草莓乳酪芝士凍餅

作者: ハマナス 發表于 2008-4-27 04:03:07
9296 8
整開芒果杯,順便整個草莓乳酪芝士凍餅。其實係我本來就唔係幾鐘意食芒果,冇理由有得整,無得食,所以就整多個自己鐘意食嘅餅
味道當然比芒果杯好味啦

**6吋活動模**

餅底材料清蛋糕          1牛油紙         1(模底用)

芝士餡材料忌廉芝士         200g
砂糖                   20g
原味乳酪        150g
草莓茸            100g
魚膠粉                8g
水                      50g

餅面材料草莓茸適量

做法1. 模底加牛油紙,清蛋糕放入模內備用。
2. 魚膠粉加水拌勻,用熱水坐溶待涼備用。
3. 將忌廉芝士加糖打至滑身。
4. 草莓茸、乳酪及魚膠水拌勻。再將草莓餡加入廉芝士餡拌勻。
5. 將芝士餡料倒進模內。
6. 將裝飾用的草莓茸放在餅面上,用牙籤挑出花紋,放入雪櫃雪約2-3小時至凝固。
7. 把蛋糕脫模即成。

注意事項
砂糖份量:取決於草莓酸甜程度,再自行加減。

蛋糕脫模:用風筒吹模邊可助脫模,再用杯放模底昇高,慢慢把蛋糕昇出。

所需材料

清蛋糕面層及底層片去,再橫片成三片(只須一片餅底            魚膠粉加入飲用水拌勻,用熱水坐溶待涼備用。
  用),再修邊,要比餅模細約2cm

做餅前1-2小時先從雪櫃取出廉芝士。切小塊較易打。         將糖(分兩至三次)加進忌廉芝士打至滑身即可。

草莓茸加入乳酪拌勻,取約1/3加入已放涼的魚膠水拌勻,
                                                                                                                  再把拌勻了的草莓餡倒回碗內與餘下的草莓餡快手拌勻。

把草莓餡料加入廉芝士拌勻。                                                    將已拌勻的草莓芝士餡料倒進模內,放濕布在底澄平。

即時做餅面裝飾,把草莓茸放一點在餅面上,用牙籤
   挑出花紋,放入雪櫃雪約2-3小時至凝固。脫模即成。

如草莓茸有多可再做餅面裝飾(此裝飾可做可不做)。
做法:適量草莓茸加入魚膠水(約1茶匙魚膠粉+約1湯匙水,用熱水坐溶待涼)拌勻,平鋪在餅面,放入雪櫃雪約1-2小時至凝固。脫模即成。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2008-4-27 11:39:35 |顯示全部樓層
你冇 教整 面頭 果 d 红色 啫喱 喎!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-27 12:53:33 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-27 11:39 發表
你冇 教整 面頭 果 d 红色 啫喱 喎!

你唔講我都唔知無講,加返喇!
哩個餅好低卡,唔使戒口架!啱晒王爺你!

回復

八王爺 發表於 2008-4-28 06:22:06 |顯示全部樓層
老实講我都 好识整餅,我会 唔落 cream cheese,咁仲低卡!
回復

tata 發表於 2008-4-28 17:36:00 |顯示全部樓層
好想食呀, 最衰老公唔鐘意食芝士, 都係買俾自己食算喇
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-6 22:13:50 |顯示全部樓層

感動

非常仔細的解釋

又有圖

加兩分至arm
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 15:58:02 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-28 10:36 發表
好想食呀, 最衰老公唔鐘意食芝士, 都係買俾自己食算喇

唔食芝士? 人生一半乐趣都冇咗!
回復

Fonica 發表於 2008-5-7 16:05:03 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 06:22 發表
老实講我都 好识整餅,我会 唔落 cream cheese,咁仲低卡!

王爺 ~ 有 low fat cream cheese 喎,口感都係差唔多 ~
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-8 01:46:48 |顯示全部樓層

cream cheese 超正

cream cheese bagel 超正

香港好似無人賣bagel禁得意既
回復