香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 芒果慕斯杯

芒果慕斯杯

作者: ハマナス 發表于 2008-4-27 03:14:00
5511 11
今次整嘅芒果慕斯杯,芒果味太重,所以我已經改了芒果的份量

**10杯份**

餅底材料清蛋糕          2

慕斯餡材料淡忌廉          200g
砂糖                    40g
芒果茸             150g
芒果粒               50g
魚膠粉               10g
水                     60ml

餅面材料水果             適量

做法1. 清蛋糕放入杯內備用。
2. 魚膠粉加水拌勻,用熱水坐溶待涼備用。
3. 將糖加進淡忌廉打起至6成備用。
4. 芒果茸、芒果粒放大碗內,加入魚膠水拌勻。再將忌廉倒入芒果餡內拌勻。
5. 將餡料倒進杯內。放入雪櫃雪約1小時。
6. 裝飾餅面,放入雪櫃雪約1小時即成。

注意事項
砂糖份量:取決於芒果酸甜程度,再自行加減。

所需材料

清蛋糕面層及底層片去,再橫片成三片。修剪成杯的          魚膠粉加入飲用水拌勻,用熱水坐溶。
  形狀,要比杯模細一點。

魚膠粉未溶時。                                                                                 已完全溶化的魚膠粉。

淡廉用時才從雪櫃取出。                                                           將糖(分兩次)加進淡忌廉打起至6成。

芒果茸、芒果粒放大碗內。取約1/3加入魚膠水拌勻,
                                                                                                                 再把拌勻了的芒果餡倒回大碗內與餘下的芒果餡快手拌勻。

將忌廉倒入芒果餡內拌勻。                                                        將已拌勻的餡料倒進杯內,放進雪櫃雪約一小時取出做裝飾。

將裝飾用的芒果粒、草莓及篩了糖霜的藍莓放在餅面上,再塗上果膠(我忘了買,所以沒塗)放入雪櫃雪約1小時即成

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2008-4-27 11:41:58 |顯示全部樓層
好味.... 我女兒 讚不絕口。
芒果味超濃,好彩和同老婆都唔食芒果,唔使用囡囡爭!
回復

襲人 發表於 2008-4-27 11:56:24 |顯示全部樓層

好好食丫~芒果味好香
軟軟的口感......好似食酒店d甜品咁
回復

ハマナス 發表於 2008-4-27 13:03:25 |顯示全部樓層
係咪真架?! 你地都覺得好食?!
但係我覺得麻麻地咋喎! 唔使比面我喎! 有批評先有進步嘛
回復

catcatduck 發表於 2008-4-28 03:57:52 |顯示全部樓層
好好食丫~芒果味
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 09:35:45 |顯示全部樓層
想問一下, 唔用魚膠粉, 改用大菜粉得唔得呀?
還有, 想請問果膠是不是大菜糕一種?
回復

ハマナス 發表於 2008-7-2 22:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 09:35 發表
想問一下, 唔用魚膠粉, 改用大菜粉得唔得呀?
還有, 想請問果膠是不是大菜糕一種?

我諗用大菜粉食落個口感會好唔同
以我所知果膠係用生果做出黎架
我唔係好叻架咋, 所以有好多都唔清楚, 等王爺黎答
你係咪有好多大菜粉呀? 我早排睇咗個日本食譜教整奇異果凍, 係用大菜粉做架, 好似好好味, 有無興趣試下整?
回復

mandm 發表於 2008-7-2 23:21:28 |顯示全部樓層
嘩,睇見都知好味,有機會一定要你請我食!
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-3 08:44:21 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-7-2 22:39 發表

我諗用大菜粉食落個口感會好唔同
以我所知果膠係用生果做出黎架
我唔係好叻架咋, 所以有好多都唔清楚, 等王爺黎答
你係咪有好多大菜粉呀? 我早排睇咗個日本食譜教整奇異果凍, 係用大菜粉做架, 好似好好味, 有無興 ...

我用大菜粉整萍果汁菠蘿果凍, 一整好就俾朋友吃晒, 影唔切相呀~
用大菜粉整果凍好容易呀.
想問下, 那兒有得賣果膠和魚膠粉呀?
回復

ハマナス 發表於 2008-7-3 12:53:33 |顯示全部樓層
原帖由 mandm 於 2008-7-2 23:21 發表
嘩,睇見都知好味,有機會一定要你請我食!

多謝讚賞, 一定有機會

原帖由 kim 於 2008-7-3 08:44 發表

我用大菜粉整萍果汁菠蘿果凍, 一整好就俾朋友吃晒, 影唔切相呀~
用大菜粉整果凍好容易呀.
想問下, 那兒有得賣果膠和魚膠粉呀?

我唔知我有無食過果凍, 果凍係咪好似大菜糕咁架?
魚膠粉(羅拔臣)一般超市就有, 果膠係二德惠有賣
回復

p@g 發表於 2008-7-3 13:19:38 |顯示全部樓層
原來你係甜品高手
早之我去你度學師啦
回復

lameric 發表於 2008-7-3 17:36:49 |顯示全部樓層
阿日本花友人又靚又識整嘢食, 一個字講晒:
正!
回復