯示全部樓層
你放心啦!個手術做得不錯,都好成功,應該無事0既
回復

heiheimama 發表於 2008-4-28 21:56:22 |顯示全部樓層
係呢,may成日自認新手,但手勢都好熟練bor!~
回復

maywong918 發表於 2008-4-29 08:43:52 |顯示全部樓層
哇~希媽,咪笑我喇~ 我cut側芽試過兩次,分頭第一次咋~ 當時手都震埋呀~ (兩個頭都生得几難分難解)
回復