芝士蛋糕 - 請問有什麼焗爐推薦?

作者: wormworm 發表于 2008-4-27 01:52:41
8186 15
我想大家幫手找一種焗爐for 芝士蛋糕

價錢ok, 簡單, 好用, 不求牌子

thank you very much
ChrisTsui 發表於 2008-4-27 02:03:02 |顯示全部樓層
你想買成座落地o個d定係細細部座枱型?
回復

Joyce 發表於 2008-4-27 09:58:40 |顯示全部樓層

我用呢款

比較普遍用既土豆牌
回復

八王爺 發表於 2008-4-27 11:43:12 |顯示全部樓層
香港好像沒有這牌子!

我最近 儲夠分,可以 同獅子銀行換个 焗爐。
不過,唔知 好唔好用。
回復

Joyce 發表於 2008-4-27 11:47:08 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-27 11:43 發表
香港好像沒有這牌子!
我最近 儲夠分,可以 同獅子銀行換个 焗爐。
不過,唔知 好唔好用。

土豆牌香港有架
我係0係香港買的^^
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-27 11:59:40 |顯示全部樓層
以前學整蛋糕時,都見有一兩間學校用呢隻牌子~
原來係日本牌子,仲以為係台灣 tim~
當時我用緊三洋,都ok,可以焗到8吋蛋糕,我試過用9吋模,都勉強入到爐~
回復

八王爺 發表於 2008-4-28 10:53:43 |顯示全部樓層
香港有?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-28 12:07:16 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 10:53 發表
香港有?

你係講土豆牌?
我記得香港有得賣,但唔肯定係蛋糕學校幫學生訂貨,定係o係上海街d舖頭見過~
回復

八王爺 發表於 2008-4-28 13:17:11 |顯示全部樓層
用75,000 分 可以換到!
Rasonic  Electric Oven RA-EN19G

Temperature Adjustable: 80-240oC
Timer : 60 mins
Features : Stainless Steel Heating Element
Accessories : Baking Tray / Baking Rack / Rotisserie / Slide Crumb Tray/ Tray Handle / Rack Handle
Capacity : 19 Liters
Dimension(mm) : 460(L) x 360(W) x 295(H)
回復

p@g 發表於 2008-4-28 14:21:54 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 28/4/2008 12:07 發表

你係講土豆牌?
我記得香港有得賣,但唔肯定係蛋糕學校幫學生訂貨,定係o係上海街d舖頭見過~

我都有見過, 係"實x" 有得買
不過近其好似又唔多覺眼啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-28 14:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 13:17 發表
用75,000 分 可以換到!
Rasonic  Electric Oven RA-EN19G

Temperature Adjustable: 80-240oC
Timer : 60 mins
Features : Stainless Steel Heating Element
Accessories : Baking Tray / Baking Rack / Rotisserie  ...

如果焗一個蛋糕都夠用,除非你要焗Opera或者薑餅人,o甘就要分開幾次焗~
根據焗爐呎吋估計,應該可以入到8吋蛋糕模~
回復

嘉莉堡主 發表於 2008-5-13 14:10:21 |顯示全部樓層
我都好喜歡整 CAKE 架,我都係用土豆既焗爐,用咗4年,都幾好用。
我知道"二德惠"(烘焙材料店)有得買,幾百蚊就有。
http://www.twinsco.com/GenCategory.php?cat_id=91

我個人既心得係,選焗爐要有以下條件﹕
1) 焗 CAKE 既 "焗爐內部" 唔可以太細,又唔可以太矮,否則個 CAKE 好容易烤燶,
    買可以烤原隻雞既 SIZE 比較穩當 (起碼 17 LIT 以上)
   最重要係可以放得入你想整既餅size模具 (e.g.6吋、8吋、9吋.....)

2) 可以調較度數 (溫度)

3) 可以分別選擇分開 "面火"(上) or "底火"(下) & "面底火" 同時開
   (這個很重要,因為有時間焗野會分開只用面火,有時會只用底火)

好開心發現這兒都有喜歡烘焙既朋友,大家一齊交流、參詳一下。
回復

soy 發表於 2008-5-13 14:25:19 |顯示全部樓層
嘩...土豆貴左咁多?
我幾年前係實惠買都唔洗三百蚊,用到現在,我都覺佢幾好用!
回復

嘉莉堡主 發表於 2008-5-13 14:31:46 |顯示全部樓層
哎呀~ 漏咗~

仲一定要有時間制
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 20:13:32 |顯示全部樓層
原帖由 wormworm 於 2008-4-27 01:52 發表
我想大家幫手找一種焗爐for 芝士蛋糕

價錢ok, 簡單, 好用, 不求牌子

thank you very much

你想整乜嘢芝士蛋糕呀?  整美式芝士蛋糕就唔洗焗啦, 我老婆成日整啦.
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-10 17:31:04 |顯示全部樓層
土豆同忠臣牌都ok 啦~300-400蚊左右~ 我用忠臣用左都有3年了~ 佢有個轉轉燒雞function添~ 
回復