大家係點樣學花名?

作者: 任志剛 發表于 2008-4-27 19:00:38
1317 6
見到各位對於紫羅蘭的分類及名稱咁熟, 好想知你地點樣找出他們的名字? 我見有點資料只有數字及名字, 又沒有圖片作依據. 如果我只得盆花, 無數字又無名, 有沒有方法可以學會見花名名?
p@g 發表於 2008-4-27 19:49:00 |顯示全部樓層
我都係新人黎架
學緊認花中

我方法係每個花名 click 入去睇下個樣
認下邊d較為鍾意就 mark 底佢
有相似樣再留意佢地個分別
再睇下自己果d無名花, 試下認下佢地

慢慢會認到部份靚花架啦

當然要好似 G 大咁犀利就......
就要請教佢啦
回復

p@g 發表於 2008-4-27 19:54:02 |顯示全部樓層
其實版面有個精選主題
入面有個字花對名表
你係果度可以對名

而花樣就要自己去 search 下 啦
回復

heiheimama 發表於 2008-4-27 21:31:29 |顯示全部樓層
美國African Violet Society of America有個Photo Album,可以參考.

http://www.avsa.org/Photographs.asp
回復

george 發表於 2008-4-27 21:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-4-27 19:49 發表
我都係新人黎架
學緊認花中

我方法係每個花名 click 入去睇下個樣
認下邊d較為鍾意就 mark 底佢
有相似樣再留意佢地個分別
再睇下自己果d無名花, 試下認下佢地

慢慢會認到部份靚花架啦

當然要好似 G 大咁犀利就.. ...

我一D都唔犀利
其實種AV越種得耐就會越認得多AV
不過越種得耐就會覺得好多花好相似
回復

Tony 發表於 2008-4-27 22:15:41 |顯示全部樓層
睇得多,種得多,自自然然就認得,當然仲要你自己真係鍾意個樣野,好似我唔鍾意車,所以我黎黎去去都只係識個幾個牌子
回復

David 發表於 2008-4-28 02:31:49 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

Also, this is a very good web site for photos and references
http://www.dollyyeh.idv.tw/index.html
回復